Как правилно да броим калориите и да поддържаме дневник?

Категория: Диети

Както знаете, наднорменото тегло е нещастието на целия цивилизован свят. И в опит да преодолеят излишните килограми, милиони хора тръгват по пътя на различни диети и диетични ограничения.

Десетки компании с удоволствие ви предлагат своите продукти под формата на различни лекарства, таблетки, отвари, кремове и добавки. Не по-малко клиники и медицински центрове са готови да работят върху теглото ви, чак до операцията. И човек, който реши да отслабне, е изправен пред много труден избор.

Как да намалим теглото без вреда за здравето? Как да не се хващате на измамници? Как да не похарчите много пари, без да постигнете резултат? Докато най-лесният, най-евтиният и най-безопасният начин да отслабнете е много по-близо, отколкото си мислите! Той е скрит във вашата диета. По-точно в излишъка й. В крайна сметка, наднорменото тегло е ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ калории, които сте изяли. Намалете броя им и ще започнете да отслабвате.

Как да го направите?

Ако сте решени да отслабнете, контролирайте съдържанието на калории в диетата си. За да направите това, трябва да научите как точно да ги изчислите. Трябва да разберете от какво се състои вашата диета и как да преведете вкусна вечеря в числовия й израз. В този бюлетин ще научите как точно да изчислите съдържанието на калории в диетата си и можете да я използвате за поддържане на личен „дневник за калории“. Броят на калориите може да бъде полезен не само за отслабване, но и за тези, които се занимават със спорт или фитнес за по-добър контрол върху тялото си. А също и с всякакви здравословни проблеми, които изискват стриктно наблюдение на вашата диета.

Но преди да започнете да ограничавате диетата си, не забравяйте, че и в този, както във всеки друг бизнес, свързан със здравето, трябва да сте изключително внимателни и да спазвате мярката. И най-добре е първо да се консултирате с лекар, специалист в областта на храненето.

Как да определите лимита си на калории?

За да започнете да отслабвате с помощта на броене на калории, първо трябва да разберете дневната си диета. За да направите това, можете да използвате услугите на един от медицинските центрове, в чиито дейности има направление за отслабване или да се консултирате с диетолог. Ако по някаква причина не можете или не искате да направите това, тогава можете да го направите сами с много време.

Ето стъпките, които можете да предприемете:

1. Без да променяте нищо в диетата си, започнете да броите калориите, които ядете.

2. След това постепенно намалете броя на калориите, така че намаляването на теглото ви на седмица да е приблизително 1 кг.

3. Спрете намаляването на калориите и поддържайте количеството, получено в стъпка 2.

Повярвайте ми, като научихте калорийното съдържание на вашата диета днес, ще се ужасите от нейния размер! Обикновено за здравия човек ограничението на калориите е в границите от 1000-2000 килокалории на ден за жени и 1500-3000 за мъже, в зависимост от професията и физическата активност.

Но внимателно следейки теглото си, можете лесно да определите лимита си.

Как трябва да поддържате дневник за калории? Само три неща са ви необходими – тетрадка, калкулатор и везни. Кухненски везни за 5-10 кг. Това ви позволява първо да претеглите контейнера, да възстановите баланса и след това да сложите претегления продукт и да получите масата на продукта без контейнери. Това е много удобно и избягва ненужни изчисления и записи. Най-подходящото не са електронните везни, а цифровите.

Вземете татрадка, най-добре 60 листа(ще ви стигне за месец). Номерирайте страниците с месеца и запишете ВСИЧКО, което ядете всеки ден. Името на продукта или ястие, обслужващо тегло, обслужващи калории, общо калории на ден. Във всеки формат, както предпочитате. И използвайте страници в края на бележника, за да изчислите ястията, които готвите. Ако методът на хартия не е за вас, използвайте приложение на телефона си.

Водете дневник за храна и електронна книга с рецепти. Съвети за претегляне на продукти Изглежда лесно.

Общи проблеми с изчисляването на калориите и воденето на дневник

Основната цел на дневника за калории е точното отчитане на всичко, което ядете за един ден. Необходимо е да запишете в него всеки продукт, който консумирате, неговата маса, съдържание на калории и общото количество калории. Опитайте се да не пренебрегвате точността на числата и, закръгляйки, оставете десети (първата цифра след десетичната запетая).За да контролирате теглото си, не забравяйте да се претегляте всеки ден по едно и също време, защото в различни часове през деня теглото ви ще варира значително.

Къде да вземем съдържанието на калории в продуктите?

За да изчислите съдържанието на калории в диетата си, трябва да знаете съдържанието на калории от 100 грама за всички продукти. Калоричното съдържание на продуктите се взема от таблици, които са много в Интернет и в книжарниците. Но те може да не съдържат точно продукта, от който се нуждаете в момента, затова винаги прочетете съдържанието на калории, посочено на опаковката на продукта. Най-добре е да напишете тези числа някъде на отделно място и да съберете собствената си таблица с калории от онези храни, които най-често консумирате. Когато купувате продукт в магазин, който няма пакет, например колбас или наденица, не се колебайте да помолите продавача да прочете калориите за вас на голямата опаковка, от която е получил този продукт.

Оставете коментар