Противовъзпалителната диета – път към доброто здраве

Категория: Лечебни храни

Специалистите обсъждат потенциалните способности за борба с болестите на диети, които се опитват да намалят възпаленията.

За разлика от типичните диети, тази си няма звучно име. Нито пък ви обещава, че ще отслабнете с един размер до събота. По съществото си това дори не е истинска диета, а по-скоро план за храненето през целия живот.

Това е така наречената противовъзпалителна диета или по-скоро – противовъзпалителни диети.

Половин дузина и повече книги разглеждат противовъзпалителната идея, а множество интернет страници рекламират „противовъзпалително” хранене. Всеки носи своя собствен почерк.

Специалисти казват, че противовъзпалителната диета е идеална за цялостно добро здраве. Поддръжниците на диетата казват, че тя може да намали рисковете за сърцето, да държи под контрол съществуващите сърдечни проблеми, да намали съдържанието на триглицериди в кръвта и кръвното налягане, както и да облекчи сухожилията и артрозните стави.

Специалистите обаче признават, че противовъзпалителното хранене е по-ефикасно при някои здравословни проблеми, отколкото при други, и че все още събират научните доказателства за способностите на тези хранителни планове да намалят заболеваемостта от някои болести.

Ние от Dietichno сме събрали факти и подробности от най-известните специалисти по въпросите на противовъзпалителното хранене.

Защо да изберете противовъзпалителните диети?

Макар и всеки план да има своите специфични особености, всички те се основават на общата концепция, че постоянните или неконтролируеми възпаления в тялото водят до влошено здраве, и че храненето с цел избягване на постоянните възпаления осигурява по-добро здраве и може да предпази от заболявания.

Съвсем ясно е, че възпаленията играят много по-голяма роля за някои болестни състояния, отколкото е смятано.

Винаги е смятано, че всичко, което завършва на “ит” представлява възпаление, като артрит и апандисит. Но дори и болести, чиито имена не завършват на “ит”, като например сърдечно-съдовите заболявания, някои ракови заболявания и дори болестта на Алцхаймер могат да бъдат предизвикани частично от възпаления.

Специалистите наричат възпаленията тиха епидемия, която отключва хронични заболявания през годините. Може да се чувствате добре, но да имате високо ниво на възпаленията.

Диетата на средностатистическият човек съдържа твърде много храни, богати на омега-6 мастни киселини, които се съдържат в обработените и бързите храни, и твърде малко храни, богати на омега-3 мастни киселини, които се съдържат в тлъстата риба и хранителните добавки. Когато този баланс е нарушен, може да се получат възпаления.

Смята се, че фитохимикалите – естествени химикали, които се съдържат в растителните храни, включени в диетите, също спомагат за намаляване на възпаленията.

Противовъзпалителни диети: С какво да се храните?

Точното описание на противовъзпалителната диета се различава в зависимост от това кого питате. Противовъзпалителната диета е може би доста подобна на средиземноморската диета.

Конкретните ястия варират в различните диети, но в общи линии противовъзпалителната диета предполага:

  • Яжте много плодове и зеленчуци.
  • Сведете до минимум наситените и транс-мазнините.
  • Консумирайте добър източник на омега-3 мастни киселини, като риба или добавки с рибено масло и орехи.
  • Следете количествата рафинирани въглехидрати като паста и бял ориз.
  • Яжте много пълнозърнести храни като кафяв ориз и булгур.
  • Консумирайте нетлъсти източници на белтъчини като например пиле, намалете консумацията на червеното месо и пълномаслените млечни продукти.
  • Избягвайте рафинирани и обработени храни.
  • Използвайте подправки. Джинджифил, къри и други подправки могат да упражнят противовъзпалителен ефект.

Като пример за един ден хранене на база противовъзпалителната диета, някои специалисти предлагат закуска от печени ирландски овесени ядки (кълцани) с горски плодове, кисело мляко или друга гарнитура и кафе или зелен чай. Обядът може да бъде салата с риба тон с хляб „7 зърна” и млечен десерт със сезонни плодове. За следобедна закуска, опитайте 30 гр. тъмен шоколад и около 4 ореха. Вечерята може да бъде спагети със сос и пуешко месо, салата от спанак с орехи и портокали и пай с ябълки и червени боровинки, приготвен без масло.

Диетата не обещава отслабване, но често се получава намаляване на теглото. И в това има логика, предвид естеството на диетата.

Когато говорим за намаляване на червеното месо, млечните храни, мазнините и транс-мазнините, частично хидрогенираните масла и силно обработените въглехидрати – и започнем да се храним с по-здравословна храна като рибата, да ядем повече плодове и зеленчуци – много е вероятно да свалим поне малка част от теглото си.

Къде е доказателството, че намаляването на възпаленията работи?

Може ли диетата наистина да повлияе на възпаленията?

Поддръжниците и казват, че може, но признават, че противовъзпалителната диета трябва да бъде проучена по-подробно за да бъде доказано, че наистина намалява болестите, като сърдечните проблеми например.

Но подобна диета “средиземноморската диета” е била и още е свързвана с подобряване на сърдечната дейност.

Има обширни доказателства за способността на азиатската и средиземноморската диета да намалят риска от заболявания. Ако се вгледате в съставките на тези диети, те лесно могат да бъдат наречени противовъзпалителни диети.

А диета, богата на омега-6 и бедна на омега-3 мастни киселини е свързана с повишаване на нивата на цитокините – белтъчини, които се освобождават от клетките и отключват възпаленията – по данни на проучване.

Според прегледа на едно проучване на тема омега-3 мастни киселини и здраве, омега-3 мастните киселини, в количества от 3 грама или повече на ден са ефективни за тези, които страдат от ревматоиден артрит, понеже намаляват сутрешната скованост и броя стави, които са отслабени или подути.

Забавното е, казват специалисти, че пациенти споделят, че избягването на “възпалителни” храни може да облекчи болката от остеоартрита. Например пациенти, страдащи от артрит които прекарали ваканцията си в Индия, където се хранели с ястия с много къри, после разказали, че ставите не ги болели чак толкова много, докато били там.

Кърито, както и джинджифила е естествено противовъзпалително средство.

Не бива да се изненадваме, че на противовъзпалителната диета е нужно повече време за действие, отколкото например на противовъзпалително лекарство. При противовъзпалителните лекарства ще се почувствате по-добре за час или два. При противовъзпалителната диета е необходимо търпение. Определено в рамките на няколко седмици повечето от пациентите показват забележима разлика в симптомите.

Противовъзпалителни диети – още факти

Не е изненадващо, че противовъзпалителните диети стават толкова популярни.

Макар че може да има известна полза от тях, не трябва да се фокусирате върху отделни храни. Трябва да следите цялостния си модел на действие. А ограничаването на възпаленията не идва само от това, което ядете.

Най-доброто, което можете да направите за да намалите възпаленията е да поддържате здравословно телесно тегло.

Връзката между теглото и остеоартрита на долните крайници е много тясна. Колкото по-тежки сте, толкова по-голяма вероятност да ви сполети артрит.

Ами противовъзпалителната диета при симптоми на артрит? Така или иначе, няма достатъчно информация за да се докаже, че спазването на тази диета помага за артрита ви.

Докато няма достатъчно изследвания, се предлага да спазвате балансирана диета, да си осигурите достатъчно сън и физически упражнения, да поддържате здравословно тегло и да останете под наблюдението на лекар.

Етикети: , , , , , , , , , , , ,

Оставете коментар