Хранете се разумно за по-здрав мозък

Категория: Лечебни храни

Добавете тези суперхрани към ежедневното си меню и ще повишите шансовете си да поддържате мозъка си здрав до края на живота си.

Не можем да отречем факта, че тялото ни остарява успоредно с нас. Проучванията обаче показват, че можете да увеличите шанса да поддържате мозъка си здрав до доста напреднала възраст ако добавите тези “умни” храни към всекидневния си хранителен режим.

Сини боровинки

Наричат се “плодове за мозъка”. В изследвания върху животни учените откриват, че сините боровинки спомагат за предпазването на мозъка от оксидантен стрес и могат да намалят ефекта на болестни състояния, свързани с възрастта като болестта на Алцхаймер или деменцията. Изследванията показват също, че диетата, богата на сини боровинки значително подобрява обучителния капацитет и моторните умения на застаряващите плъхове, като менталното им ниво достига това на доста по-млади плъхове. Прост план за трайно отслабване и доживотна жизненост препоръчва консумацията на поне 1 чаша боровинки на ден, под каквато и да е форма – пресни, замразени или лиофилизирани (едновременно изсушени и замразени).

Дива сьомга

Студеноводните риби, като сьомгата са богати на жизненоважните омега-3 мастни киселини, които са от особено значение за работата на мозъка. Препоръчва се сьомга заради чистотата и изобилието и. Омега-3 мастните киселини освен това съдържат противовъзпалителни вещества. Други мазни риби, които могат да ви осигурят полезните омега-3 мастни киселини са сардините и херингата. Препоръчва се консумацията на порция от 110 гр., два или три пъти седмично.

Ядки и семена

Ядките и семената са добър източник на витамин Е. Голямото съдържание на витамин Е съответства на по-малък спад в когнитивните способности при остаряването. Добавете 30 гр. на ден орехи, лешници, бразилски орехи, цариградски лешници, бадеми, кашу, фъстъци, слънчогледово семе, сусам, ленено семе и недехидрогенирани масла от ядки като фъстъчено масло, бадемово масло и тахан. Без значение дали са сурови или печени, но ако сте на диета с ограничени количества натрий, купувайте безсолни ядки.

Авокадо

Авокадото е почти толкова полезно, колкото боровинките за подобряването на здравето на мозъка. Наистина, авокадото е мазен плод, но това са мононенаситени мазнини, които допринасят за нормалния кръвен поток. Нормален кръвен поток пък означава здрав мозък. Авокадото освен това сваля кръвното налягане, и понеже високото кръвно налягане е рисков фактор за намаляване на когнитивните способности, по-ниското такова би трябвало да допринася за мозъчното здраве. Авокадотата съдържат много калории, обаче, затова се предлага да добавите само 1/4 или 1/2 авокадо като гарнитура към едно от храненията за деня.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнести храни като овесените ядки, пълнозърнестия хляб и кафявият ориз могат да намалят риска от сърдечни заболявания. Всеки орган в тялото зависи от кръвния поток. Ако подобрите здравето на сърдечно-съдовата си система, изпращате добър поток към органовата система, която включва и мозъка ви. Макар и пшеничения зародиш да не е точно пълнозърнеста храна, той също е включен в списъка със суперхрани, защото освен фибри съдържа и витамин Е и известно количество омега-3 мастни киселини. Препоръчва се консумирането на 1/2 чаша пълнозърнеста зърнена закуска, 1 филийка пълнозърнест хляб 2-3 пъти на ден или 2 супени лъжици пшеничен зародиш на ден.

Бобови храни

Бобовите храни са “недооценени” и “икономични”. Те също така стабилизират нивото на глюкозата (кръвната захар). Мозъкът зависи от глюкозата, за да получава гориво, и понеже не може да я складира, разчита на стабилен приток на енергия – какъвто бобовите храни могат да осигурят. Всички бобови култури вършат работа. Препоръчително е консумацията по ½ чаша на ден.

Сок от нар

Сокът от нар (можете да ядете и самият плод, той обаче съдържа множество малки семенца и не е толкова удобно) има мощни антиоксидантни свойства, които защитават мозъка от свободните радикали. Може би никоя друга част от тялото не е толкова уязвима за свободните радикали, колкото мозъка. Цитрусовите плодове и пъстрите зеленчуци също се класират на върха в списъка с полезни за мозъка храни заради антиоксидантните си свойства – колкото повече цвят, толкова по-добре. Тъй като сокът от нар съдържа добавена захар (за да неутрализира естествената му тръпчивост), не бихте искали да прекалявате с него – препоръчва се около 60 мл. на ден, разредени с изворна вода или сода.

Пресен чай

Две или три чаши пресен чай на ден – горещ или студен – съдържат скромно количество кофеин, което, ако се използва “разсъдливо” – може да увеличи мозъчната сила като подобри паметта, концентрацията и настроението. Чаят също така съдържа мощни антиоксиданти, особено класът на катехините, които подобряват кръвния поток. Бутилираните или прахообразни чайове обаче не вършат работа. Трябва да е прясно приготвен чай. Но пък чаят на пакетчета е подходящ.

Черен шоколад

Оставихме най-хубавото за на края. Черният шоколад притежава мощни антиоксидантни свойства, съдържа няколко естествени стимуланта, включително кофеин, който подобрява концентрацията и стимулира отделянето на ендорфини, които спомагат за подобряване на настроението. От 15 до 30 гр. на ден осигурява цялото полезно действие, от което се нуждаете. Това е една от суперхраните при които повече не означава по-добре. Трябва да го консумирате умерено.

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Оставете коментар