Лекарства за отслабване без рецепта и билкови лекове за намаляване на теглото

Категория: Добра талия

Повечето лекарства без рецепта и билкови продукти за отслабване представляват средства за подтискане на апетита. Те действат, като “измамват” организма да мисли, че не е гладен. Това може да се окаже ефикасно, но дългосрочната употреба може да доведе до зависимости и да причини здравословни проблеми. Освен това, отслабвате само докато вземате лекарството, освен ако не направите други промени в поведението като подобряване на начина на хранене и увеличаване на упражненията.

По-долу има списък на някои често използвани лекарства за отслабване и за подтискане на апетита. Непременно говорете със своя лекар преди да започнете да вземате някое от билковите лекарства и препаратите за отслабване без рецепта, понеже някои от тях са просто загуба на пари или по-лошо: могат да се окажат опасни.

 • Ефедра (ма хуанг) и активната и съставка – ефедрин често срещани в хранителните добавки, използвани за намаляване на теглото. Ефедринът се използва като лекарство за астма, както и за производството на метамфетамин, по-известен като спийд. В действителност, химическата разлика между метамфетамина и ефедрина е много малка. Ефедрина може леко да подтисне апетита ви, но няма проучвания, които да доказват, че има ефект за намаляване на теглото. Ефедринът може да бъде и опасен. Може да предизвика повишаване на кръвното налягане, сърдечна аритмия, безсъние, нервност, тремори, пристъпи, инфаркти, удари и дори смърт. Ефедринът също така взаимодейства с много лекарства със и без лекарско предписание. През февруари 2004 американската FDA официално забранява продажбата на ефедрин-съдържащите хранителни добавки поради риска от увреждане или болест.
 • Жълт кантарион. Този билков продукт се използва основно като антидепресант. Малко са проучванията върху ефекта му за намаляване на теглото. Жълтият кантарион и ефедрата са двете основни съставки в билковият препарат фен-фен. Ако вземате жълт кантарион, трябва да избягвате храни и напитки съдържащи тирамин (напр. зряло сирене, осолено или сушено месо, вино и др.) Трябва също така да се посъветвате със своя лекар преди да пиете други лекарства, понеже има риск от опасни взаимодействия с антидепресанти, противозачатъчни, анти-коагуланти, лекарства за сърце и декстрометорфан (съдържа се в много лекарства за настинка). Употребата на жълтия кантарион за намаляване на теглото е потенциално опасна. Няма клинични изследвания, които да доказват ефективността му за намаляване на теглото.
 • 5-хидрокситриптофан (5-HTP). Съдържа се в някои продукти за отслабване без лекарско предписание, този екстракт от семената на африканско растение измести триптофановите добавки, след забраната на FDA за продажбата на триптофан поради връзката му с рядко и потенциално смъртоносно заболяване на кръвта. Не е доказано, че 5-HTP успешно подпомага намаляването на теглото, освен това той е подлежи на постоянни проверки за безопасност. В големи дози 5-HTP може да има отрицателен ефект върху черния дроб.
 • Хитозан. Тази хранителна добавка се произвежда от хитин, скорбялно вещество, което се съдържа в обвивките на скариди, раци и други черупчести мекотели. Хитозанът не се усвоява от организма, така че преминава през храносмилателния тракт без да добави калории. Химическите свойства на хитозанът му позволяват да се свърже с мазните храни и да премахне някои от мазнините в тялото ви, без да бъдат усвоени. Някои медицински изследвания обаче показват, че няма голяма разлика в свалените килограми при употреба на хитозан и при употреба на плацебо (захарно хапче).
 • Смята се, че Хромът усилва ефекта от инсулина а следователно и разграждането на въглехидратите. Рекламират го като спомагателно средство за отслабване и изгаряне на мазнините. Повечето доказателства за ефекта на хрома за намаляване на теглото не са категорични. Няколко проучвания се провалят в опитите да докажат някаква полза от употребата на този минерал като средство за отслабване.
 • Пируват. Пируватът се отделя в организма при преработката на въглехидратите и белтъчините от храната. Според някои изследвания може да има слаб ефект за намаляването на килограмите. Под формата на пируватна киселина се съдържа в различни храни като червени ябълки, сирене и червено вино. Пируватът изглежда безвреден, но твърденията, че ускорява метаболизма, намалява апетита и подпомага отслабването трябва да бъдат доказани чрез по-нататъшни изследвания.
