Мляко, кисело мляко и сирене

Категория: Закона на баланса

Шест причини да консумирате млечни продукти

Ще си призная, че съм част от поколението на бейби-бума, макар и от по-младите членове. Ако и вие сте от това поколение, най-вероятно си спомняте че много от нас израснаха, пиейки мляко с всяко хранене. За разлика от днес, газираните напитки бяха запазени за празненства, или за някое от редките посещения в Макдоналдс или ресторантите в центъра на града.

Вече може и да не изпивате по чаша студено мляко на всяко хранене, но мама е била права за едно – млечните продукти предлагат купища ползи за здравето (само се постарайте този път да изберете нискомаслените).

И ние наистина си обичаме млечните продукти. Статистиката показва, че с намаляването на консумацията на пълномаслено мляко и масло се увеличава консумацията на сирене и висококачествен сладолед (дали това не означава, че заменяме един вид високомаслен млечен продукт с друг такъв?).

Добрата новина е, че докато поколението на бейби-бума се приближава към (и подминава) петдесетте, щандът с млечни продукти е претъпкан с предложения отвъд най-смелите ни представи. Сирената с намалено съдържание на мазнини също са заели твърда позиция на млечния щанд. Никога не е било по-лесно да си набавите няколко порции здравословни млечни продукти за всеки ден.

Нискомаслените продукти като решение

Според едно скорошно проучване, колкото повече порции млечни храни консумира един възрастен, толкова по-голям е процента на калориите от наситени мазнини, които приема (което определено не е добре).

Но от друга страна, приемът на ключови хранителни вещества, като белтъчини, калций, магнезий, фолиева киселина, витамини B1, B2, B6, B12, и витамини A, D, и E също се увеличава с увеличаването на броя на порции млечни храни.

И как да се възползвате от всички тези чудесни хранителни вещества в млечните продукти без негативните ефекти? Решението е в нискомаслените млечни продукти! С намаляването на мазнините в млечните продукти намаляват и калориите, наситените мазнини и холестерина, докато съдържанието на белтъчините, калция и повечето други витамини и минерали остава високо.

Шест причини да консумирате повече млечни продукти

Ето и шест причини да включите нискомаслени млечни храни в диетата си:

Калций и белтъчини
Някои млечни продукти съдържат забележителни количества от две от нещата, от които някои от нас се нуждаят в повече: калций и белтъчини. Съжалявам, но трябва да отбележа, че в сладоледа не изобилстват тези две хранителни вещества, но пък нискомасленото мляко, киселото мляко, изварата и сиренето с намалено съдържание на мазнини съдържат истинска експлозия от белтъчини и калций във всяка порция. Една-единствена чаша от обезмасленото кисело мляко, например ви снабдява с една-трета от препоръчителния дневен прием на калций, както и със 17% от приблизителния дневен прием на белтъчини.

ХранаКалций (мгр.)Белтъчини (гр.)
2% сирене (остър вкус), 30 гр.2007
Частично обезмаслено сирене, 30 гр.2078
Обезмаслено мляко, 1 чаша3018.4
Нискомаслено мляко (1%), с добавени витамини А и D, 1 чаша2709
Нискомаслена извара (2%), 1 чаша18026
Нискомаслено натурално кисело мляко, 1 чаша44813
Обезмаслено диетично малиново кисело мляко, 1 чаша3508

Витамин D
Много марки мляко са обогатени с витамин D, а вече и много производители на кисело мляко следват този пример. Витамин D е важен витамин, но много от нас не приемат достатъчно от него с храната си. Всъщност, нашите тела могат да произвеждат витамин D ако получаваме достатъчно слънчева светлина, но това би могло да бъде проблематично за хора, които са затворени вкъщи или живеят в райони, където не грее много слънце.

Лесен начин да увеличите приема на витамин D е да пиете нискомаслено мляко, обогатено с витамин. Витамин D отдавна е познат със свойството си да спомага за здрави кости заради ролята си при усвояването на калция. А последните проучвания показват, че би могъл да се окаже полезен и за различни други неща, от намаляване на риска от някои ракови заболявания до сваляне на кръвното налягане.

Костна плътност
Изглежда, че за костите е полезно да си набавяте калций от храната, а не от хранителни добавки. Проучване, направено във Финландия изследва промените в костната плътност при момичета на възраст 10-12 години, чиито диети били допълнени със сирене, калций или калций плюс витамин D. Групата с добавено сирене имала по-големи увеличения в костната маса от другите две групи.

Кръвно налягане
В Испания, учени, които изследвали повече от 5000 възрастни открили, че при тези от тях, които консумирали най-нискомаслените млечни продукти (най-вече обезмаслено и с намалено съдържание на мазнини мляко) съществува 24% по-малък риск от повишаване на кръвното налягане за двугодишен период, при тези, които приемали по-малки количества нискомаслени млечни продукти.

И преди е имало подозрения, че калцият влияе върху кръвното налягане, но испанските учени открили, че само калцият в нискомаслените млечни продукти е свързан с намаляване на риска от високо кръвно налягане. Учените предполагат, че това може би е свързано с протеините в нискомаслените млечни продукти (казеини и суроватка), които може би притежават свойства, сходни с тези на лекарствата за сваляне на кръвното налягане.

Метаболичен синдром
След като изследвали данните на 827 мъже и жени ирански учени са стигнали до заключението, че при тези, които консумирали най-много млечни продукти (мляко, кисело мляко и сирене) съществува по-малка вероятност от увеличаване на талията и метаболичен синдром, група симптоми, която показва повишен риск от диабет и сърдечни заболявания.

Тегло
В неотдавнашна обзорна статия изследовател от университета Алабама в Бирмингам отбелязва, че въпреки, че анализа на цялостната консумация на калций не показва връзка на калция с по-голяма загуба на тегло има все повече доказателства, че калция в млечните продукти може би играе роля за регулиране на телесното тегло.

Поради всяка една от изброените причини, постарайте се да консумирате нискомаслени млечни продукти всеки ден, без значение дали ще е обезмаслено или 1% нискомаслено мляко, нискомаслено кисело мляко, извара, сирене с намалена масленост или комбинация.

Етикети: , , , , , , , ,

Един коментар за “Мляко, кисело мляко и сирене”

  1. Sindi Казва:

    Киселото мляко е наистина много полезно за организма. Това винаги съм го знаела, но честно казано не знаех до скоро защо това е така. Има много неща изписани по темата

Оставете коментар