История и принципи за разделното хранене

Категория: Диети, Основи на храненето

Разделното хранене се основава на идеята за съвместимост на продуктите. Приема се, че могат да се ядат само съвместими продукти, а съответно несъвместими не могат. Идеята за храненето на отделен принцип се появи в началото на 20 век и веднага бе подложено на сурова критика. Сега научната общност на диетолозите окончателно потвърждава провала на този подход.

История на разделното хранене

Създателите на разделното хранене са – натуропат Хърбърт Шелтън и хирургът Уилям Хауърд Хей.

Хърбърт Шелтън, за разлика от Уилям Хауърд Хей, не е имал медицинско образование, но е бил склонен да обучава други, за което е бил арестуван няколко пъти. Но заради холивудските звезди, които станаха първите последователи на Шелтън, този режим бързо се разпространи из целия свят.

Отделни принципи на хранене

Идеята за разделно хранене се основава на мнението, че продуктите в храносмилателния тракт се усвояват по различни начини и че смесената храна намалява активността на храносмилателните ензими, като по този начин причинява гниене или ферментация.

Идеята за разделно хранене се основава на няколко принципа:

Зеленчуците, плодовете и салатите от тях са основата на диетата.
Между храненията е необходимо да се поддържа интервал от 4-5 часа.
Въглехидратните храни не могат да се комбинират с протеини и кисели плодове.
Не можете да комбинирате храни с високо съдържание на протеини.
Сложните въглехидрати са несъвместими със захарта.
Продукти като мляко, диня, пъпеш трябва да се консумират в отделно.

Разбира се, този подход опростява диетата и намалява нейното съдържание на калории. Недостигът на калории в храната е основно правило за отслабване. Оттук и ефективността на разделното хранене за отслабване.

Разделното хранене от научна гледна точка

Първите отзиви за несъстоятелността на системата авторите й получават още през 30-те години. Още тогава се знаело, че стомашно-чревният ни тракт е универсален и панкреасът отделя ензими както за протеинови, така и за въглехидратни храни.

Освен това много продукти имат смесен състав – съдържат както протеини, така и въглехидрати.

Лекарите на различни академии на медицинските науки също смятат, че по време на смесено хранене не се наблюдават процеси на гниене или ферментация, тъй като стомашно-чревния тракт усвоява цялата изядена храна и не я филтрира на части.

Първо, храната навлиза в устната кухина, където се раздробява, частично се усвоява от ензими и се навлажнява със слюнка. Образуваната буца храна преминава през хранопровода в стомаха, където се случва храносмилането. Основният процес на храносмилане и усвояване на хранителни вещества протича в тънките черва. Неразградените хранителни остатъци се отделят през дебелото черво. Отделно храносмилането не съществува и за здравето е важно протеините и въглехидратите да се приемат заедно.

Самото човешко тяло поддържа постоянна вътрешна среда чрез секретиране на определени протеини и ензими. Намесата в този процес може да създаде допълнително натоварване на храносмилателния тракт, което в крайна сметка не подобрява храносмилането, а напротив, води до нарушени функции.

Оставете коментар