Сваляне на много килограми – въпроси и отговори

Категория: Първи стъпки

Ако сте много пълни или страдате от затлъстяване, може би ви се струва, че шансовете да постигнете здравословно тегло не са на ваша страна. Но можете да го направите. А ползите биха били невероятни.

И как да започнете? Предоставяме ви отговорите на най-често задаваните въпроси в областта на диетите и отслабването. За целта сме подбрали мненията на водещи специалисти в областта на диетите и отслабването.

Как да разбера дали този път вече съм готов/а да отслабна?

Ако сте готови да запишете съображенията си на лист хартия и да си изберете дата за започване, значи сте готови да започнете отново. Мисля, че битката е наполовина спечелена, щом веднъж сте решили да се ангажирате, щом веднъж сте решили никога да не се отказвате да се опитвате да контролирате теглото си.

Не позволявайте на миналите провали да ви откажат от нови опити. Почти всеки, който успява да свали излишни килограми е опитвал безуспешно много пъти преди това. Да намерите подходящия план за отслабване е като да намерите подходящия човек, за който да се омъжите/ожените. Може да ви се наложи да целунете доста жаби по пътя. Така че не гледайте на миналите опити за отслабване като на задънена улица. Те са само етапи по пътя към абсолютния успех.
Има някои практически моменти, които трябва да обмислите. Трябва да се придържате стриктно към правилата, които сте решили да следвате и да си разработите стратегия. Как ще намерите време да следвате плана си? Намирате ли подкрепа у околните, например личен здравен специалист, семейство и приятели?

Трябва ли да отида на лекар преди да започна програма за отслабване?

Освен ако не страдате от хронично заболяване или не приемате редовно лекарства, не се нуждаете от медицинско наблюдение когато започвате програма за отслабване, дори да страдате от затлъстяване. Във вашата книжарница има стотици книги за диетите, съмнявам се, че някоя от тях би причинила някаква вреда. Макар че диета с много малко калории – 500 калории или нещо такова – би могла да бъде рискована, така или иначе никой не би могъл да я спази.
Въпреки това, смятам, че трябва да включите своя личен лекар като източник на подкрепа и в най-добрия случай – като инструктор по здравословен начин на живот. Той би могъл да ви помогне да следите прогреса си, както и да отчита резултатите отстрани.

Чувствате ли, че има много различни пътеки към успешното отслабване?

Схващането, че има един единствен най-добър план за успешно отслабване е погрешно. То е като да кажем, че има един най-добър цвят или един най-добър вид музика. За всеки отделен индивид може да има един най-добър подход. Но съществува широк спектър от хранителни стратегии – дузина уникални подходи – които се справят успешно с отслабването и общото подобрение на здравето. Най-важно е да откриете подход, към който можете да се придържате, защото не диетата, а постоянството е ключът към успеха.

Мисля, че добрите планове имат някои общи черти. Те често включват дневник на млечните храни с преброяване на калориите, 90% придържане към строг план за хранене и около 7 часа тренировки седмично – кардио и силови упражнения.

Кои са безопасните и безболезнени начини за тренировка?

Почти всички хора са физически способни да вървят. Така че, ако сте в лоша физическа форма, започнете с това. Можете да започнете с няколко часа умерено ходене седмично. В последствие, можете да стигнете и до бягане.

Ако имате проблем с недрата или стъпалата, упражненията за горната част на тялото могат да помогнат. Почти всеки може да използва гирички по 1-2 кг. за да достигне ползотворно ниво на физически упражнения.

Упражненията са болезнени за някои от страдащите от затлъстяване, така че са в безизходица: не могат да се упражняват, понеже са твърде тежки, но са твърде тежки, понеже не се упражняват. Опитайте се да го преодолеете. В много от случаите упражненията стават по-малко болезнени с намаляването на теглото.

Колко бързо мога да очаквам да отслабна?

Ако наистина се придържате към него, добрият план ще доведе до загуба на 10% от теглото за три или четири месеца и до 20% от теглото за година. По-малко амбициозно усилие обикновено би довело до загуба на 5% от теглото за три или четири месеца и 10% от теглото за година.

