Съвети за хранене на работа

Категория: Стратегии за хранене

Ще обядвате на бюрото си – отново? Ето как да го направите по здравословен начин.

Случвало ли ви се е да обядвате на бюрото през работната седмица? Бихте искали да се храните някъде другаде с приятели или просто да се измъкнете от офиса за малко, но обикновено просто сте твърде заети?

Лошите новини са, че това може да доведе не само до ограничен прием на хранителни вещества, но и до проблеми с безопасността на храните.

Бюрото не е проектирано за място за хранене. Така че ако прекарвате часът си за обедна почивка пред компютъра, води след себе си редица проблеми.

И какво тогава да правят хората, които са гладни, но работят твърде много? Прочетете няколко съвета за храненето на бюро от специалистите. Но първо, ето няколко причини да не се храните докато работите.

Недостатъци от храненето зад бюрото

Един от най-големите недостатъци на храненето зад бюрото е, че не можете да се концентрирате върху храната си. Вместо това, изпращате емейли, отговаряте на телефона, прелиствате бумаги – най-добрата рецепта за преяждане.

Яденето зад бюрото води до разсеяно хранене и преяждане. Най-вероятно вършите повече от едно нещо едновременно и не обръщате внимание на количеството храна, което изяждате.

Обядването на бюрото също така означава, че вместо да седите пред компютъра осем часа на ден, ще седите девет.

Храненето на бюрото също така ви възпрепятства да станете и да излезете от офиса. Имате нужда да накарате сърцето да помпа и кръвта да циркулира отново и обедното време е важно за това. Ако останете да се храните на бюрото си губите тази възможност.

И ако това не е достатъчно лошо, храненето на бюрото може да се превърне в пикник за бактериите.

Ако ви извикат на друго място и трябва да отложите яденето за час или два, а след това се върнете към обяда си по-късно през деня, би трябвало да се замислите за температурата на храната си и безопасността и.

С други думи, сандвич с пилешка салата оставен на стайна температура за два или три часа, лесно се превръща в хранителна среда за бактериите. Но почакайте, става и по-лошо. (Сигурно вече искате да оставите този сандвич.)

Що се отнася до бактерии, бюрото ви е 400 пъти по-мръсно от тоалетната. Хората превръщат бюрата си в сладкарници за бактерии, понеже се хранят на тях но никога не ги почистват. Телефонът е най-мръсен, след това плотът, последван от мишката и компютъра.

Обърнете клавиатурата си на обратно и вижте колко трохи ще изпадат. Колкото повече приличат на снежна буря, толкова по-мръсно е бюрото ви.

Обядване на работа – 7 съвета

Очевидно, време е да намерите ново място за хранене, като ресторант или кафетерия. Но за тези от нас, които просто не могат да се откъснат от вечно нарастващата купчина работа, ето някои съвети за подобряване на офисния обяд:

  1. Следете какво ядете. Обръщайте внимание на това, което поставяте в устата си когато ядете на бюрото. И не се престаравайте, изяждайки твърде много понеже сте твърде съсредоточени върху работата си. За обяд бихте искали да изберете ястие, което е с умерен размер, но не ви засища изцяло.
  2. Носете си обяд. Обядът е добра възможност да се храните здравословно. Носете си салата с пиле, ядки, боб и зеленчуци – ще си набавите някои хранителни вещества като фибри и белтъчини. Избягвайте обедите, които се купуват за вкъщи, понеже те обикновено са скъпи, огромни като количество, пълни с мазнини и калории и бедни на хранителни вещества. За да запазите обяда си, диетолозите препоръчват да използвате хладилна чанта с комплект за замразяване, която да държи храната ви охладена, докато успеете да я сложите в хладилника в офиса. Не позволявайте обаче да минат повече от два часа до поставяне на храната обратно в хладилник.
  3. Ходете когато можете. Генетично сме проектирани да се движим. Затова да прекарате и обяда седейки на бюрото си, след като цял ден сте в това положение не е много добре. Ако трябва да се храните зад бюрото си, потърсете начини за раздвижване през деня. Разходете се до машината за вода, от най-далечното място на паркинга, до ксерокса – всичко, което можете да направите за да раздвижите мускулите си. Още по-добре е да си осигурите физическа активност сутрин, когато ставате или в края на деня за да компенсирате заседналия си начин на живот.
  4. Дезинфекцирайте бюрото си. Достатъчно е да забърсвате бюрото си веднъж на ден с дезинфекциращи кърпички, за да го поддържате чисто. Хартиените салфетки не вършат работа. Те само разхвърлят бактериите из офиса. Непременно дезинфекцирайте и телефона, клавиатурата и мишката си и избягвайте да докосвате тези повърхности докато се храните. В противен случай просто заразявате храната си отново и отново. И макар и това да не може да замени доброто старо миене на ръцете, полезно е да имате и малко дезинфектант за ръце в чекмеджето на бюрото си.
  5. Използвайте подложка за хранене. Осигурете си допълнителна защита след забърсването. Подложките за хранене са добър вариант, понеже създават бариера между храната ви и бактериите.
  6. Яжте заедно с приятел. Ако трябва да се храните зад бюрото, поканете колега да се храни заедно с вас. Важно е от гледна точка на продуктивността и креативността да използвате почивката си и да общувате с колегите си.
  7. Не го превръщайте в навик. Понякога дори не осъзнавате, че го правите – просто се превръща в навик. Възползвайте се от всяка възможност да се измъкнете за обяд.

Етикети: , , , ,

Оставете коментар