Разновидности на диетите

Категория: Диети

Диета с фиксирано меню

Тази диета предоставя списък на всички разрешени храни. Този тип диета може лесно да се спазва, тъй като продуктите са подбрани специално за вас. Имате обаче много малък избор на храна, което прави диетата скучна. Освен това диетата с фиксирано меню не ви учи да избирате храната, необходима за поддържане на теглото. Ако сте започнали с нея, в крайна сметка ще трябва да преминете към диета, която ще ви научи да правите свой собствен избор на храна.

Повечето рестриктивни диети са потенциално опасни за организма, както те предлагат ниско съдържание на калории (500-800kcal) за дълъг период от време. И в същото време те значително ограничават приема на необходимите вещества в тялото ви, като намаляват количеството на храната и еднакъв набор от продукти. Ето примери: диета с кефир, диета със зеле и т.н. Това включва и диетата по кръвна група.

Заменяема диета

Заменяемата диета е меню с определен брой порции от всяка група продукти. Те са приблизително еднакви по калории и могат да бъдат заменени както желаете. Например категорията „нишестени“ може да включва 1 филийка хляб или определена порция овесени ядки, които са приблизително еднакви по хранителна стойност и калории. Ако менюто ви включва 2 порции нишесте за закуска, можете да изберете 2 филийки хляб или 1 филийка хляб и порция овесени ядки. Със заменяемата диета имате по-голямо разнообразие от храни в диетата си и можете спокойно да я следвате и извън дома. Най-важното предимство на заместващата диета е, че тя ви учи на избора на храни, от които се нуждаете, за да поддържате теглото.

Диета с хранителни продукти

Диетата с хранителни продукти е план за отслабване, при който 1 или 2 хранения се заменят с диетични продукти. Повечето такива са балансирани диети, които съдържат протеини, въглехидрати и обикновено малко количество мазнини. Хранителните продукти обикновено се продават като течност или като прах, смесен с течност. Въпреки че диетата с хранителни продукти е лесна за употреба и води до бърза загуба на тегло, много хора наддават на тегло веднага след като спрат да приемат диетичните продукти. Освен това подобна диета не ви учи как да правите избор на здравословна храна, необходима за поддържане на оптимално тегло.

Гъвкави диети

Някои програми или книги предлагат контрол само на мазнини, само на калории или комбинация от двете, с индивидуален избор на вида и количеството консумирана храна. Гъвкавият подход работи добре за повечето хора и ги учи да контролират приема на храна. Недостатъкът на гъвкавата диета е, че някои не смятат диетата като цяло. Например, програма, която контролира само мазнините, често позволява на хората да консумират неограничено количество допълнителни калории от захарта и, следователно, не водят до загуба на тегло.

Правилното хранене е начин на живот, затова е толкова важно да изберете диета, която да спазвате дълго време. Освен това тя трябва да ви научи на правилния избор и приготвяне на здравословни храни, за да поддържате новото си тегло. Не забравяйте, че много хора са склонни да наддават на тегло. Комбинирането на здравословна и питателна диета с физическа активност ще помогне да се предотврати напълняването.

Трябва да разберете, че спазвайки основните правила и условията за здравословна диета, дори не можете да мислите за диети. Тялото ще работи перфектно и без сериозни хранителни ограничения!

Оставете коментар