Храни, които спомагат за предотвратяването на болките в гърба

Категория: Хранене и здраве

болки в гърба

Увреждане на гръбначен диск, притискане на нерв, възпаление на става, повреждане на сухожилие, болки в гръбначния стълб – всяко едно от тези неща може да доведе до появата на остри и хронични болки в гърба. Към категорията на други често срещани причини се включват още и бременност; неправилно седнало положение; неудобно легло, което не осигурява адекватна подкрепа за тялото по време на сън; работа, свързана с вдигане на тежести; рязко натоварване в спортни дейности и други.

Как да предотвратите това? Най-лесният начин да възпрете появата на болка в гърба е да се научите да се храните здравословно. Приемът на некачествена храна и наднорменото тегло често могат да влошат проблема или да допринесат за неговото възникване. Следователно чрез правилното хранене не само ще се отървете от излишните килограми, но и ще облекчите и намалите тежестта в гърба си.

Истината е, че няма вълшебна храна, която да ви предпази от този тип болки. Но ако наистина искате да се намали рискът от проблеми с гърба, се уверете, че вашата диета съдържа достатъчно хранителни вещества, които са необходими за поддържането на здрави кости и мускули. Протеините например помагат за укрепване на мускулната тъкан, което е от съществено значение за поддържане на гърба, а витамин В (и особено ниацин) укрепва и подхранва нервната тъкан.

Черният дроб и мастните риби като сардини, скумрия и сьомга са отличен източник на ниацин и витамин D, които насърчават усвояването на калций от организма и са необходими за изграждането и поддържането на здрави кости и нерви. Консумацията на 100 гр. мазна риба два пъти седмично предоставя на тялото препоръчваната седмична честота на двата витамина, като в същото време мастните киселини, съдържащи се в рибата, помагат за намаляване на възпалението и болката в ставите.

Витамин К пък е ефективен за поддържане на костната здравина, защото стимулира и нуждите на тялото за правилна употреба на калций. Най-добрите източници на калций са зелените листни зеленчуци като къдраво зеле, магданоз, спанак и броколи. По малко количество от този витамин присъства и в млякото и в други млечни продукти, месо, яйца, зърнени храни, плодове и други зеленчуци.

Зелето, гуавата, папаята и кивито също са богат източник на витамин С, необходим за развитието и поддържането на здравината на костите, както и за грижата за здрава нервна система. Дневната препоръчителна доза на прием на витамин С за възрастни е 40 мг. – еквивалентно на консумацията на 2 порции зеле, манго, папая или половин гуава. Важно за пушачите е да знаят, че при тях дозата трябва да се удвои.

Витамин А също е важен компонент в образуването на костите. Той насърчава рационалната употреба на протеин от тялото и, следователно, е от съществено значение за възстановяването и формирането на тъканите. Източници му са черен дроб, масло, яйца, мляко, червени, жълти и оранжеви плодове и зеленчуци, както и повечето тъмнозелени листни зеленчуци.

Избягвайте консумацията на пържени, мазни или прекалено пикантни храни. Това се отнася за всички видове сладкиши, кафе и чай. А ако вече страдате от болки в гърба, то би било разумно веднага да намалите приема на всякакви напитки, които съдържат кофеин, тъй като те са стимулант, който свива малките кръвоносни съдове. Това от своя страна води до намаляване на притока на кръв в организма и хранителни вещества не се доставят до сухожилията на гръбначния стълб, което забавя процеса на оздравяването му.

За да бъде тялото ви здраво, то важен фактор е и физическата дейност. Затова, ако искате да се отървете от болки в гърба или да предотвратите тяхната поява в бъдеще, трябва да водите активен начин на живот, при който ставите и мускулите ви да се движат възможно най-много. А ако работата и ежедневните ви задължения вкъщи ви пречат да спортувате, то алтернативен вариант може да бъде посещаването на професионален масажист един или два пъти в седмицата, който чрез редица специални техники да раздвижи цялото ви тяло и да спомогне за неговото по-добро функциониране.

Болката в гърба е често срещан проблем особено при по-възрастните хора и воденето на един здравословен начин на живот може спокойно да я намали или дори да я премахне напълно. Ако обаче тя остава постоянна и не усещате промяна, то задължително трябва да се консултирате с вашия лекар, за да може той да определи правилната ви диагноза. Защото тази болка може да бъде показател за по-сериозни здравословни проблеми като остеопороза.

Източник: http://studiorelaxa.com/

Етикети:

Оставете коментар