Към върха на хранителната пирамида

Категория: Закона на баланса

Ако сте видели новата хранителна пирамида, може би се чудите защо е променена. В крайна сметка, какво не е наред със старата хранителна пирамида? Дали всичко, което сме чували за здравословното хранене вече не е вярно?

Добрата новина е, че новите тенденции на хранене са доста подобни на старите. Графичните промени в хранителната пирамида са по-специфични и ясно изобразяват какво в действителност означават тези тенденции.

Хранене според “Цветовете на Дъгата”

Промените в новата хранителна пирамида включват ярко оцветени вертикални ивици. Всяка ивица представлява една от шестте групи храни:

  • Зърнени храни (оранжево – най-широката ивица)
  • Зеленчуци (зелено)
  • Плодове (червено)
  • Растителни масла (жълто – най-тънката ивица)
  • Мляко и млечни храни – повечето храни, произведени от мляко (в синьо)
  • Месо – в категорията се включва и боб (лилаво)

Ивиците на хранителната пирамида са по-широки в долната част и по-тесни в горната част. Това изразява идеята, че не всички храни в рамките на тази група са със една и съща стойност. Така например, пилешко и говеждо месо, могат да попаднат в една и съща група. Но пилешкото и говеждото месо, имат различни хранителни стойности – и калории.

За да не се объркате, дайте си време!

Вероятно сте объркани от толкова много нова информация. Може би разбирате, че изборът на храна не е толкова лесно колкото се казва.

Дайте си време! Ако ежеседмично правите здравословен подбор на храната, ще достигнете до върха на хранителната пирамида лека-полека. Това означава да ядете повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, постно месо и боб. Също така трябва да се ядат по-малко рафинирани продукти, пълномаслено мляко, сирене, хамбургери, и сода.

Хранителната пирамида: Как да започнем

Заедно с агитирането за най-добрия избор на храна, новата хранителна пирамида изобразява и предимствата на ежедневните физически упражнения. Стъпалата до върха на хранителната пирамидата придават завършеност на цялостната система. Тази илюстрация е направена, за да ни напомни, че здравословното хранене и физическата активност са неразделни – и двете са необходими за оптимално здраве, превенция на болестите, както и за идеалната фигура.

За оптимална физическа активност може да посещавате фитнес салона, като използвайки бягащата пътека или колелото отброявате всяка стъпка към върха на пирамидата. Всякаква физическа активност през деня е добре дошла. За пример, слизането от автобуса две пресечки преди вашата спирка, използването на стълбището вместо асансьора, ходенето до близкия супермаркет пеша са полезни ежедневни упражнения. Дори и рутинни задачи като чистене, градинарство, и изкореняване на плевелите са лесни начини да се поддържате във форма.

Според новата хранителна пирамида, няма единен план за хранене, който да е подходящ за всички хора. Не всеки се нуждае от еднакво количество храна. Мъжете, жените и децата да имат различни изисквания за храна, както и хората, които са с наднормено тегло или поднормено тегло.

Контрол на порциите

Една от най-големите критики за старата хранителна пирамида е, че макар и да ви предложи какво да ядете, тя никога не ви каза колко. И въпреки че не можем да си създадем трудности в категории като плодове и зеленчуци, нещата не са съвсем така в категорията на “Зърнените храни”. Много хора си угаждат с този тип храни без да ги разбират.

Тъй като повечето хора не знаят какво е пълнозърнеста храна, те се тъпчат с тонове бял хляб, бял ориз и всякакви тестени изделия.

Според новата хранителна пирамида, на 250 грама зърнени храни, необходими всеки ден, най-малко половината трябва да бъдат пълнозърнести. Пълнозърнестите храни са: овесена каша, пълнозърнест хляб, кафяв ориз, пълнозърнестите култури.

Например, една купа овесена каша за закуска е две порции зърнена храна. Сандвич за обяд, направен с хляб от черно брашно добавя още две порции зърнена храна – и това може да ви бъде общото количество за деня.

По същия начин, изискванията за зеленчуци са също толкова лесни. Ако се храните с купа салата на обяд и вечеря, това е четири порции зеленчуци. Добавете половин купа друг зеленчук и сте изпълнени минималните дневни изискване.

За закуска, изпийте 100 грама натурален сок. Вземете една ябълка или портокал за следобедната закуска и дневните изисквания за плодове са изпълнени.

Целта на новата хранителна пирамида е да ви помогне да направите интелигентен избор на храна, който отговаря на вашия начин на живот. Например изберете най-хранително-гъстите храни ако сте заети хора. Хранителната пирамида също така ни напомня, че всеки от нас трябва постоянно да следи дневните си порции и ежедневно да спортува за перфектна фигура.

Етикети: , , , , , ,

Един коментар за “Към върха на хранителната пирамида”

  1. Тодор Тодоров Казва:

    Как да разбера какви храни и колко да е количеството за деня.Като се има в предвид, че спортувам активно.Според мен имам нужда от храни които да ми дават сила и да ми възтановяват изразходената енергия.Благодаря предварително на тези които могат да ми дадът съвет.

Оставете коментар