Интуитивно хранене “: най-лесният метод за отслабване без диети

Категория: Диети, Отслабване

Вероятно всеки от нас поне веднъж в живота си е бил на диета с цел да промени теглото си. И по същия начин всяка жена се чуди защо диетите не работят. В тази статия ще ви дадем отговорите на този въпрос

Какво е „интуитивно хранене“?

Този термин беше въведен от американския професор Стивън Хоукс, който, използвайки тази система, отслабна 22 килограма. Концепцията за интуитивно хранене е проста: яжте всичко, което искате и когато искате. Няма ограничения: възможно е и сладко, и брашно, и пържено. Единственото нещо, което трябва да следвате, е наистина вашите нужди и желания.

Често бъркаме глада с емоционалните си нужди. Бягаме до хладилника, когато сме тъжни, самотни или отегчени, а в други случаи искаме да се наградим за добре свършена работа с парче торта. Ако се научите да чувате тялото си и да се храните здравословно, когато сте гладни – резултатът няма да се забави.

Нашето тяло знае от какво всъщност се нуждае

Не се страхувайте, че ще започнете да ядете пици и сладкиши. Когато тялото ни получи пълна свобода на избор, то започва да избира здравословни храни, съдържащи необходимите му вещества. Интуитивното хранене помага да се научите да слушате тялото си и да му се доверявате, да хармонизирате отношенията си с телесните усещания.

Вместо сложни диети – просто си задайте един въпрос

Всеки път, поставяйки храната в чинията, си задавайте един прост въпрос: “Защо сега ще ям?” Ако отговорът е „Защото чувствам глад“, тогава всичко е наред, можете да започнете да ядете. Опитайте се да не допускате периоди на продължително гладуване, именно те водят до сривове. Яжте, докато не се почувствате сити. Опитайте се да разделите глада си по скала от 0 до 10 точки, където 0 е е равно на много гладен, а 10 е преяждане. Опитайте се да останете 6-8 , не се опитвайте да се тъпчете.

Никога не яжте насила

Когато се събирате с приятели, не се насилвайте да ядете, ако не сте гладни. Същото важи и за семейните празници и партитата. Дръжте вкъщи разнообразни здравословни храни, за да имате винаги избор. Нека вкусната и разнообразна храна, да се превърне във ваш добър навик.

Оставете коментар