Основни правила при разделното хранене

Категория: Основи на храненето

Разделното хранене се основава на идеята за несъвместимостта на някои и съвместимостта на други продукти. Основното правило е, че храненето трябва да се състои от съвместими храни. Например мазнините могат да се комбинират както с протеини, така и с въглехидрати, а въглехидратите и протеините не могат да се комбинират. Според авторите на диетата въглехидратите се усвояват в алкална среда, а протеините – в кисела среда. Това мнение няма научна основа, но отделната система за хранене е популярна с отслабване.

Тайната на популярността е в нейната ефективност. Започвайки да спазва основните правила за разделно хранене, човек автоматично преминава към по-прости храни, намалява количеството на храната и намалява приема на калории. Нискокалоричното съдържание води до отслабване, а не съвместимостта на продуктите.

Проверете съвместимостта на продукта

Идеята за съвместимост на продукта е като червен конец, който преминава през цялата система. За да го проверите, отслабването използвайте специални таблици, които опростяват разбирането кои продукти се комбинират и кои не.

Въглехидратите и протеините не трябва да се комбинират в едно хранене с плодовете. Плодовете трябва да се консумират отделно от всичко (калоризатор). Въглехидратите не могат да се комбинират с протеини, но протеините могат да се комбинират с зеленчуци без нишесте.Някои зеленчуци могат да се комбинират с протеини и въглехидрати.

Между храненията интервалът е поне 2 часа

Разделянето на протеини и въглехидрати не насища толкова много, колкото смесеното хранене. Следователно усещането за глад при отделни хранения се усеща по-ярко, отколкото при броене на калории. Авторите обаче препоръчват да се поддържа почивка между храненията. Минималната почивка е два часа. Повечето продукти се усвояват в рамките на 1-2 часа.

За тези, които са свикнали да ядат по-рядко и за по-добро храносмилане, Уилям Хауърд Хей предлага интервал от 4-5 часа. С този интервал получавате три пълноценни хранения. Авторът препоръчва първото хранене да се направи изцяло от алкални продукти, второто да се приготви протеиново ястие и зеленчукови салати, а третото хранене да съдържа нишесте.

Яжте прости храни и ограничете вредните храни

Основата на диетата на разделно хранене е проста пълноценна храна, претърпяла минимална промишлена обработка. Това са зърнени храни, бобови растения, месо, домашни птици, риба, яйца, млечни продукти, различни видове зеленчуци, плодове. Преработената храна се препоръчва да бъде напълно изключена от диетата.

Рециклираните включват:

Захар и захарни продукти;
Колбаси и пушени продукти;
кисели краставички;
Сладкиши и сладкарски изделия;
маргарин;
майонеза;
Консервирана храна;
Кондензирано и прахообразно мляко;
Висококалорични напитки;
Пълноценни храни с лошо качество (летаргични, застояли).

Колкото по-опростена е вашата диета и рецепти за приготвяне на ястията, толкова по-лесно е да използвате масата, толкова по-лесно е да спазвате правилата и да отслабнете.

Следвайте режима на пиене на вода

Режимът за пиене е не само количеството, но и времето за пиене на вода. Привържениците на разделното хранене препоръчват пиенето на вода не само при първата жажда, но и 10 минути преди всяко хранене (калоризатор). Пиенето на вода преди хранене включва храносмилателната система и помага за насищане по време на хранене.

Авторите на диетата не препоръчват да се пие с храна и след ядене, в зависимост от това какви храни сте яли. Например след плодове е позволено да се пие след половин час, след нишесте трябва да изчакате 2 часа, а след протеина – 4 часа.

Режимът на пиене, предложен от авторите на диетата, също няма научна подкрепа, но той е включен в концепцията за хранителната система.

Разделното хранене няма много правила, което прави диетата лесна за разбиране и лесна за спазване. Много от тези правила са отхвърлени от науката и здравия разум, но това не пречи да се спазва от нови поддръжници по целия свят.

Оставете коментар