Помело- за какво е полезен този екзотичен плод?

Категория: Витамини, Основи на храненето, Отслабване, Съвети за здравословно готвене

Най-големият от цитрусовите плодове е помелото, но не е толкова популярен, тъй като известните му роднини са портокал и грейпфрут. Свойствата и на трите плода са близки, но помело има много свои предимства, които ше разгледаме в тази статия.

В Стария и Новия свят този екзотичен плод е открит благодарение на капитана на британския търговски флот Шедок, чийто кораб пръв доставил огромния плод на Барбадос. Удивени от размерите на плода, съвременниците го кръстили в чест на откривателя. Добре известно е, че грейпфрутът е естествен хибрид на помелото и портокала, който се е родил в Карибите. Хората почитат този плод, зашото е вкусен и много здравословен.

Подобно на грейпфрута, помелото е нискокалоричен плод, който не е в състояние да натовари организма с нежелани натрупвания. В 100 грама от него има само 35-40 калории, но хранителната му стойност е висока. Наред с голям брой растителни влакна, то съдържа витамини A, B1, B2, B5, C и минерали, включително калий, калций, фосфор, желязо и натрий.

Помело се бори срещу настинки

Като говорим за витамин С,по навик винаги споеманваме лимона. Въпреки това, в помелото този витамин е много повече. В средно голям плод витамин С е достатъчен, за да осигури дневната доза на 5-6 души. Витамините С и А засилват имунния отговор на организма срещу инвазията на патогени. Това е важно, когато грипът и настинките бушуват на улицата.

Етеричните масла, съдържащи се в сегментите на плода, също помагат в борбата с вирусите. Помело се грижи за сърцето. Ежедневната употреба на този полезен продукт укрепва миокарда и нормализира ритъма на сърдечните контракции. Най-вероятно е „виновен“ калий. Той е „подпомогнат“ от калция, който предотвратява аритмията. Има информация, въпреки че не е потвърдена от научни изследвания, че помело почиства кръвоносните съдове от холестеролни плаки и също така стабилизира кръвното налягане.

Помело ни прави по-красиви, подобрява кожата на лицето и укрепва косата. Забавяйки натрупването на меланин в порите на кожата, съдържащите се в плода вещества предотвратяват появата на възрастови петна.

Редовната консумация на помело нормализира производството на себум, което помага да се отървете от акнето. Ефективно стимулирайки отлагането на колаген в клетките, забележителният плод забавя възрастовото разграждане на еластин, предотвратявайки образуването на бръчки. Действието на помело върху косата се дължи на наличието в плодовете на витамини А, С и В1 в комбинация с цинк, сяра, калций и желязо.

В комбинация тези вещества стимулират растежа на косата, инхибират функцията на мастните жлези и предотвратяват образуването на пърхот.

Опасността от помело

Подобно на грейпфрута, помело съдържа забавящ се метаболизъм на лекарството от черния дроб, нарингенин, но в по-малко количество, както се доказва от вкуса на плодовете, лишени от горчивина. Вероятно по тази причина диетолозите, които не съветват комбинирането на грейпфрут с лекарства, се въздържат от подобни препоръки относно помело. Като цяло това е безопасен плод, който не е в състояние да навреди на здравето. Въпреки това, някои хора трябва да внимават, когато го ядат. Както всички цитрусови плодове, помело може да предизвика алергична реакция. Пациентите, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт, хепатит и нефрит, особено в стадия на обостряне на хронични заболявания, е по-добре да го откажат.

Оставете коментар