Хранете се здравословно за да предотвратите ракови заболявания

Категория: Рак

Правилното хранене и диета са важни за много болести на храносмилателната система, в т.ч. рак на дебелото черво, хранопровода и черния дроб. За да прогоните болестите на храносмилателната система, според указанията за хранене трябва да ядете по-малко мазнини и да си набавяте повече хранителни вещества от храната, а не от добавки.

Мазнини и риск от рак на дебелото черво

Мазнините могат да бъдат един от основните помощници на процеса на причиняване на рак. Високата консумация на мазнини увеличава количеството жлъчни киселини в дебелото черво. Жлъчните киселини могат да спомогнат растежа на туморите, особено на тези на клетките на дебелото черво.

Хранителни цели:

Намалете общото количество мазнини, които изяждате до 20 – 35% или по-малко от всички калории за деня. За хора, които ядат по 2000 калории на ден това са 44 – 77 грама мазнини на ден.

  • Ограничете приема на холестерол до 300 мг. Или по-малко на ден.
  • Намалете наситените мазнини (животински мазнини, масло, кокосово и палмово масло) до по-малко от 10% от общия брой калории за деня. За човек, който приема 2000 калории, това са 22 гр. наситени мазнини за деня.
  • Отстранете транс-мазнините от диетата си. Транс-мазнините се съдържат в храни като маргарин, пакетирани печени храни, бърза храна, някои замразени готови храни, чипс и крекери.

Антиоксиданти за защита на тялото

Други важни вещества в борбата с рака на дебелото черво и някои други видове рак са антиоксидантите. Антиоксидантите действат, като усилват защитните сили на организма срещу потенциално опасните вещества наречени свободни радикали.

Свободните радикали са един от съпътстващите продукти на употребата на кислород от клетките в организма. Тези вещества увреждат клетките на организма чрез оксидация, същия процес, който кара желязото да ръждясва и маслото – да гранясва. Оксидацията също така допринася за сърдечни заболявания, катаракти, остаряване и инфекции.

Клетките в организма имат естествена стратегия за защита от свободните радикали и често могат сами да възстановят щетите, нанесени от тях. Антиоксидантите обаче, като селена и бета-каротина (форма на витамин А) спомагат за укрепване на тази защита. Проучвания показват, че е най-добре антиоксидантите да се приемат с храната вместо с хранителни добавки.

Яжте храни, богати на витамини А и С, като всички плодове и зеленчуци и витамин Е, който се съдържа в храни като пшеничения зародиш, ядките и семената. Добри източници на селена са морската храна, месото и зърнените закуски.

Други витамини и минерали

  • Фолиева киселина. Съществуват доказателства, че фолиевата киселина може да бъде отлично оръжие в битката срещу рака. Вече се знае, че тя е жизненоважна за формирането на нови клетки и тъкани, както и за да поддържа кръвните клетки здрави. Най-известните източници на фолиева киселина са цитрусовите плодове и тъмните листни зеленчуци, особено спанак.
  • Калций и витамин D. Някои скорошни проучвания показват, че тези две вещества могат не само да заздравят костите, но и да се преборят с рака на дебелото черво, макар и други проучвания да не го потвърждават и има нужда от повече изследвания. Добри източници на калций са мляко, сирене, кисело мляко, сьомга (с костите), сардини и тъмни листни зеленчуци като къдраво зеле, горчица и листно зеле. Източници на витамин D са сьомгата, сардините, обогатеното краве мляко, яйчените жълтъци и пилешкия дроб.

Фибрите подобряват общото здраве

Фибрите са смятани за мощно оръжие срещу рака. Макар и да има противоречиви изследвания относно това дали фибрите могат да ни защитят от рак на дебелото черво, има доказателства, че фибрите подобряват общото здраве като придвижват отпадъците през храносмилателния тракт по-бързо. Това може да даде по-малко време на потенциално токсични отпадъци да влязат в контакт с чревните клетки.

Смята се също така, че някои видове фибри помагат за детоксикация от някои вещества, потенциални причинители на рак, и предотвратяват абсорбирането им в клетките на червата. Добри източници на фибри са: пълнозърнести зърнени закуски и хляб, сливи, горски плодове, зрял фасул и други варива, свежи плодове и зеленчуци и кафяв ориз.

Фитохимикали за борба с рака

Това, че фитохимикалите помагат в борбата с рака се знае от скоро. Те са нехранителни вещества като флавоноиди, феноли и терпени, които се съдържат в различни растителни храни като домати, цитрусови плодове, горски плодове, чушки, моркови, броколи, зеле и соя.

Насоки за здравословно хранене

Можете да се научите да се храните със здравословни храни, които предотвратяват раковите заболявания като следвате тези насоки на раково болните:

  • Нека повечето храни, които ядете да са от растителен произход.
  • Ограничете приема на храни, богати на мазнини, особено от животински произход.
  • Бъдете активни физически, постигнете и поддържайте здравословно тегло.
  • Ограничете консумацията на алкохолни напитки.

Етикети: , , , , , , , , , , , , ,

Оставете коментар