Кои са трите задължителни групи хранителни добавки за фитнес?

Категория: Диети

Фитнесът отдавна не е просто средство за поддържане на тялото в добра форма. В която и фитнес зала по света да влезете, ще забележите огромни уреди – лежанки, гладиатори, щанги и всички те, заредени с възможно най-големите тежести. Ако разгледате редовните посетители в една фитнес зала, едва ли ще забележите хора със съвсем обикновено телосложение. Най-вероятно ще видите едни силно нахъсани момчета и момичета, чийто обем на мускулите буди респект и страхопочитание.

Огромната и добре оформена мускулна маса не се постига само със спорт и това е обществена тайна. Една част от ‘’напомпаните’’ бодибидъри дължат внушителната си физика на забранените и особено опасни анаболни стероиди, а други – на масово предлаганите фитнес добавки, комбинирани със силна мотивация, желязна дисциплина, усилени тренировки и професионално изготвен хранителен режим. Вторият вариант е по-сложен и бавен, но пък напълно безопасен и носещ много по-голямо удовлетворение в дългосрочен план.

Кои са трите групи хранителни добавки, без които постигането на добра физическа форма е немислимо?
Категориите, обхващащи най-често използваните хранителни добавки за фитнес не са никак малко, но има три групи фитнес суплементи, които, като че ли са най-важни за хората, поставили си за цел да изградят една обемна и релефна мускулатура. Макар и спадащи към различни категории, те често присъстват заедно в добре изготвената диетично-тренировъчна програма. Трите задължителни групи фитнес добавки са:

Протеини/аминокиселини
Мускулният растеж е невъзможен без протеин. Това е причината и за сериозното присъствие на високобелтъчните храни в диетата на всеки запален бодибилдър. Вероятно ще се изненадате от количествата протеин, които всеки културист е ‘’длъжен’’ да погълне, а още повече ще се учудите, като разберете, че тези количества, въпреки това са крайно недостатъчни за постигане на качествен мускулен растеж.
Истината е, че по време на тежки тренировки мускулите губят голяма част изграждащия ги протеин. Така може да се окаже, че вместо изграждаща, ролята на тренировките би била по-скоро разрушителна, ако не се вземат навременни мерки. Мерките са – протеинови добавки. Различните видове протеин се взимат преди по време и непосредствено след тренировките, а някои от тях, като казеина – вечер преди сън.
Чрез протеиновите суплементи се осигурява непрекъсната доставка на хранителни вещества (основно аминокиселини) до мускулите, така че да може да започне процес по изграждане на нова мускулна тъкан, като се стимулира собствения синтез на белтък в мускулните клетки. Протеиновите пудри служат като антикатабол и анабол, предотвратявайки мускулния разпад и стимулирайки растежа на мускулната маса. Аминокиселините са градивен компонент на протеина и често се използват, за да се извърши директна доставка, без да се губи време в усвояване на протеина.

Енергийни продукти
Вероятно нямате никаква идея на какви тежки физически натоварвания се подлагат нахъсаните бодибилдъри, но е факт, че една тренировка с големи тежести с продължителност 45- 60 минути не може да протече по предварително планирания начин, без употребата на енергизиращите хранителни добавки за фитнес. В тази категория влизат продукти (най-често таблетки и напитки), базирани на витамини, кофеин и аминокиселини с мощни енргизиращи свойства, сред които най-ярко изпъкват: L-карнитин, аргинин, креатин, холин.
Добрите енергийни формули са перфектно балансирани и изпълняват няколко важни функции – повишаване на силата, предотвратяване на мускулни травми, поддържане на добра сърдечна дейност и тонус, детоксикация на организма. Тази категория фитнес добавки осигурява мощен прилив на сили, като същевременно се грижи за общото състояние на всички органи и системи в тялото.

Фет бърнъри
На даден етап от изграждането на силно мускулесто тяло става неизбежна нуждата да се премахнат излишните мазнини. В процес на натрупване на мускулна маса, билдърите са принудени да увеличат приема на въглехидрати, което пък води до прекомерно натрупване на телесни мазнини. Тези мазнини пречат да се постигне добро орелефяване на мускулната маса и тук идва спешната намеса на фитнес добавките, познати като ‘’Фет бърнъри’’.
Фет бърнърите бива липотропни и термогенни – едните работят в посока изгаряне на мазнини, подпомагайки работата на черния дроб, а другите – повишавайки телесната температура, при което се активират специални метаболитни процеси. Фет бърнърите работят най-ефективно по време на спорт, тъй като стартират липидния метаболизъм, използвайки мастните клетки, като източник на енергия. Най-ефективен в това отношение е добре познатият ни L-карнитин, превърнал се в нарицателно на добавките за отслабване.

Етикети: , , , , ,

Оставете коментар