 • Алое. Най-често се използва за лечението на рани, но във форма, подходяща за прием през устата, алое се сдържа и в билковите продукти за отслабване. Оралния прием на алое вера предизвиква реакция на очистване (предизвиква изхождане) и много от продуктите с алое вера са рекламирани като „препарати за вътрешно прочистване”. Алое или продукти със съдържание на алое не трябва да се приемат през устата ако страдате от стомашни проблеми от типа на болестта на Крон, язвен колит, или стомашни болки от неизвестен произход. Оралната му употреба може да доведе до стомашни спазми, диария и проблеми с минералния баланс на организма. Освен това, то може да взаимодейства с препарати като Ланоксина (дигоксин), лекарство за сърдечна недостатъчност. Не е доказано, че употребата на алое спомага за задържане на намаленото тегло.
 • Каскара (Калифорнийски зърнастец). Каскарата е често срещана съставка в продуктите за намаляване на теглото. Една от малкото билки, одобрени FDA за продажба без рецепта, тя е силен лаксатив. Неправилната употреба на тази билка може да доведе до проблеми със съдържанието на минералите в организма (напр. натрий, калий). Не трябва да се приема ако сте бременна или кърмите. Каскарата може да взаимодейства с лекарства като Ланоксин и диуретици (такива, които се използват за лечение на високо кръвно налягане и други здравословни проблеми).
 • Глухарче. Глухарчето е естествен диуретик. Може да предизвика значително намаляване на теглото чрез намаляване на количеството на вода в организма. Може обаче да предизвика алергични реакции и киселини.
 • Глюкоманан. Извлича се от корена на растението дяволски език (аморфофалус коняк) и за него се твърди, че подпомага отслабването като забавя усвояването на глюкоза в червата. Някои кратки и непълни изследвания показват, че глюкоманана има положителен ефект за намаляването на телесното тегло. Смята се, че този ефект се дължи на усещането за ситост, което може би е предизвикано от раздуването на глюкоманана при взаимодействие с течности. При някои хора обаче, след употреба на глюкоманан се наблюдава запушване (обструкция) на хранопровода. Глюкоманана и продуктите, съдържащи глюкоманан са забранени в някои страни поради високия процент стомашно-чревни обструкции. Глюкоманан не трябва да се употребяват от хора, които и преди са страдали от стомашно-чревни обструкции, а диабетиците трябва да го приемат с повишено внимание.
 • Гуарана. Извлича се от бразилско растение и ускорява мозъчната активност, използва се също и заради способността си да спомага за намаляването на теглото поради стимулиращият си и диуретичен ефект. Гуараната съдържа 3 до 5% кофеин и може да причини високо кръвното налягане. За някои от съставките и се знае, че могат да причинят продължително кървене и да взаимодействат с анти-коагуланти от типа на Кумадина. В много реклами се твърди, че гуараната няма странични ефекти, това обаче не е вярно. Някои странични ефекти на гуараната са гадене, замайване и тревожност.
 • Гарциния (хидроксицитринова киселина). Тази съставка, която се съдържа в поне 14 добавки за отслабване произлиза от растение, което вирее в Индия и Югоизточна Азия. До този момент, наличните данни показват, че този продукт няма ефект върху отслабването.
 • Йерба Мате. Известна още като Парагвайски чай, билката Йерба Мате е силен мозъчен стимулант (дозите, които обикновено се използват наподобяват действието на 100 до 200 мг. Кофеин). Регистрираните възможни странични ефекти са прекомерна стимулация и високо кръвно налягане. Известни са няколко случая на натравяне (довело до хоспитализация), както и твърдения, че прекомерната употреба може да доведе до рак на хранопровода.
 • Гуарова гума. Известна още като гуар, гуарово брашно и ягуарова гума, гуаровата гума е представлява хранителни фибри, добивани от индийското бобово растение гуар. Гуаровата гума в малки количества се употребява широко като сгъстител за храни и лекарства. Установено е, че намалява апетита като дава усещане за ситост. Гуаровата гума обаче, точно както и глюкоманана може да предизвика запушване (обструкция) на хранопровода. Способността и да задържа вода и позволява да увеличи размера си 10 ди 20 пъти и по този начин да предизвика обструкции в стомашно-чревния тракт. Прегледа на няколко изследвания показва, че тя няма ефект върху отслабването.
 • Билкови диуретици. Съществуват много различни билкови диуретици, които се съдържат в продукти без лекарско предписание за отслабване или билкови препарати за отслабване. Повечето от диуретиците в лекарствата без лекарско предписание не съдържат кофеин. Повечето билкови диуретици не са токсични, но могат да влязат във взаимодействие с лекарствени препарати (например с лития – Литобид, Ескалит; Ланоксина или конвенционални диуретици като Ласикс и Есидрекс). Билковите диуретици не гарантират достатъчна загуба на вода, за да бъдат сметнати за ефективни за намаляването на теглото. По-важното е, че дългосрочното отслабване е свързано със загуба на мазнини, не на вода.

