Да изберем програма за отслабване

Категория: Най добрата диета

През всяка една година, повече от половината хора започват диета за да намалят теглото си. За много хора е трудно да свалят повече от няколко килограма, а малко успяват да задържат новото си, по-ниско тегло. Трудността при намаляването и запазването на намаленото тегло кара много хора да се обърнат за помощ към специалист или към комерсиална програма за отслабване. Когато обмисляте да се присъедините към програма за отслабване, избирайте мъдро.

Почти всяка комерсиална програма за отслабване би могла да проработи ако ви мотивира достатъчно да да намалите калориите, които приемате или да увеличите калориите, които изгаряте чрез физическа активност всеки ден (или и двете).

Какво трябва да търся в програмата за отслабване?

  • Убедете се че е безопасна. Без значение дали ще разработите своя собствена програма, или ще използвате комерсиална такава, уверете се, че е безопасна. Безопасната диета трябва да включва всички препоръчителни дневни стойности витамини, минерали и белтъчини. Диетата трябва да е бедна само на калории (енергия), но не и на жизненоважни витамини и минерали. В общи линии, за повечето жени е подходяща диета с 1000 до 1200 калории на ден а за повечето мъже – около 1600 калории на ден, първо говорете с лекаря си обаче.
  • Бавна и стабилна загуба на тегло. Програмата трябва да бъде насочена към бавно, равномерно отслабване, освен ако лекарят ви не прецени, че здравословното ви състояние би се повлияло по-добре от по-бърза загуба на килограми. Очаквайте да сваляте само по 0,5-1 кг. седмично след първите 1-2 седмици. При много диети с ограничени калории, има първоначална бърза загуба на килограми през първите една-две седмици, но тя идва предимно от загуба на течности. Първоначалната бърза загуба на течности също се възвръща бързо, когато се върнете към диета с нормално количество калории. Затова, трябва да поставите разумна цел за отслабване. Скоростта на отслабване трябва да бъде около 0,5-1 кг на седмица.

Когато проучвате комерсиалните програми за отслабване, постарайте се да се снабдите с подробно описание на таксите и разходите за допълнителни продукти, като диетични добавки или храни. Други важни въпроси, които трябва да зададете са:

  • Дали персоналът се състои от квалифицирани инструктори и професионалисти, като например сертифицирани диетолози, лекари, и треньори?
  • Гъвкави и подходящи ли са хранителните алтернативи?
  • Целите на отслабването поставят ли се от клиента и/или квалифицираните специалисти?
  • Какъв процент хора завършват програмата?
  • Каква е средната загуба на тегло сред хората, които завършват програмата?
  • Какъв процент хора имат проблеми или изпитват странични ефекти? Какви са те?
  • Има ли поддържаща програма, която да ви помогне да задържите свалените килограми?

Ако планирате да свалите повече от 7 – 9 кг., имате някакви здравословни проблеми или редовно вземате лекарства, лекарят ви трябва да ви прегледа преди да започнете програма за отслабване. Лекарят би могъл да определи и общото ви здравословно и медицинско състояние, което би могло да се повлияе от диетите и загубата на тегло.

Освен това, лекарите трябва да могат да препоръчат подходяща програма и да ви помогнат да определите разумна цел за отслабване. Ако планирате да използвате диета с много малко калории, определено трябва да бъдете прегледани и следени от лекар.

Какво трябва да търся в програмата за отслабване?

Програмата ви за отслабване трябва да включва фаза за поддържане на теглото след като приключи фазата на намаляването му. Няма кой знае каква полза от това да свалите много килограми само за да ги възстановите отново след това.

Поддържането на теглото е най-трудната част от контролирането му и не е достатъчно застъпено в програмите за отслабване. Програмата, на която се спрете трябва да ви помогне да промените хранителните си навици, да увеличите физическата си активност и да промените други навици от стила ви на живот, които може да са допринесли за натрупването на килограми в миналото.

Наднорменото тегло често се смята за временен проблем, който може да бъде решен за няколко месеца с упорита диета. Както повечето хора с наднормено тегло знаят обаче, контролът на килограмите може да се окаже доживотно усилие. За да бъде безопасна и ефективна, всяка програма за отслабване трябва да бъде ориентирана към дългосрочния аспект, в противен случай е просто загуба на време и пари.

Етикети: , , , , , , , ,

Оставете коментар