Салата със соеви кълнове

Категория: Рецепти

Принципите на китайския начин на готвене са формулирани от Конфуций в V в. преди новата ера. Те изискват съвършенство от готвача, а за хранещите се важи препоръката: “Да не се яде нищо преварено или недоварено; нищо, което е нарязано нехайно или не съдържа достатъчно подправки.” Свежи продукти се консумират само в първично състояние, а щом се приготвят, нищо не трябва да нарушава хармонията на вкусовите усещания. Термичната обработка е минимална – от 1 до 5 минути.
Популярните китайски салати са лесни за приготвяне и лесно се усвояват хранителните им вещества, защото храносмилането не е затруднено от нищо, ако са спазени правилата за приготвяне. Балансът на протеини, витамини, микроелементи, да не говорим за хармонията на Ин и Ян, е оптимален.

Това е една от най-познатите източни салати, но тя е и изключително полезна, защото е богата на протеини и е нискокалорична.
Продукти: 600 г. почистени соеви кълнове, 1 с.л. слънчогледово олио, 4 скилидки чесън, 1/2 ч.л. от 9% ябълков оцет, 1 малък морков,
сол и захар на върха на ножа.
Приготовление:
1. Соевите кълнове се измиват и се поставят в съд с вода, слага се съда на котлона и се изчаква водата да заври. Веднага след завирането всичко се изсипва в гевгира и кълновете се отцеждат напълно.
2. Кълновете се изсипват в подходящ съд, към тях се добавят нарязаните на ситно морков и чесън, солта, захарта и оцетът. Всичко се разбърква добре.
3. Салата се оставя да престои 2-3 часа при стайна температура и тогава се консумира.

Етикети: , , , , ,

Един коментар за “Салата със соеви кълнове”

  1. bate koki Казва:

    ok blagodarim na saita.

Оставете коментар