4 зеленчука, с които ще поддържаме водния баланс

Категория: Диети

Попитайте всеки диетолог и той ще ви каже, че независимо от диетата ви, трябва да пиете поне 8-10 чаши вода през деня. Но следенето на тази норма не е толкова лесно, нали?

В ежедневието е много лесно да забравите да пиете достатъчно течности. За щастие, около 20% от водата, от която се нуждаем, може да бъде получена чрез твърда храна. За това кои продукти могат да бъдат отличен заместител на обикновените напитки, прочетете по-долу.

1. Салата от айсберг

Съдържание на вода: 95.6%

От хранителна гледна точка айсберга не се цени много. Често се препоръчва да го замените с по-тъмни зеленчуци – например спанак, който съдържа много повече фибри и различни ценни вещества като витамин С и фолиева киселина. По отношение на количеството вода обаче айсбергът е просто безценен.

2. Целина

Съдържание на вода: 95.4%

Един от най-обичаните зеленчуци за отслабване, целината също практически се състои от вода и може да се похвали с рекордно ниско съдържание на калории – само 6 килокалории. Сред другите й предимства е богатият му състав. Тук и фолиевата киселина, и витамините А, С и К. Поради високото съдържание на вода, целината неутрализира стомашните киселини и често се препоръчва като естествено лекарство при киселини и стомашен рефлукс.

3. Репички

Съдържание на вода: 95.3%

Сладко пикантната репичка може да бъде друг чудесен източник на вода за вашето тяло. В допълнение, той е пълен с полезни минерали като калий, натрий, калций, магнезий и желязо.

4. Краставици

Съдържание на вода: 96,7%

Този летен зеленчук практически се състои от вода, има малък брой калории и идеално се вписва във всяка салата. А краставицата съдържа витамини С, В1, В2, Р и провитамин А. Влакната, включени в състава й, стимулират двигателната функция на червата.

Оставете коментар