Какво са есенциалните фосфолипиди?

Категория: Интересно, Необходими хранителни вещества, Полезни съветиЧерният дроб се нарича „очистващ орган“, тъй като той неутрализира и отстранява токсичните вещества от тялото. За да поддържа здравето си, тялото се нуждае от основни фосфолипиди.

Какво са есенциалните фосфолипиди
Фосфолипидите са мазнини, но играят малко по-различна роля в човешкото тяло. Те се намират вътре в клетките, които са основният градивен елемент на тялото. Голям брой процеси протичат в клетките и именно фосфолипидите поддържат мембраната им. Освен това те участват в ензимните функции на клетката.

Силата на фосфолипидите на клетъчната мембрана осигуряват поради специфичната й способност в единия край, “главата” да привлича вода; а на другия край „опашката“, която отблъсква водата. Вътрешният слой, състоящ се от „опашки“, закрепени заедно, придава здравина на клетъчната стена.

За препарати фосфолипидите се получават от соя, чието масло съдържа до 45% фосфатидилхолин. Той е двоен слой липиди и се използва за създаване на фармацевтични продукти.

Функциите на основните фосфолипиди в организма

Тъй като фосфолипидите се намират във всяка клетка на човешкото тяло, те играят много важна роля. В крайна сметка с тяхната липса много клетки и системи ще страдат.

Двойният липиден слой защитава структурата на клетката, а също така участва в движението на други видове липиди в тялото.
Фосфолипидите „разтварят“ някои вещества, например, холестерол. С възрастта концентрацията на последните се увеличава, докато фосфолипидите, напротив, намаляват. Поради това пропускливостта на клетъчната мембрана намалява и метаболитните процеси в цялото тяло се забавят.

Най-голямо количество фосфолипиди е открито в черния дроб, както и в мозъка, сърцето и нервните клетки. Хепатоцитите, чернодробните клетки са особено уязвими, тъй като те са постоянно изложени на токсини, които трябва да неутрализират и отстраняват от тялото. Смъртта на хепатоцитите може да доведе до чернодробно заболяване.

Причини за чернодробни заболявания

Увреждането на черния дроб възниква в резултат на сериозни ефекти: редовна консумация на алкохол, захарен диабет тип 2, различни химикали отвън; и поради недохранване, лоша екология, битови химикали и лекарства. В резултат на това работата на клетките е нарушена, антиоксидантните механизми не могат да се справят с окисляването. Мазнините се натрупват в чернодробните клетки и се развива хронично възпаление.

Кога и кой трябва да приема основни фосфолипиди

Есенциалните фосфолипиди се използват специално за лечение на чернодробни заболявания в продължение на няколко десетилетия. Те имат допълнителна молекула линолова киселина, която обикновените фосфолипиди нямат. Това подобрява включването на основни фосфолипиди в клетъчната мембрана, укрепвайки я и увеличавайки гъвкавостта на стената, нормализирайки функциите на клетъчната мембрана.

Фосфолипидите заместват собствените си увредени клетъчни фосфолипиди и се използват като хепатопротектори – тоест лекарства, които защитават чернодробните клетки. Фосфолипидните препарати могат да имат различна форма: под формата на капсули или интравенозно под формата на капкомер, интрамускулно под формата на инжекции. Фосфолипидните препарати почти нямат странични ефекти и се понасят добре. Трябва обаче да се има предвид, че при хора с непоносимост към соевия протеин лекарствата могат да причинят алергии. Те подобряват регенерацията на чернодробните клетки, тоест възстановяването им, а също така засилват защитната функция на черния дроб.

В допълнение към хората с чернодробни заболявания, основни фосфолипиди са необходими след лечение с токсични лекарства, след продължителна употреба на алкохол. Лекарствата се използват в комбинация при лечение на атеросклероза, тъй като фосфолипидите също участват в метаболизма на холестерола. Често при продължителна употреба на лекарства за атеросклероза съществува риск от увреждане на черния дроб от лекарството и тогава есенциалните фосфолипиди могат да бъдат полезни. Те подобряват регенерацията на чернодробните клетки, тоест възстановяването им, а също така засилват защитната функция на черния дроб.

Оставете коментар