Какво трябва да знаем за балансираната диета

Категория: Диети


Балансираните диети са най-полезни за спортистите. Такива диети предполагат идеално съотношение на протеини, мазнини и въглехидрати в диетата. Спортистите на почти всички спортове могат да използват балансирано хранене по време на различни физически активности, особено в периоди на интензивни тренировки и подготовка за важни състезания.

Диетите с ниско съдържание на калории и ниско съдържание на въглехидрати осигуряват сравнително бърза загуба на тегло при нормален растеж на мускулите, но такава диета не е подходяща за продължителна или редовна употреба. В тези случаи бързата загуба на тегло не се дължи на комбинацията от голямо количество протеин и малко количество въглехидрати, а поради водата, тъй като разграждането на голямо количество протеин дехидратира тялото, което води до често уриниране. Сложните въглехидрати са източник на висококачествени калории, нуждата от които се увеличава при интензивни тренировки. След хранене, част от въглехидратите веднага се изразходва за енергия, а останалото количество се съхранява в мускулите под формата на гликоген, който се използва като високооктаново гориво по време на тренировка.

Ако храната съдържа достатъчно количество въглехидрати, но е бедна на протеини, тогава за известно време теглото наистина намалява, но мускулната тъкан не се развива и след приключване на диетата теглото се набира с бързи темпове и в големи количества.

Храни, които не съдържат мазнини или ги съдържат в много малки количества, намаляват работата на спортистите, тъй като ненаситените мазнини са един от основните източници на енергия.

Всеки излишък от вещество ще се съхранява в организма под формата на запаси от мазнини.

Увеличаването на мастния слой и намаляването на работоспособността се насърчава не от определен тип макроелементи, а от лошото качество на това вещество. Храни с високо съдържание на нишесте най-често се превръщат в мастни натрупвания и не служат като източник на енергия, така че балансираната диета включва използването само на сложни въглехидрати. Наситените мазнини не само допринасят за появата на излишно тегло и намаляват производителността, но също така могат да причинят много заболявания, по-специално натрупването на „лош“ холестерол в организма. Протеините, получени от трудно усвоимите храни, както и протеините, съдържащи се в нездравословни храни – тлъсти меса, пържени храни, богати на млечни храни – намаляват качеството на всяко спортно хранене.

За поддържане на идеално тегло и отлично физическо състояние е необходимо да се консумира балансирано количество протеини, мазнини и въглехидрати.

Оставете коментар