Лекарствени препарати за отслабване по лекарско предписание

Категория: Добра талия

Затлъстяването често налага дългосрочно лечение за подпомагане и поддържане на загубата на килограми. Както при някои други хронични състояния, като например диабет или високо кръвно налягане, употребата на лекарства по лекарско предписание може да бъде удачна за някои хора. Докато повечето странични ефекти от тези лекарства са леки, има данни и за сериозни усложнения. Повече за това надолу в текста.

Имайте предвид, че тези препарати не са универсално лекарство за затлъстяване. Употребата на лекарства за отслабване трябва да бъде съчетана с физическа активност и подобрена диета, за да може теглото успешно да бъде намалено и стабилизирано в дългосрочен план.

Нуждая ли се от лекарство за отслабване по лекарско предписание?

Употребата на лекарства за намаляване на теглото по лекарско предписание трябва да се разглежда като възможност за лечение при следните групи индивиди:

 • Хора с индекс на телесната маса (ИТМ) 30 или повече без заболявания, свързани със затлъстяването.
 • Хора с ИТМ 27 или повече със заболявания, свързани със затлъстяването като диабет или високо кръвно налягане.

Видове лекарства за отслабване по лекарско предписание

Към момента, повечето налични лекарства за отслабване, са за краткосрочна употреба, което означава няколко седмици или месеца.

Повечето лекарства за отслабване са такива, които подтискат апетита. Тези лекарства обикновено са под формата на таблетки или капсули с удължено освобождаване (хапчета, които освобождават съдържанието си в рамките на продължителен период от време). Лекарствата за подтискане на апетита могат да бъдат предписани от лекаря или закупени легално без лекарско предписание.

В средата на деветдесетте години, лекарите предписваха популярното лекарство за подтискане на апетита Редукс, или комбинация от фентермин и фенфлурамин, наречена „фен-фен”. Фенфлураминът (Пондимин) и Редукс обаче биват изтеглени от пазара през 1997, понеже причиняват увреждания на сърдечните клапи. Фентерминът все още се продава с рецепта. Фентерминът сам по себе си не е асоцииран с вредните ефекти, причинени от комбинацията фен-фен.

Друг вид лекарство за отслабване по лекарско предписание е един инхибитор на усвояването на мазнини. Ксеникалът е единственият пример за такова лекарство, одобрен за употреба. Ксеникал действа чрез блокирането на усвояването на около 30% на мазнините в храната. Ксеникал вече се продава легално и без лекарско предписание.

Меридия и Ксеникал са единствените препарати за отслабване, одобрени за продължителна употреба от значително затлъстели хора, но безопасността и ефективността не са установени за период по-дълъг от две години.

В момента се тестват нови нови препарати за лечение на затлъстяването, някои от тях показват обещаващи резултати и може в близко бъдеще да се появят на пазара.

Как лекарствата, подтискащи апетита причиняват намаляване на теглото?

Лекарствата за подтискане на апетита спомагат намаляването на теглото като карат тялото да смята, че не изпитва глад или че изпитва ситост. Те намаляват апетита чрез увеличаване на нивата на серотонина и катехоламина – два химикала в мозъка, които влияят на настроението и апетита.

Как инхибиторите на усвояването на мазнините причиняват намаляване на теглото?

Инхибиторите на усвояването на мазнините действат, като възпрепятстват разлагането и усвояването в организма на мазнините, приети с храната. Неабсорбираните мазнини се изхвърлят с изпражненията.

Действат ли наистина лекарствата за отслабване по лекарско предписание?

Най-общо, Ксеникал и Меридия са средно ефективни, като водят до средна загуба на тегло 2,25 – 10 кг. за едногодишен период, повече, отколкото може да се очаква от лечение без лекарствени препарати. Реакцията към тези препарати обаче е различна за отделните индивиди и някои хора отслабват повече от други. Също така няма универсална правилна доза за тези препарати. Вашият лекар ще реши кой вариант е най-добър за вас на базата на преценката си за медицинското ви състояние и реакцията ви към лечението. Пациентите обикновено постигат максимална загуба на тегло в рамките на 6 месеца от началото на лечението.

В краткосрочен план, отслабването с помощта на лекарствени препарати може да намали редица рискове за здравето на хората, страдащи от затлъстяване. На този етап обаче, все още няма проучвания, които да определят ефекта на тези препарати в дългосрочен план.

