Худия (Hoodia) – много приказки, малко наука

Категория: Добра талия

Малко са проучванията, които подкрепят перспективността на южноафриканското лекарство за подтискане на апетита, но вярващите продължават да се увеличават.

Отслабване с Худия

Били необходими години, за да открият затлъстяващите американци тайната, с която южноафриканските бушмени се раждат – или поне така разправят. От цяла вечност бушмените предъвкват части от местното сукулентно растение Худия гордони – и си остават слаби. Не им се налага да се изпотят (определено) за да се напъхат в тесните си дънки или да си закопчеят колана.

Сега, това растение от пустинята Калахари се внася на камари за да помогне на едрите американци да се вталят. Медийните репортажи и устната реклама подклаждат тази нова диетична мания, да не споменаваме и хилядите нежелани рекламни емейли.

Продавана в огромни количества по интернет и в магазините за здравословни храни, Худия гордони обикновено се предлага под формата на капсули или таблетки, макар че има дори дъвчещи бонбони с млечен шоколад и худия. З0-дневна доза често струва около 35 долара и повече.

Въпреки нарастващите продажби – един от производителите заявява, че само продажбите на Худия са постигнали стойност от 20 милиона през последната година, все още няма отговор на въпроса: къде е доказателството, че това нещо действа?

Около Худията – сукулентно растение, но не кактус, като какъвто често е представяна по погрешка се чуват много приказки и почти никакви научни доказателства, поне публикувани такива, както дори привържениците и признават. Специалистите, които са наясно с нея казват, че худията подвежда мозъка ви да смята, че сте сити. Но те признават, че официално публикуваните научни изследвания, които доказват, че худията действа и в дългосрочен план са оскъдни.

Понеже се продава като хранителна добавка, худията не е подложена на детайлните изследвания на американската FDA, през които минават медикаментите по лекарско предписание и лекарствата, които се продават без рецепта.

Науката

Има някои доказателства в подкрепа на худията според едно лабораторно изследване, но доказателствата не са категорични.

Можем само да кажем, че има някакви доказателства, които са определени като недостатъчни и които подсказват, че някои от естествено-съдържащите се в худията химикали притежават свойството да подтиснат апетита.

В доклад, публикуван в броя на „Мозъчни изследвания” от 10.09.2004, се съобщава, че молекула, съдържаща се в худията, наречена Р57, вероятно въздейства на дяла от мозъка, наречен хипоталамус, който спомага за регулиране на апетита. Неговото изследване е направено върху животни.

Братовчедка на молекулата Р57 в худията евентуално може да се окаже отговорът на въпроса. Химикал с молекула от този клас наистина има потенциала да намали апетита. Учени не са толкова убедени за самата молекула на худията, по причини, свързани с преработването й (усвояване и разлагане) от човешкия метаболизъм.

Горе-долу по същото време, по което е публикувана статията, се провежда изследване от д-р Голдфраб за употребата на худия гордони върху хора, което я намира за ефективна. Проучването е малко, само върху 7 души.

Изследването на д-р Голдфраб

Д-р Голдфраб изучава DEX-L10, 500-милиграмови капсули худия, произведени от Делмар Лабс. Д-р Голдфарб провежда изследването за производителя, но казва, че не му е било платено. “Направих им услуга,” казва той.

В изследването на д-р Голдфарб, седем пациенти с наднормено тегло вземат по две капсули худия гордони (DEX L-10) на ден, ядат балансирана закуска, и вземат мулти-витамини, но не променят останалите си навици на хранене и упражнения. Началното тегло на пациентите е в интервала 87 – 155 кг. Успяват да свалят средно 3.3% от теглото си. Средната загуба на тегло за 28те дни на изследването била 5 кг.- (половината свалили повече, другата половина – по-малко).

Повечето участници заявяват, че приемът им на калории се понижил наполовина и повече в рамките на няколко дни от започването на лечението с худия и не докладват за странични ефекти от типа на изнервеност или безсъние.

Проучване е публикувано в медицински журнали или представено на медицински конференции, понеже е било проведено с цел проверка на ефикасността, единствено за да установи дали продуктът наистина действа.

Худия гордони действа на центъра на насита в мозъка чрез освобождаването на химическо съединение, сходно с глюкозата, но до 100 пъти по-мощно. Хипоталамусът получава този сигнал като индикация, че достатъчно количество храна е било консумирано и на свой ред намалява апетита.

Фитофарм, компания, базирана във Великобритания, която разработва продукти за отслабване от худия заедно със Юнилевър, гигант в производството на храни и потребителски стоки, цитира на своята интернет страница свое изследване, проведено през 2001 г. в рамките на което екстрактът от растението причинил намаление на средния дневен прием на калории и на телесните мазнини в рамките на две седмици. Според това изследване, приемът на калории спаднал с 1000 калории дневно след около две седмици.

Фитофарм първоначално разработва Р57 с Пфизер, но Пфизер се отказва от правото си в полза на Фитофарм през 2003 г.

Нито едно от тези проучвания не е достатъчно научно, за да задоволи специалистите. В доклад на тема хапчета за отслабване, публикуван онлайн, заключението за худията е: “Няма категорични доказателства в подкрепа на твърдението, че има свойството да подтиска апетита..”

Какво казват лекарите

Други лекари също са скептично настроени. Когато пациентите попитат за худията и дали е добре да я пробват, някои лекари са на мнение, че няма [публикувани научни] данни в подкрепа на употребата и. Но също така няма данни, които да посочват отрицателен ефект. Това е един вид некартографирана територия.

Някои лекари споменават, че техни пациенти, които са пробвали Худия, не са останал с впечатлението, че им е помогнала.

Проверявайте източниците си

За едно всички са съгласни: има много фалшива Худия на пазара. Докторите се отнасят с особено подозрение към продукти с худия, които се продават по интернет и които или са фалшиви, или не съдържат достатъчно худия, за да подействат.

Ситуацията е “потребители, бъдете нащрек”. Изглежда, че на северноамериканския пазар се предлага повече худия, отколкото цяла Южна Африка е в състояние да произведе.

Ако решите да опитате худия, купете уважавана марка от уважаван магазин. Ако изглежда твърде евтина, за да е добра, най-вероятно е точно така. Ако проследите рекламната картинка по долу ще видите един от известните и уважавани онлайн магазини на световно ниво, който прави доставки и за български граждани.

За да увеличите шансовете си да намерите истинска худия, специалистите предлагат да попитате производителя дали изпраща продукта си за тестване в независима лаборатория.

Отслабване с Худия

Етикети: , , , , , , , , , ,

4 коментара за “Худия (Hoodia) – много приказки, малко наука”

 1. a4o Казва:

  nqkoi kopuval li e ot toq sait deto e pokazan

 2. Петя Казва:

  Аз съм ги пробвала. Не са нещо което действа като вълшебна пръчица, но за 3 месеца от 86 килограма си възвърнах желаните 62 🙂
  Доволна съм като цяло. Естествено гледах да имам повечко движения, дори от време на време тичах из парка.

 3. Кики Казва:

  Ее,Петя, това хич не е малко ! 24 кг. са истинско постижение ! Имаше ли диета по това време или само худия и спорт ?

 4. Ваня Казва:

  Аз лично започнах да употребявам Hoodia. За седмица съм свалила 2 кг. Ще докладвам резултати…:)

Оставете коментар