Какво се случва с тялото ни когато спазваме строга диета?

Категория: Диети

Дори когато намерим подходяща диета, все още не сме наясно как влияе върху биохимичните процеси в организма. Да предположим, че успеем да намерим адекватна диета, която да отговаря на нашите цели. Какво всъщност се случва с нашето тяло, ако решим да спазваме строга диета?

Именно разбирането за това как се променят определени процеси в организма, често ни позволява да преценим реалните ползи от определена диета. Това важи особено за желанието да отслабнете: по този начин можете да постигнете правилното тегло, хармония, здрав и привлекателен външен вид.

Знанията, достъпни за диетите, ще ви помогнат да избегнете грешки и да разберете по-добре принципите на храненето. Освен това тялото ни може да започне да ни изпраща признаци, които трябва да бъдат разпознати. Това минимизира щетите, причинени от корекцията на хранителните вещества, тъй като тялото на възрастен може да реагира отрицателно на внезапна промяна в състава на хранителните вещества.

Когато започнем да отслабваме, нивото на кортизол в кръвта рязко се повишава. Кортизолът е катаболен хормон, който разгражда протеините, повишава нивата на глюкозата и насърчава образуването на нова мастна тъкан. Кортизолът се освобождава в кръвта в отговор на спешни ситуации, които се случват с тялото, включително глад и стрес. Необичайната диета е просто най-силният стрес за организма.

Този хормон буквално се бори с желанието ни да отслабнем. Разбира се, човешкото тяло иска да бъде подготвено за непредвидени обстоятелства и не си струва да го обвиняваме за натрупване на резерви „в случай на война“. Въпреки това не се нуждаем от запаси от глюкоза и мазнини – нашите желания противоречат на процесите на самосъхранение на организма.

На този етап е важно да успокоите тялото, кажете му, че всичко е наред, че няма нужда да зимувате, че всичко е временно и този глад няма да е завинаги. Опитайте, колкото и странно да звучи, да се забавлявате. Бъдете креативни, отделете повече време за разходки на чист въздух, йога, дихателни упражнения. Това ще намали общите нива на стрес и в резултат на това освобождаването на кортизол. Много хора са запознати със ситуацията със загуба на апетит при нова диета – това се случва и поради силен стрес, но не емоционален, а физиологичен.

Друг повод да спрете такава строга диета през втората седмица е зашото стрелките на кантара показват по малко свалени килограми. Всъщност мазнините заминават постепенно и рязък скок в стрелката на везните надолу е от свалената излишна вода в организма. На този етап не е нужно да се отчайвате и да изоставяте работата, която сте започнали – сега знаете, че цялата работа е била във водата. Продължете да следвате диетата и противно на желанията на организма да пиете достатъчно течност.

Освен това отделете достатъчно време за добра почивка. Не активна, но такава, която ви позволява да възстановите силата си.Това е мечта. Опитайте се да спите, ако не много, то поне малко повече от обикновено, защото тялото започва да изразходва много енергия, за да се освободи от излишъците в организма си. Това го изчерпва, така че 9-10 часа здравословен сън ще бъдат достатъчни.

Не гладувайте, здравословната диета е заместване на храната със здравосвловна. Вашето тяло (което, както си спомняме, е напълно стресирано) се нуждае от хранене. В противен случай процесът ще се обърне: желанието на организма да се запаси за в бъдеще ще се увеличи само с липса на калории. В резултат на това метаболизмът ще се забави и вместо да отслабнете, ще получите точно обратния резултат. Е, може би излишната вода ще изчезне – но дори и тя ще се попълни при най-близката възможност.

Строгите диети не могат да бъдат полезни за всички. Винаги се опитвайте да слушате тялото си, защото буквално може да крещи, че екстремното хранене противоречи на биохимията на целия организъм. В резултат на това, вместо да се отървете от излишните килограми, рискувате да придобиете умение за постоянно натрупване на мастни резерви. Разбира се, след като се върнете към обичайното си хранене, може да натрупате повече от свалените, затова внимавайте с порциите и какво точно ядете, за да успеете да задържите свалените килограми.

Оставете коментар