Плодовете асай и сок от асай – какви са ползите за здравето?

Категория: Витамини

Чували ли сте за плодовете асай? Бихте искали да научите повече за ползите за здравето от плодовете асай и от техния сок? Плодовете асай са широко рекламирани от търговци, които твърдят, че те са една от елитните суперхрани, притежаващи способността да забавят стареенето и да намалят теглото. Някои производители използват асай в козметични продукти. Но има ли научни изследвания в подкрепа на подобни твърдения за ползите от асай?

Какво представляват плодовете асай?

Асай е червеникаво-лилав плод с дължина 2,5 см. Расте на палмовото дърво асай (Euterpe oleracea), местно растение за централна и южна Америка. Роднина е на синята и червената боровинка, както и на други тъмно лилави плодове.

Изследванията на плодовете асай са съсредоточени върху евентуалното им антиоксидантно действие. На теория, такова действие би могло да предотврати заболявания, предизвиквани от окислителния стрес като сърдечни заболявания и рак.

Здравословни ли са плодовете асай?

Асай съдържат няколко вещества, наречени антоциани и флавоноиди.

Думата антоциан произлиза от двете гръцки думи „растение” и „синьо”. Антоцианите отговарят за червеното, лилаво и синьо оцветяване в много зеленчуци, плодове и цветя. Най-богатите на антоциани храни, като боровинки, червено грозде, червено вино и асай имат много наситен цвят, който варира от тъмно лилаво до черно.

Антоцианите и флавоноидите са мощни антиоксиданти, които помагат на организма да се защитава от стресовите фактори в живота. Те също така участват в системата за защита на клетките в организма. Свободните радикали са вредни вторични продукти, които организма произвежда. Диета, богата на антиоксиданти би могла да попречи на процеса на остаряване и болестотворните процеси като неутрализира свободните радикали.

Чрез ограничаването на унищожителните способности на свободните радикали, антиоксидантите биха могли да спомогнат за намаляване на риска от някои болести като сърдечни заболявания и рак.

Какви са положителните страни за здравето от плодовете асай?

Някои изследвания показват, че пулпата на плодовете асай има много големи антиоксидантни способности поради много по-високо съдържание на антиоксиданти отколкото в сините и чревни боровинки, малини, къпини и ягоди. Проучванията обаче все още продължават и няма категорично становище.

Хората ядат плодовете асай заради различни здравословни проблеми. Засега обаче не е известно плодовете асай да притежават полезни за организма свойства, различни от тези на другите сходни плодове.

Могат ли плодовете асай да спомогнат за сваляне на килограмите?

Учените научават все повече и повече за функционалните възможности на суперхраните, каквато са и плодовете асай. Въпреки че асай са рекламирани като част от съдържанието на някои продукти за отслабване, много малко проучвания са тествали ползата от асай за намаляване на теглото.

Засега, много проучвания подкрепят спазването на диета, богата на антиоксиданти. Няма съмнение, че дребните червени плодове, както и някои други, спомагат за намаляването на теглото. Все още не е ясно дали има нещо по-специално в способностите на асай да спомагат за свалянето на излишните килограми.

Защо плодовете асай се използват в много козметични продукти?

Някои козметични продукти включват масло от асай в съдържанието си. Това е така, защото маслото от асай е истински склад с антиоксиданти.
Проучванията показват, че маслото от асай може да се окаже безопасна алтернатива на други масла от тропически растения, които се използват в козметични продукти като кремове за лице и тяло, терапии против стареене на кожата, шампоани, балсами и други продукти. Дори и при обработка и продължително съхранение, нивото на антиоксиданти в маслото от асай остава високо.

Имат ли плодовете асай и сока от тях странични ефекти?

Ако имате поленова алергия или свръхчувствителност към асай или други сходни плодове, сигурно бихте искали да избягвате този плод. Когато се консумира в умерени количества, все пак е по-вероятно да няма опасност.

Етикети: , , , ,

Оставете коментар