Поставете си реалистични цели в отслабването

Категория: Първи стъпки

Реалистичните амбиции могат да ви помогнат да продължите – и да достигнете целта на своята диета.

Изглежда, че не изкусителното парче шоколадова торта е това, което пречи на усилията ни да отслабнем. Виновно е универсалното желание да свалим много килограми колкото се може по-бързо и нагласата, че можем лесно да постигнем това само с диета.

Специалистите по контрол на теглото го наричат синдром на фалшивата надежда – когато хората на диета имат нереалистични очаквания за това колко точно време ще отнеме стопяването на излишните килограми.

За нещастие, проучванията показват, че нереалистичните очаквания увеличават риска от отпадане от програмите за отслабване. И макар да има проучвания, които показват, че хората на диета са склонни да ядат по-малко, ако имат високи очаквания, то недояждането би могло да бъде изместено от преяждане при най-малкото изкушение.

Като цяло, специалистите смятат, че нереалистичните цели в отслабването са непродуктивни и могат да бъдат причина за провал. Най-добрият начин на действие: по-скромни, реалистични цели.

Въпросът е: Как да си поставите реалистични цели в отслабването?

5 начина да си поставите разумни цели в отслабването

Препоръките на специалистите за поставянето на реалистични цели в отслабването, се свеждат до няколко прости стратегии. Но преди да ги приложите на практика, не забравяйте да обсъдите плановете си за отслабване със своя доктор.

 • Решете да отслабвате бавно
 • От медицинска гледна точка, повечето клинични специалисти биха казали, че целта от пет до десет процента сваляне от първоначалното тегло е постижима.
  Така че ако тежите 90 кг., постижима цел би било да свалите 4,5 до 9 кг.

 • Пресметнете
 • Реалистична цел е да сваляте по 0.45 – 0.9 кг. на седмица, така че да останете здрави.
  Това означава да имате реална представа за времето. Ако трябва да свалите 11 кг., разберете, че трябва да се спрете поне на тримесечна програма. 22 кг.? Приемете, че ще са ви нужни поне шест месеца. Постарайте се да изгаряте 500 до 1000 калории на ден или като ядете по-малко, или като правите повече упражнения, или и двете.

 • Поставете си краткосрочни цели
 • Поставете летвата по-ниско. Вместо да се концентрирате само върху свалянето на 11 кг. устремете се към загубата на първите 2 кг. – и я отпразнувайте.

 • Следете напредъка си
 • Записвайте успехите си по ефективен за вас начин. Възползвайте се от интернет програмите, използвайте тефтерче или си водете дневник. Каквото ви е удобно.

 • Мислете за дългосрочните цели
 • Няма проблем да мислите мащабно, но това би могло да означава да започнете с нещо малко и да работите за голямата цел.
  Така че ако дългосрочната ви цел е да свалите 50 паунда (22 килограма) за година, например, краткосрочната ви цел може би би била да изкарате деня без да ядете твърде много.

  Има една стара поговорка: Свалете ги бавно, дръжте ги надалеч. Това има смисъл поне поради една причина: бавното отслабване означава, че имате време да усвоите нови линии на поведение – като да ядете по-малко и тренирате повече.

  А когато се съсредоточите върху процеса на променяне на навиците си – не просто отслабването – тези нови здравословни навици ще бъдат голям плюс за постигането на целите ви.

Етикети: , , ,

Оставете коментар