Как да укрепим имунитета: шест важни витамина

Категория: Витамини, Диети


За да се поддържа здравето и общото благополучие в ред, е необходимо да се следи имунитетът. След определени сезони той винаги е отслабен, което води до настинки, алергии, летаргия и сънливост. Мнозина се оплакват от така наречената пролетна депресия: липса на настроение и желание да се направи нещо. Може да се появят и външни признаци: чупливост на ноктите и косата, суха кожа с обриви.

За подобряване на метаболизма и засилване на защитните функции на организма, експертите съветват да се опираме на храни, богати на витамини. Всъщност много често именно недостигът на витамини и хранителни вещества причинява слаб имунитет и депресивни състояния.

Ще ви разкажем за най-важните витамини и къде се съдържат те:

Витамин А

Той е силен антиоксидант и е необходим за защита на клетките от въздействието на окислителните процеси. Благодарение на този витамин А ще си помогнете за предотвратяване на дегенеративни заболявания, причинени от стареене. Той засяга цялото тяло в комплекса: укрепва косата, костната тъкан, лигавиците и защитава органите на зрението.

За да получите витамин А, трябва да ядете моркови, магданоз, червен пипер, спанак. Включете в диетата тлъста риба, месни продукти и черен дроб. Млечните продукти, сиренето и яйцата също съдържат необходимото количество витамин А.

B витамини
Тази група витамини е от съществено значение за имунитета. Те също допринасят за здравето на нервната система.

Затова е важно да ядете много пресни зеленчуци, зърнени храни, да не изключвате черния дроб и яйцата от диетата.

Витамин С
Витамин С е друг важен антиоксидант.За да се поддържа добро здраве, е необходимо той да влиза непрекъснато в тялото. Храни, богати на витамин С, намаляват възпалението; укрепват сърдечно-съдовата система; защита на организма от външно излагане на патогени; а също така предотвратяват развитието на ракови тумори.

Витамин С се намира в цитрусови плодове, картофи, зелени и червени чушки, билки, домати и зеле.

Витамин D

При липса на витамин D тялото не абсорбира калций и фосфор, което влияе върху здравината на костите и зъбите.

За да ги засилите, както и имунната функция, трябва да ядете телешки черен дроб, сирене, яйчни жълтъци и да бъдете на слънце всеки ден в продължение на 10-15 минути.

Витамин Е

Оказва положителен ефект върху кръвоносната система, укрепва капилярите, намалява налягането. Стабилизира холестерола и кръвната захар. Храни, богати на витамин Е, помагат на организма да се съпротивлява на вируси, заболявания на бъбреците и черния дроб.Много витамин Е има в яйца, ядки, слънчогледови семки, маруля, аспержи, авокадо и растителни масла.

Витамин К
В допълнение към укрепването на имунитета, витамин К е важен за нормалната коагулация на кръвта.
Има високи нива на витамина в различни сортове зеле, краставици, боб и морски водорасли.

Да включите всички тези продукти в диетата е най-лесният и достъпен начин да осигурите на организма необходимото количество витамини.

Оставете коментар