Разумни съвети за употребата на билкови лекарства

 • Ако се разболеете докато приемате билковото лекарство, посетете своя личен лекар или се консултирайте със здравен специалист.
 • Не употребявайте билки ако сте бременна или се опитвате да заченете.
 • Не употребявайте билки ако кърмите.
 • Не давайте билки на бебета.
 • Не употребявайте големи количества от никой билков препарат.
 • Не употребявайте никоя билка ежедневно.
 • Купувайте само препарати, чиито съставки са изброени на етикета (Забележка: Няма гаранция за никой продукт.)
 • Не употребявайте билкови лекарства, ако приемате лекарства за някаква хронична болест (високо кръвно или депресия, например). Ако не знаете със сигурност, консултирайте се със своя личен лекар преди да започнете употребата на каквито и да е било билкови препарати.
 • Не приемайте билкови лекарства преди да сте се консултирали със своя лекар.
 • Винаги информирайте лекаря си за билковите или алтернативни лекарства, които употребявате.

Имайте предвид, че билковите препарати няма да доведат до перманентна загуба на тегло и че те съдържат множество съставки, някои от които предизвикват сериозни странични ефекти и могат да доведат до опасни натравяния. Употребата на билкови препарати за отслабване обикновено не се препоръчва от медицинските специалисти поради високия риск от натравяния и липсата на ефективност.

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 коментара за “Лекарства за отслабване без рецепта и билкови лекове за намаляване на теглото”

 1. КОСА Казва:

  Благодаря за изчерпателната информация ,но от kъде мога да си ги купя. Търся Глюкоманан -дяволски език-основно за регулиране на инсулина -сега произвеждам 3 пъти повече от нормата -ех да можеше да е пари:)
  с уважение:КОСА

 2. admin Казва:

  Здравейте,
  Можете да потърсете из аптеките и дрогериите. Няма да цитирам конкретни фирми, за да не става нежелана реклама. Има и доста онлайн дрогерии с този продукт. Препоръчително е да се консултирате с личният ви лекар преди да предприемете всякакви действия свързани с вашето здраве.

  Глюкоманан-а го има на българския пазар, мисля че струва около 30 лева. Възможно е да се срещнат и други цени в зависимост от разфасовката.

 3. miren Казва:

  imam problem s tegloto ot 2 3 godini opitah s hapcheta sama s oprajneniq no efekta e 2 3 kila qbalkova dieta no napalnqh poveche,hodih na lekar za stitovidnata jleza dobre e nqmam nikakav problem.I nakraq otidoh na dietolag za 2 meseca svalih 2kg ne poveche i se otkazah 170 sam visoka 70 kg sam na 30 godini sam dietolojkata mi kaza che trqbvalo da stana 60-64 no kak trudno e ne moga da spra imam golqm problem s sladkoto i ne moga da se kontroliram prez denq nqmam apetit no kato stane sled 5 vecherta nesto mi stava i nikoi ne mi vqrva ne moga da se kontroliram v povecheto sluchai i ne sam bremenna ako tova si mislite.Ako moje da mi dadete savet ste sam vi mnogo blagodarna.

 4. Анонимка Казва:

  Здравей!Аз горе долу съм същите килограми и височина Разликата е че имам много натрупан ои силни изразен воден целулит,който не се повлиява от нищо…,но да не се отклонявам от темата.Също като теб и аз правих грешката по цял ден нищо да не ям и като се прибера а това е окло 23.00 часа вечерта и докато си легна тоест до към 2.00 сутринта не спирах да се тапча със всевъзможни сладки неща по някога доста тежки и тестени,което пък води до смущения в съня и т. н.В момента съм на същия режим но стази разлика,че първо спрях да си купувам сладки неща,след като се прибера изпивам една голяма чаша вода с лимон което убива апетита първите няколко дни е много трудно когато вече не издържаш на глада хапни една малка лажичка мед но задръж меда и си го смучи като бонбонче,после си направи една чаша зелен чай той също убива апетита с резенче лимон.Така се отказах аз от вечерното хранене и сега се чувствам много добре.Свалих 4 кг за 10 дни.Трябва да проявиш много силна воля защото първите 3 дни са най трудни.Издържиш ли ги после е лесно самия организъм свиква.Е желая ти успех!Пиши ако искаш после дали си успяла.Забравих да кажа че можеш да хапнеш един белтък той засища и подтиска глада за сладко.

Оставете коментар