Хората често казват, че целта ви трябва да е да сваляте 0,5-1 кг. седмично. Но обикновено се срещат повече в краткосрочен план и по-малко – в дългосрочен. Но не е притеснително, ако някой отслабва с 1.5-2 кг. седмично в началото.

Как мога да запазя мотивацията си за дълъг период от време?

Запазването на мотивацията е жизненоважно за дългосрочен успех. От начало, може да се чувствате възнаградени през цялото време, като виждате как стрелката на кантара се движи всеки ден или седмица, започнете да се побирате в по-малки размери дрехи или да получавате комплименти за външния си вид. Но темпото на отслабване неизбежно се забавя и тогава мотивацията трябва да дойде отвътре.

Трябва постоянно да си напомняте за причините, поради които се грижите за тялото си и полагате всички тези усилия. Пазете си списък с тези причини и често го препрочитайте. Снимката ви с първоначалното тегло може да бъде полезна, за да ви напомня колко далеч сте стигнали.

Помага също да разчитате на други хора, които да ви помогнат да се придържате към плана си. Това може да бъде личен треньор, лекар или група за взаимопомощ. Колкото повече авторитет им отреждате и колкото повече чувствате, че им дължите отчет, толкова по-вероятно е да задържите загубата на тегло. Можете да потърсите някой, който не е твърде учтив. Често казармената дисциплина е най-добрият подход.

Как да разбера дали операцията за редуциране на теглото е подходяща за мен?

Добро решение са операциите за намаляване на теглото за хора, които отговарят на профила – или имат ИТМ (Индекс на телесната маса) над 40 или ИТМ над 35 с продължаващ медицински проблем. Това е крайна мярка, но много ефективна. И все пак повечето хора биха предпочели първо да пробват стратегия, съсредоточена върху по-здравословно хранене и повече физически упражнения.

Как мога да преодолея емоционалното ядене?

Почти всички от нас понякога ядат за утешение, но някои хора имат сериозен проблем с емоционалното ядене. Най-добрата идея би била да се отстранят причините, или стресовите фактори, които водят до това състояние. Има много психолози специалисти в областта. Могат да помогнат и групи от рода на Анонимните Преяждащи. При много хора добра работа вършат и прости логистични решения, като отстраняването на вредните храни или други изкушаващи храни от къщата.

Имам чувството, че семейството и приятелите ми искат да си остана тежък/а. Как мога да предотвратя саботирането на отслабването?

Почти всички – приятелите, семейството и вашият лекар – искат да успеете. Но отслабването ви може да предизвика липса на съдействие у някои хора.
Нездравословното хранене е забавно – поне на момента – и рядко го правим сами. Правим го със семейството и приятелите си. Така че, ако сте променили навиците си на хранене, за хората около вас може да бъде трудно да приемат, че няма да участвате. Може да им липсва как е било преди. Може също така да се дразнят заради цялото това време, което прекарвате във фитнеса или да завиждат на успеха ви.

Така че очаквайте известни саботажи. Понякога може да трябва да увеличите дистанцията с хора, които влияят негативно на усилията ви. Но преди да го направите, бъдете твърди. Може да ви провокират за да разберат до колко сте сериозни. Това е като с децата, които провокират родителите си за да открият кои точно граници не бива да се преминават. Така че ако просто останете твърди, може би ще откриете, че повечето хора се отдръпват и спират да ви пречат.
И накрая, хората може да изпитват смесени чувства към това, което правите. Просто трябва да приемете, че това е стандартен негативен аспект на отслабването.

Заключението на един доктор в областта на диетите и храненето:

Преди да стана доктор и учен в областта на храненето, обръщах много по-малко внимание на здравословния начин на живот. Когато започнах да уча повече за храненето, започнах да намирам начини да ям по-малко скорбяла и животински храни.

Като един зает доктор, съпруг и баща, за мен винаги е било предизвикателство да наместя и време за упражнения в графика си. Въпреки това, успявам да практикувам това, което проповядвам, което не само ми позволява да гледам пациентите си в очите, когато ги съветвам, но и ми позволява да давам определени предложения в отговор на уникалните предизвикателства пред всеки отделен пациент.

Етикети: , , , , ,

Оставете коментар