Рисковете от лекарствата за отслабване по лекарско предписание

Когато обмисляте дългосрочно лечение на затлъстяването с лекарствени препарати, трябва да обсъдите със своя лекар средните рискове и проблеми:

 • Пристрастяване. По настоящем, всички лекарства за отслабване по лекарско предписание освен Ксеникала са „контролирани вещества”. Това означава, лекарите трябва да следват известни ограничения при прилагането им понеже могат да предизвикат зависимост.
 • Развиване на търпимост. Теглото на повечето хора обикновено се задържа на едно равнище след 6тия месец на лечение с медикаменти за отслабване. Това води до притеснението, че човек най-вероятно развива търпимост към лекарството. Не е ясно обаче дали това задържане се дължи на развита търпимост към медикамента или лекарството просто достига границите на ефикасността си.
 • Странични ефекти. Повечето странични ефекти на лекарствата за отслабване са леки (въпреки че някои от тях са неприятни) и обикновено отшумяват, когато тялото ви свикне със лекарството. Редки са сериозните или фатални случаи

Страничните ефекти от лекарствата за отслабване по лекарско предписание

Повечето лекарства, подтискащи апетита се използват за краткосрочно лечение на страдащи от затлъстяване. Не само, че ефекта от лекарството намалява след няколко седмици, но се срещат и някои неприятни странични ефекти като:

 • Ускорен сърдечен ритъм
 • Увеличено кръвно налягане
 • Потене
 • Запек
 • Безсъние (невъзможност за заспиване или спане)
 • Екстремна жажда
 • Замайване
 • Сънливост
 • Запушен нос
 • Главоболие
 • Тревожност
 • Суха уста

Някои от страничните ефекти на Ксеникала включват коремни спазми, газове, изтичане на изпражнения с консистенцията на олио, чести позиви за дефекация, както и неспособност за контролиране на дефекацията. Тези странични ефекти обикновено са леки и временни, но могат да бъдат утежнени от консумацията на храна, богата на мазнини. Пациентите трябва да се хранят с бедна на мазнини диета (по-малко от 30% калории от мазнини) преди да започнат лечение с Ксеникал. Понеже Ксеникал намалява усвояването на някои витамини, хората, които приемат Ксеникал трябва да приемат и мултивитамин поне два часа преди или след вземането на лекарството.

Хора, които трудно регулират високото си кръвно налягане, както и тези със сърдечни заболяване, нерегулиран сърдечен ритъм или прекаран удар не трябва да приемат Меридия. Всички, които приемат Меридия трябва редовно да измерват кръвното си налягане и сърдечен ритъм.

Понеже тези лекарства не са препоръчителни за дългосрочна употреба, важно е за хората, които се опитват да намалят теглото си да си създадат нови хранителни навици и да се упражняват докато продължава действието на лекарството. Важно е веднъж усвоените и утвърдени здравословни хранителни навици да бъдат продължени в комбинация с упражнения, за да можете да продължите да сваляте тегло и да предотвратите възвръщането на вече свалените килограми.

Лекарствата за отслабване не са за всеки. Изследванията за действието им върху хората от третата възраст и децата са силно ограничени.

Обсъдете лекарствата за отслабване по лекарско предписание със своя лекар

Преди да ви предпише лекарство за отслабване, лекарят ще ви попита за следните неща: имате ли някакви алергии, дали сте бременна или кърмите, какво други лекарства вземате. Актуалното медицинско състояние също може да повлияе употребата на тези лекарства. Трябва да кажете на лекаря ако имате някое от следните състояния:

 • Диабет
 • Високо кръвно налягане
 • Сърдечни заболявания
 • Епилепсия (пристъпи)
 • Бъбречни заболявания
 • Глаукома
 • Злоупотреба с алкохол и наркотици (и в миналото)
 • Твърде активна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм)
 • Депресия или други умствени заболявания
 • Мигрена, която налага приемане на медикаменти
 • Планирате да се подложите на операция, която налага обща упойка
 • Бременност или планове за зачеване
 • Кърмене

Тези, на които са предписани лекарства за подтискане на апетита трябва стриктно да спазват предписанията. Тъй като лекарствата за подтискане на апетита могат да причинят сънливост или замаяност, важно е да знаете как организма ви реагира на тези лекарства преди да предприемете опити за шофиране или работа с машини.

Предпазни мерки при приемане на Ксеникал или Меридия

 • Следвайте рецептата за приемане на Ксеникал или Меридия внимателно. Ако има част, която не разбирате, попитайте своя лекар или фармацевт.
 • Не взимайте по-голямо или по-малко от предписаното количество и не го взимайте по-често от предписаното.
 • Ако пропуснете доза, вземете я възможно най-скоро. Ако наближава времето за следващата доза, обаче, просто пропуснете забравената доза и продължете с нормалното си разписание. Не взимайте двойна доза.
 • Тези лекарства трябва да се съхраняват в оригинална опаковка, плътно запечатани и далеч от достъп на деца.
 • Трябва да се съхраняват на стайна температура, далеч от силна топлина и влага (не в банята или в близост до кухненската мивка).
 • Всяко лекарство с изтекъл срок на годност или неизползвано трябва да бъде изхвърлено.

Приемането на тези лекарства твърде често и в твърде големи количества, или за по-дълго от предписаното, може да доведе до пристрастяване или в най-лошия случай: до свръх доза. Симптомите на предозирането включват объркване, конвулсии, халюцинации и кома. Ако усетите някой от следните симптоми, веднага се обадете на своя лекар.

 • Намалена способност за трениране
 • Болки в гърдите
 • Подуване на стъпалата или долната част на краката
 • Затруднено дишане.

Етикети: , , , , , , , , ,

Оставете коментар