DASH диета

Категория: Диети

Тази здравословна диета, въпреки факта, че името й е подобно на името на бутика на собственика на най-известните дупета в света, по никакъв начин не е свързано с Ким Кардашиян. Напротив, следването на менюто, съставено от диетолога Марла Хелер, ще позволи да влезете във форма.

Плюсове: Понижаване на кръвното налягане и отслабване

Минуси: Ограничава храната в ресторанти и кафенета

Диетата DASH (съкращение означава Диетични подходи за спиране на хипертонията, диетичен начин за преодоляване на хипертонията) е изобретена за тези, които страдат от скокове на кръвното налягане. Ако лекаря предпише DASH диета за пациенти с хипертония , той определя този дневен брой калории и може да варира от 3100 до 1600 kcal на ден (в зависимост от рисковете и общото състояние на пациента). Но, както показва практиката, общото нормализиране на менюто и намаляване на количеството сода в диетата, дори и при липса на ясно изразен калориен дефицит, дават приятен ефект в неговата консистенция: DASH помага да отслабнете. Затова планът за хранене стана известен предимно не заради лечебните си свойства, а като здравословна диета за отслабване.

Диетата DASH може да бъде разделена на два етапа: през първия, продължил около две седмици, трябва да не консумирате бял хляб, захар, други рафинирани храни, както и нишестени храни, и да въведете в менюто относително голямо количество протеини (месо с ниско съдържание на мазнини, млечни продукти). На втория етап се изгражда меню за здравословна диета според следните прости правила:

Голямо количество: зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти.

Умерено количество: нискомаслени сортове риба, птици, боб, семена, ядки, растителни масла.

Минимум: сладкиши, газирани напитки, червено месо.

При порции тези препоръки за здравословна диета могат да изглеждат така:

4-5 порции плодове и зеленчуци на ден, предимно зелени (сервиране – 1 чаша или 1 пресен плод);

200 грама животински протеин на ден;

2-3 порции млечни продукти с ниско съдържание на мазнини без добавки на ден (1 порция – 50 грама кисело мляко или 50 грама сирене);

2-3 порции растителни мазнини на ден (порция – 1 ч.л.);

8 порции пълнозърнеста храна на ден (порцията е еквивалентна на 1 хляб или ½ чаша зърнена култура;

4-5 порции на седмица ядки, семена, бобови растения (порция – 50-70 грама сухо вещество);

не повече от 2 литра течност на ден (включително напитки, супа и др.).

При здравословната DASH диета е важно внимателно да се контролира съдържанието на не само сода, но и сол, така че всички полуфабрикати и ястия със сосове и добавки автоматично попадат в списъка на забранените. Успех!

Оставете коментар