Как да изберем диета? Най-важните аспекти

Категория: Диети

Диетата е строго ограничение на храната за сравнително кратко време. В същото време ограниченията се отнасят не само за калориите, но и за избора и съвместимостта на продуктите, за времето на консумация на храната.

Но какво не е наред с диетите? Основният недостатък е илюзията, че ако диетата е приключила, тогава задачата е завършена, резултатът е получен и можете да се върнете към предишния си начин на живот. И след няколко месеца всичко започва отначало. Теглото се връща неусетно и е спешно да отслабнете за важно събитие – ваканция, сватба или преход към нова работа.

Най-тъжното в тази история са тестовете, които тялото подлага. Увреждането на собственото тяло се причинява както във фазата на наддаване на тегло, така и в процеса на неговото освобождаване.

Наднорменото тегло идва от небалансираната диета, причината е наситени мазнини (свинско месо, колбаси, сладолед, сметана), трансмазнини (торти, бисквитки, маргарин, пържени картофи, чипс) и прости въглехидрати (кола, захар, конфитюр и др. бира).

Над опасностите за здравето на тези продукти са написани повече от хиляда книги. От последиците от такъв начин на живот под формата на мастни гънки те се опитват да се отърват от диетите. Те ограничават и без това неадекватната диета и подлагат на човек още по-голям стрес, както физически, така и психологически.

Къде е изходът от тази ситуация?

Отговорът е прост – промяна в хранителните навици и доброто хранене от месец на месец, от година на година. Не е необходимо да се търсят лесни начини – няма такива по въпроса за храненето. Само защото трябва да ядете 3 пъти на ден 365 дни в годината и всеки път трябва да мислите не само къде и какво да ядете, но и какви ползи или вреди ще донесе тази храна.

Връщайки се към диетите, отбелязваме, че можете да преминете на диета, но това е само част от дългия път, тогава ще трябва да коригирате обичайната си ежедневна диета. Първият въпрос при избора на диета е един и същ за всички – с колко килограма можете да отслабнете?

Само на този най-популярен въпрос не бива да търсите отговор, тъй като всички заявени цифри са условни, а резултатите зависят от конкретния човек. И още по-силно, обещаното количество килограми е повлияно от амбицията на човека. В крайна сметка звучи по-изкушаващо да предложим да свалите 10 кг за 2 седмици, отколкото 5 кг за 2 месеца.

Как диетата ще се отрази на здравето?

Популярните диети, които позволяват протеини и мазнини в големи количества от Кремъл, Аткинс), могат да доведат до проблеми с бъбреците поради прекомерния прием на протеини. Освен това е трудно да се премине към нормална здравословна диета без последствия.

Друг недостатък е липсата на основни вещества: антиоксиданти, витамини, фибри. Колко дълго ще продължи резултатът? Едно от най-неприятните последствия от диетата е връщането на изгубените килограми. Това обикновено се случва след много нискокалорични диети (по-малко от 1000 калории на ден) или диети с ограничен прием на сол.

В първия случай организмът, изпитал глад, включва процеса на самосъхранение и започва да се подготвя за „трудните времена“ – съхранява мазнини дори при умерено хранене. Във втория случай наддаването на тегло се случва малко след края на диетата и се свързва с факта, че солта задържа водата в тялото. И когато диетата без сол завършва, определено количество вода просто се връща с обичайната храна и се задържа в организма.

Могат ли принципите на диетата да се използват в ежедневието?

На какво може да ни научи например диетата с кефир, ябълки или супа от целина? Само защото не искате да разглеждате тези продукти дълго време. От практическа гледна точка, диетата, която развива правилните хранителни навици, ще бъде полезна – например не пропускайте закуската, яжте често, но малко по малко или приготвяйте вкусни ястия без олио.

Могат ли всички членове на семейството да се хранят по този начин?

Винаги е неудобно да готвите за себе си отделно. Затова е по-лесно да спазвате диета, която не противоречи на вкусовете на останалата част от семейството. Ако искате да влезнете във горма, просто гответе по-здравословни продукти, както за вас така и за семейството си, Стремете се да ядете повече зеленчуци, плодове. И след време ше забележите резултатите.

Оставете коментар