Пет изненадващи причини, поради които наддавате на тегло

Категория: Добра талия

Допълнителните калории може да не са единствената причина за напълняването.

Не е мистерия причината, поради която диета, изпълнена с пържени храни, гигантски порции, упадъчни десерти, алкохол и сладки безалкохолни напитки би довела до напълняване. И не е чудно защо килограмите се трупат, ако поемате повече калории отколкото изгаряте чрез физическа активност. Но как да обясните натрупването на тегло когато начина ви на живот включва редовни упражнения и здравословна диета с ограничен брой калории? Натрупването на килограми е наистина влудяващо, особено ако наистина не разбирате защо стрелката на кантара се движи нагоре.

Няколко неща трябва да се вземат под внимание ако наддавате на тегло въпреки, че следите калориите и сте активни физически. Много е вероятно няколко фактора да взаимодействат и така да водят до повишаване на теглото.

Наддаването на тегло е толкова сложно, има много фактори, които могат да повлияят на килограмите ви. По-вероятно е да е комбинация от няколко, отколкото само един фактор.

Ето пет фактора, които могат да причинят увеличаване на теглото когато най-малко го очаквате.

1. Може да наддавате заради липсата на сън

Тялото функционира най-добре когато е отпочинало. Когато не спите достатъчно, тялото ви преживява физиологичен стрес и, от гледна точка на биохимията, натрупвате мазнините по ефективно.

Когато сте уморени, не можете да се справите добре и със стреса, така че може да прибегнете към храната като спомагателно средство. Освен това, може да приемате допълнителни калории от среднощните закуски. Някои хора смятат, че от яденето може отново да им се доспи, но всъщност то само добавя още калории към общия брой за деня.
Симптомите, че може би не си почивате достатъчно са умора, липса на енергия, лесно задрямване и раздразнителност.

Старайте се да спите по осем часа всяка нощ.

Добавете петнадесетина минути сън и вижте как ще се почувствате. Продължете да експериментирате с още 15 минутни добавки, докато откриете подходящото за вас количество сън.

Когато разработите добри ритуали на спане и започнете да ги упражнявате редовно, ще спите по-добре, добавя тя.

2. Може да наддавате поради стрес

Живеем общество, което изисква от нас да вършим нещо повече, да бъдем нещо повече и да постигнем нещо повече. Стресът ни движи напред и ни помага да се справим с изискванията на живота, но също така влияе на настроението и емоциите ни.
Отговорът на стресът обаче е „бори се или избягай”, да жонглираме с твърде много задължения или да се справяме с финансовото напрежение отключва биохимичен процес, при който телата ни преминават в режим на оцеляване. Телата ни се запасяват с гориво, забавят метаболизма, и отделят химикали (кортизол, лептин и други хормони) които най-често причиняват затлъстяване в стомашната област.

Много хора посягат към храната за да облекчат напрежението. Но, разбира се, това не действа в дългосрочен план.

Храната е временно решение, понеже тя не се справя с реалните стресови фактори, които трябва да бъдат победени за да намалим порива към ядене и да решим проблема.

Хората, които ядат поради стрес обикновено предпочитат храни с високо съдържание на въглехидрати, понеже тези храни предизвикват увеличение на количеството на химикала серотонин, който има успокояващ ефект, в мозъка. То е почти като само-упояване. Много хора се тъпчат с нишестени храни за да се почувстват по-добре.

Препоръчват се техники за релаксация, както и физически упражнения, които също така изгарят калории и носят и други ползи за здравето.

3. Може да наддавате заради някои лекарства

Някои препарати по лекарско предписание, използвани за лечение на депресия, проблеми с настроението, пристъпи, мигрена, кръвно налягане и диабет могат да предизвикат наддаване на тегло, от съвсем малко количество до цели 5 кг. на месец. Някои стероиди, хормонозаместителни терапии и дори перорални контрацептиви могат да предизвикат постепенно покачване на теглото. Домашната ви аптечка може да се окаже причината поради която теглото ви се увеличава ако сте наддали с 5 или повече килограма в разстояние един месец без да промените начина си на живот.

