Как правилно да броим калории, за да отслабнем

Категория: Диети, Основи на храненето, Отслабване


Един от най-добрите начини за отслабване е броенето на калории. И това изобщо не е изненадващо, защото за да отслабнете, броят на консумираните калории трябва да е по-малък, в сравнение с това, което изразходвате като енергия.

Всичко излгежда много просто на пръв поглед, но не е така. За да преброите калориите, и в същото време да не вредите на тялото си, трябва да се придържате към определени правила.

Ето как правилно да броите калориите, за да отслабнете здравословно

За да започнете процеса на отслабване, трябва да изчислите колко калории консумирате през деня. За това ще ви помогнат специални приложения за вашия телефон или всеки калкулатор на калории, който ще отчита вашата възраст, тегло, физическа активност.

Ако говорим за средния показател, тогава за момиче след 20 години дневният прием на калории ще бъде равен на 2000. За да отслабнете, но и да не навредите на себе си, по време на периода, тази цифра може да спадне на 1000 мдо 1200 калории на ден.

Освен това, тези калории трябва да бъдат премахнати постепенно, за да не причинят стрес в организма .

Преброяване на калории за отслабване: Предимствата на метода

Отслабвайки, чрез броенето на калории, можете да ядете всичко. Само като контролирате съдържанието им в продукта. А ако искате шоколад – няма проблем. Този фактор премахва стреса от процеса на отслабване, тъй като няма забранени храни. Стига да си направите такъв план за деня, че да се съберете в 1000-1200 калории.

Имайте предвид:

формирането на навик не е достатъчно;
контрол на диетата;
бърза загуба на тегло;
разнообразие от храна.

Малко за хранителния баланс

Дори по време на отслабването е много важно да се поддържа баланс в приема на определени вещества (протеини, въглехидрати и мазнини). Повечето съвременни диети включват пълно или частично отхвърляне на въглехидрати или мазнини. И това е лошо, защото подобни диети ще навредят на здравето.

Не забравяйте, че за обикновения човек нормата на BZHU (протеини, мазнини, въглехидрати) е:

Въглехидрати – 50 процента от диетата.
Мазнини – 20 процента.
Протеини – 20 процента.

Важно: не забравяйте, че ограничаването на мазнините в диетата може да причини проблеми със здравето на жените, а отказът от въглехидрати ще доведе до проблеми с бъбреците.

Как да броим калории в ястие

За да разберете колко калории има например в рибен котлет, трябва да направите следното:
бройте калории от сурови храни;
изчислете теглото на суровите храни;
запишете тези показатели;

Пример: теглото на суровите храни е 987 грама, калоричното им съдържание е 2400 калории.
След готвене теглото на котлетите е било 600 грама (0,6 килограма).
Ние изчисляваме: 2400: 6 = 400 калории в 100 грама.

Ако не ви се занимава с това изчисление, в интернет има всякаква информация, спрямо всеки продукт и калорийната му стойност.

Оставете коментар