На пазар с деца в училищна възраст

Категория: Пазаруване и спестяване

Децата в училищна възраст научават важни неща за храненето докато пазарувате.

Пазаруването заедно с децата понякога може да е доста тежко, но специалистите са единодушни – пазаруването с децата възпитава умения, от които те се нуждаят в живота.

Колкото по-често децата ви пазаруват с вас, толкова по-добре за тяхното развитие. Децата в училищна възраст могат да доразвият различни умения в супермаркета, включително такива, каквито ще им помагат да избират интелигентно храната си в последващите години.

Ами хленченето, моленето, скуката? Винаги ще ги има. Номерът е да направите децата си част от целия процес още преди да се отправите към супермаркета.

На пазар с децата: Всичко започва от плана

Преди да влезете в магазина, бихте искали да поставите основите. Много е важно да въвлечете децата в процеса на пазаруване. Опитайте:

 • Да говорите за това, което трябва да купите за здравословни основни и междинни хранения, а след това да накарате децата да съставят списъка от нещата, от които се нуждаете.
 • Накарайте всеки участник да проверява рекламните флайъри на магазина за разпродажби или нови и различни здравословни храни, които да опитате.
 • Дръжте децата замесени на емоционално ниво. Позволете им да си изберат по няколко продукта за обяд в училище и за други хранения.

Готови, заеми позиция, пазарувай!

Влезете ли веднъж в магазина, позволете на децата да вършат толкова, колкото възрастта им позволява. Ето някои начини да поддържате децата заети и да подобрите уменията им.

 • Позволете на децата да помагат. Раздайте им купони и ги оставете да намерят съответните храни. Или им зачислете част от списъка за пазаруване и ги оставете сами да намерят продуктите от него. Могат да помагат и като зачертават продуктите, които слагате в количката. И се придържайте към списъка, доколкото е възможно за да спестите разходи и да дадете пример.
 • Измислете някои математически игри. Децата в училищна възраст са способни да проследяват стойността на покупките с калкулатор. Позволете им да въвеждат цената на всяка стока. За тях е забавно да виждат как се приближават към крайния резултат. На зеленчуковия щанд, опитайте:
  • Попитайте децата колко биха могли да тежат 6 ябълки, след това ги претеглете за да видите дали са били близо.
  • Помолете децата да ви сложат в чанта 1 кг. портокали.
  • Кажете на по-големите момичета и момчета цената за паунд и им предложете да предположат каква е крайната цена. Забележете колко близо са до резултата.
 • Поиграйте “Аз, шпионинът.” Когато пазарувате с по-големи деца, накарайте ги да се престорят на детективи и да открият някои продукти като например:
  • Зърнена закуска с поне 4 грама фибри и по-малко от 8 грама захар на порция.
  • Ананас, консервиран в собствен сос
 • Разширявайте познанията. “Намерете нов плод или зеленчук, като карамбол, папая или сушени череши и манго за проба. Позволете на детето си да избере три различни цвята ябълки и да направи тест на вкусовете у дома. Или купете мандарини вместо портокали за да разнообразите вкуса.
 • Сравнявайте разходите. Храната е скъпа, а децата трябва да са наясно с цените винаги, когато е възможно. Предложете им да:
  • Сравняват по-големи и по-малки разфасовки храна като зърнени закуски и солени бисквити, за да проверите кое те смятат за по-добра стойност.
  • Сравнете цените на националните марки с тези на собствените марки на магазина – марките на магазините не винаги са по-евтини.

Пазаруване с деца: Знайте къде са границите

Добре е да изясните, че очаквате децата ви да имат глас във важна дейност като пазаруването, но няма нужда да проверявате границите на тяхното – и своето – търпение.

Просто напазарувайте. Децата се уморяват лесно, така че за тях би било трудно да правят друго, освен да прекарат час или повече в търсене на храна.

Пазаруването с деца е умение, което най-добре се развива бавно. Запомнете, да се опитвате да наблъскате множество дейности само в едно излизане не е добре и за вас самите.

Етикети: , , , , , , , , ,

Оставете коментар