Пет суперхрани за вашето сърце

Категория: Сърце

Всяка полезна за сърцето диета трябва да съдържа следните храни.

Храна за сърцето: Сини боровинки

Този “енергиен склад” е на челна позиция в списъка. Сините боровинки са не само вкусни, но и богати на антиоксиданти.

Учените смятат, че антиоксидантите в боровинките спомагат за намаляването на натрупването на лошия НПЛП (нископлътностен липопротеин) холестерол по артериалните стени, който допринася за сърдечносъдови болести и удари. Проучвания установяват, че сините боровинки се нареждат на първо място по антиоксидантно действие сред 40 други плодове и зеленчуци. Антиоксидантите спомагат за неутрализирането на вредните съпътстващи продукти на метаболизма, наречени свободни радикали, които могат да доведат до рак и други болести, свързани с възрастта. Антоцианът, антиоксидантът, който отговаря за тази огромна полза за здравето се съдържа също така и в къпините, тъмните малини, сините боровинки и червеното грозде.

Препоръчва се по една чаша сини боровинки на ден. Пресни, замразени или сушени, те могат да бъдат прибавени към зърнени закуски, кифлички или консумирани отделно.

Храна за сърцето: Сьомга

Сьомгата е широко достъпна, не скъпа, бърза и лесна за консумация. Тя е също така един от най-добрите източници на „здравословните мазнини” наречени омега-3 мастни киселини.

Мазни риби като сьомгата (и скумрията, херингата и сардините) съдържат омега-3 мастни киселини. Смята се, че тази мазнина намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, като намалява нивото на триглицеридите в организма – мазнините в кръвта, които са свързани със сърдечните болести и диабета.

Проучванията установяват също така, че омега-3 мастните киселини предотвратяват образуването на кръвни съсирвания, като образуват тромбоцити, за които е по-малко вероятно да се струпат в група и да се залепят за артериалните стени.

По-малка е и вероятността от свиване на кръвоносните съдове, като така сърцето е по-малко уязвимо от животозастрашаващата неритмична сърдечна дейност.

Диетолозите препоръчват консумацията на поне две порции риба (и особено мазни риби като сьомгата) поне два пъти в седмицата, като една порция е между 90 – 180 гр.

Храна за сърцето: Соев протеин

Богат на омега-3 мастни киселини, белтъчини, витамини и минерали, соевият протеин е добра алтернатива на червеното месо, освен това съдържа по-малко мазнини и повече фибри от всякакво месо.

При хората с висок холестерол, проучванията показват, че соевият протеин, когато се консумира в рамките на здравословна диета с малко мазнини, намалява холестерола. В действителност, учените откриват, че хора, които се хранят с няколко анти-холестеролни храни регистрират намаление на холестерола, колкото и на тези, които приемат лекарства.

Кардиолозите препоръчват консумацията на поне 28 гр. соев протеин дневно. Можете да си го набавите чрез соя, соеви ядки, соево мляко, соево брашно, енергийни десерти, обогатени зърнени закуски, темпе и тофу.

Храна за сърцето: Овесени ядки

Баба ви може и да е знаела какво прави, поднасяйки ви гореща купа овесена каша всяка сутрин. Половин чаша овесени ядки на ден съдържат едва около 130 калории, а осигуряват 5 гр. полезни за сърцето фибри, които спомагат за намаляването на холестерола и поддържането на телесното тегло на здравословно ниво.

Друго предимство на овесените ядки е, че ви засищат и могат да ви държат сити до обяд, така че нездравословните храни да не ви изкушават.

Овесените ядки и други пълнозърнести храни като пшеница, ечемик, ръж, просо, киноа, кафяв и черен ориз също така спомагат за намаляването на риска от диабет, който сам по себе си е рисков фактор за сърдечни заболявания.

Важно е да използвате пълнозърнени храни, а не рафинирани, така че да получите пълният пакет. Рафинираните или обработени зърнени култури губят хранителни вещества и фибри.

Можете да си набавите необходимите пълнозърнести храни и под друга форма, освен чрез овесените ядки, включително пълнозърнест хляб и паста.

Според диетолозите, препоръчителния дневен прием на фибри е между 21 и 38 грама, в зависимост от възрастта и пола ви.

Храна за сърцето: Спанак

Този тъмнозелен листен зеленчук (и братовчедите му като листно зеле, салатно цвекло, броколи и др. листни зеленчуци) съдържа много витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да ви предпазят от сърдечносъдови заболявания, той също така осигурява омега-3 мастни киселини.

Спанакът е богат и на фолат. Фолатът спомага за намаляване на съдържанието на аминокиселината хомоцистеин в кръвта. Новооткрит рисков фактор за развитието на сърдечносъдови заболявания е високото ниво на хомоцистеин. Препоръчва се да консумирате по една чаша от любимите си тъмнозелени листни зеленчуци дневно.

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Оставете коментар