Ябълкова диета

Категория: Диети


Ползите от диетата с ябълки
Едно от основните предимства на ябълковата диета е нейната достъпност. Ябълките могат да бъдат намерени в магазините по всяко време на годината и са евтини и достъпни за всички.

Диетата е подходяща за хора, които по етични или физически причини не ядат месо, тъй като не съдържат животински протеини. Големия брой витамини имат благоприятен ефект върху имунитета, а пектинът обгръща стомаха и стимулира червата. Така ще избегнете чревната атония, която може да възникне при недостатъчно хранене по време на диетата.

За една седмица хранене с ябълки е по-лесно в бъдеще да се адаптирате към рационална диета.

Минусите на диетата с ябълки

Диетата е трудно поносима психологически и често води до нарушения, по време на които хората ядат висококалорични храни. Така тялото сигнализира за сериозна липса на хранителни вещества и стрес. Ябълките стимулират чувството на глад и ще бъде трудно да се сдържате и да не ядете прекалено много.

След края на диетата,не яжте прекалено забранени храни, зашото много бързо ще си върнете свалените килограми.

По време на диетата се изключва физическата активност, тъй като тренирането при липса на протеин ще доведе до загуба на мускулна маса, а не до изгаряне на мазнини. Наблюдава се и намаляване на силата, слабостта.

Диетата е забранена за бременни, кърмещи, със заболявания на червата и стомаха. Киселината в ябълките може да причини гастрит и язви, а излишните фибри могат да причинят метеоризъм и болка.
7-дневно меню за диета с ябълки
Класическата диета се състои само от ябълки и вода. Но това е изключително вредно за организма и е трудно да се понася, затова нека помислим за по-опростен вариант, при който е позволено да добавите ръжен хляб, кефир и пилешки гърди.

Всеки ден могат да се консумират до 1,5 кг неподсладени твърди сортове ябълки. За да не са толкова уморени плодовете, купувайте различни сортове и гответе ястия с ябълки – картофено пюре, салати, печете ябълки.

Резултати
През седмицата на диетата с ябълки можете да загубите до 5 кг излишно тегло. Част от него обаче може да бъде загубена мускулатура, която не е получавала протеини.

От диетата трябва да излезете гладко, като постепенно добавяте постно месо, риба, млечни продукти и зърнени храни.

За да избегнете замаяността и слабостта, трябва да сведете до минимум физическата активност, което намалява ефективността на диетата. Но не можете да гладувате и тренирате едновременно.
Прегледи на диетолога
– Всяка монодиета е сериозен стрес за организма и по принцип не се препоръчва. При диета с ябълки има сериозна липса на мазнини и протеини и съдържащите се в тях вещества не могат да ги компенсират. Възможно е да има нарушение и храносмилателни проблеми. Препоръчва се да приемате мултивитамини и да се консултирате с лекар преди диета, – съветва Дилара Ахметова, консултант по диетология, треньор по хранене.

Меню на ябълковата диета (7 дни):

– 1 ден: 1 кг ябълки
– 2 ден: 1,5 кг ябълки
– 3 ден: 2 кг ябълки
– 4 ден: 2 кг ябълки
– 5 ден: 1,5 кг ябълки
– 6 ден: 1,5 кг ябълки
– 7 ден: 1 кг ябълки

Оставете коментар