Всяко лекарство работи по леко различен начин за да причини натрупване на тегло, от увеличаване на апетита и промяна на начина, по който се съхраняват мазнините до промените в нивото на инсулина. И не всички лекарства имат едни и същи странични ефекти над всички хора.

Що се отнася до антидепресантите, натрупването на теглото може дори да не се отнася до действието на лекарството – подобряването на състоянието може да доведе до по-голям апетит. Някои лекарства може да предизвикат задържане на течности, което да бъде отразено от кантара като увеличение на теглото, но това не са мазнини и обикновено се коригира лесно.

Специалистите казват, че най-често срещаните типове лекарства, които могат да доведат до увеличаване на теглото са:

  • Стероиди
  • Антидепресанти
  • Антипсихотици
  • Лекарства против пристъпи
  • Лекарства за диабет
  • Лекарства за високо кръвно налягане
  • Лекарства против киселини

Важно е да запомните обаче, че няколко килограма отгоре може да се окажат изгодна сделка за това, което правят лекарствата за цялостното ви здраве, казват специалистите. Освен това, дори лекарствата ви да предизвикват повишаване на теглото, трябва да продължите да се стремите да се храните здравословно и да се упражнявате редовно.

Проблема рядко се решава със смяна на лекарствата. Те могат да допринесат, но рядко са единствената причина за натрупването на тегло.

Ако подозирате, че лекарството ви повишава увеличаване на теглото ви, говорете със своя лекар за евентуална промяна на предписанието. Но каквото и да правите, не спирайте да вземате лекарството без да потърсите съвет от лекар.

Може да има много различни последици от спирането на лекарството без консултация с лекар.

4. Може да наддавате заради болестно състояние

Най-често срещаната медицинска причина за увеличаването на теглото е хипотиреоидизма. Недостигът на хормона на щитовидната жлеза може да забави метаболизма, причинявайки загуба на апетит и увеличаване на теглото.

Ако се чувствате изморени, летаргични, подути, със загрубял глас, с непоносимост към студа, спите твърде много или получавате главоболия, трябва да посетите своя лекар, който с един прост тест ще определи дали не страдате от хипотиреоидизъм.

Много по-рядко е състоянието, наречено Синдром на Кушинг – болест, причинена от свръхпроизводство на хормона кортизол – което също може да доведе до увеличаване на теглото.

5. Може да наддавате заради менопаузата

Жените достигат до менопаузата на различна възраст, но повечето вече са на средна възраст и не са толкова активни физически, колкото са били в младостта си. С възрастта идва и естественото забавяне на метаболизма. В същото време, хормоналните промени могат да предизвикат глад, депресия и лош сън.

Това е съвкупност от фактори. Когато жените преминават през менопаузата, те губят естроген, което води и до промяна във формата им – обикновено загуба на тегло в областта на бедрата и хълбоците. И започват да натрупват повече по средата. Тя обяснява, че естрогенът спомага за разпределението на мазнините в долната част на тялото и когато загубите този хормон, вече е по-вероятно мазнините да се отлагат в средната част на тялото (както при мъжете). Тази неприятна “резервна гума” около кръста се свързва с менопаузата.

Ключът към справянето с това натрупване на мазнини в областта на корема е да поддържате и увеличавате количеството на нетлъста телесна маса, което на свой ред ще ускори метаболизма ви и скоростта на изгаряне на калории.

Жените трябва да разберат колко важни са вдигането на тежести и упражненията за сила за тяхното здраве. И, не се притеснявайте, упражненията за сила няма да ви превърнат в планина от мускули, казват специалистите.

Упражненията също така спомагат за компенсиране на загубата на костна маса, която може да започне с менопаузата. Комбинация от упражнения и здравословна диета с ограничено количество калории, но богата на калций и витамин D е начинът да стопим теглото, натрупано по време на менопаузата.

Етикети: , , , , , , , , , ,

Оставете коментар