Как храносмилателните ензими помагат за отслабването?

Категория: Диети, Необходими хранителни вещества

Много често използването на храносмилателни ензими е важно, за да се поддържа доброто и правилно функциониране на храносмилателния тракт и самата храносмилателна функция, както и да се гарантира бързото усвояване на хранителните вещества.

Според изследвания тези микроелементи са полезни за нашето тяло в случай на непоносимост към лактоза и синдром на раздразненото черво.

И как тези ензими помагат в борбата срещу излишното тегло? Нека разгледаме по-подробно всички характеристики на тяхното действие върху нашето тяло и тяхното влияние върху телесното тегло.

Определение на храносмилателните ензими и техните видове

Храносмилателните ензими са специални съединения, които действат като помощници в реакциите на разграждането на храната, която навлиза в храносмилателния тракт, с цел да се улесни разграждането му на малки частици за бързо и правилно асимилиране.

Има три основни типа:

протеаза – необходима за разграждането на протеина до аминокиселини;
липаза – необходима за разграждането на липидите (мазнините) до глицерин и мастни киселини;
амилаза – от съществено значение за разграждането на въглехидратите до нишестета и прости захари.

Всички видове ензими се произвеждат в нашето тяло, но те могат да бъдат получени и отвън, тоест под формата на специални добавки.

Употребата на хранителни добавки помага да се подобри състоянието на организма и да се нормализира храносмилателната функция, ако има непоносимост към лактоза или други проблеми със стомашно-чревния тракт, по-специално целиакия и синдром на раздразненото черво.

По този начин храносмилателните ензими са основни компоненти и важни помощници за нашето тяло за улесняване на обработката и разграждането на постъпващите храни. Можете да направите с природния резерв, който се произвежда в организма, или да приемате активни добавки.

Как хранителните ензими влияят на чревните бактерии?

Според резултатите от няколко проучвания е установено, че храносмилателните ензими подобряват здравето на чревната микрофлора, по-специално оказват благоприятен ефект върху полезните бактерии на храносмилателния тракт.

Един експеримент включва тест върху мишки, които са инжектирани с ензими, които спомагат за развитието и натрупването на полезни чревни микронутриенти.

Друго проучване показа, че пробиотична добавка, която взаимодейства с храносмилателните ензими, предпазва чревната микрофлора от промени и разстройства, причинени от химиотерапия или някои антибиотици.

Също така редица изследвания успяха да покажат, че чревната микрофлора влияе директно върху контрола на теглото на нашето тяло.
Прегледът на 21-во изследване показва, че с увеличаване на броя на полезните чревни бактерии индексът на телесната маса, мастната фракция и общото телесно тегло ще намалеят.

Но е невъзможно да се твърди със сигурност ползите от храносмилателните ензимни добавки за отслабване, тъй като се изискват допълнителни тестове и потвърждения.

Важно е да се отбележи, че експериментите, проведени от учени с участието на животни и в епруветки, предоставиха ценни данни – храносмилателните ензими имат благоприятен ефект върху чревните бактерии, които са свързани с телесното тегло на човека.

Полезните свойства на храносмилателните ензими

Въпреки факта, че ефектът на храносмилателните ензими върху телесното тегло е косвен, тези микроелементи имат благоприятен ефект върху чревното здраве и храносмилателната система.

С тяхна помощ симптомите на подуване на корема отслабват, а усещанията се стабилизират при заболявания като коронарна болест на сърцето.

Много храносмилателни ензимни добавки включват комплекс от липази, амилази и протеази. В същото време някои препарати могат да съдържат специфични компоненти, насочени към улесняване на усвояемостта на определени хранителни съставки.

Общите храносмилателни ензими, въз основа на които се образуват хранителни добавки, включват следните компоненти:

лактаза – подпомага абсорбцията на лактоза;
алфа-галактозидаза – участва в разграждането на въглехидратите на бобови растения, зърнени храни и зеленчуци;
фитази – помага за усвояването на фитиновата киселина от ядки, бобови растения и зърнени храни;
целулаза – разграждането на целулозата до бета глюкоза.

Всички добавки се извличат от микробни или животински източници, докато последните се считат за най-популярните и разпространени. Но именно микробните добавки са по-ефективни и алтернатива, благоприятна за вегетарианците.

За да проверите качеството на хранителната добавка, определено трябва да изучите етикета и състава на продукта. Препоръчва се да се избягват препарати с високо съдържание на помощни вещества и консерванти.

Преди да използвате ензимни препарати, е важно да се консултирате със специалист, който ще ви каже дали трябва да приемате добавки и кои от тях е по-добре да изберете, дали се комбинират с прием на лекарства.

Оставете коментар