Идеално тегло или комфортно тегло?

Категория: Първи стъпки

Колко точно трябва да отслабнете?

Може би се борите (без успех) да паднете до размера, който сте носили в гимназията или на сватбата си. Но наистина ли трябва да отслабнете чак толкова? Истината, според специалистите е, че може да сте по-тежки от идеалното и пак да сте здрави (да не споменаваме – и щастливи).

Ако сте с наднормено тегло, намаляването му само с 10% е свързано с хиляди ползи за здравето, в т. ч. понижаване на кръвното налягане, холестерола и кръвната захар, както и намаляване на риска от сърдечни заболявания. Не само това, но според специалистите, подобна загуба на теглото е лесна за постигане и поддържане, Което е предпоставка за дългосрочен успех.

„Контролната точка” на вашето тегло

Както телесната ви температура е програмирана да гравитира около 37 градуса по Целзий, така и телесното ви тегло е естествено регулирано в рамките на 10%-20%. Този интервал е известен като „контролна точка”.

Сложна комбинация от хормони, химикали и сигнали за глад помага на тялото ви да поддържа по естествен път теглото ви в тези граници, казват диетолозите.

Не е само въпрос на гени, обаче. Храненето и упражненията също могат да спомогнат за определянето на вашата „контролна точка”.

Преяждането задръства вътрешната регулираща система, а в резултат стойността на контролната точка се повишава – това се случва много по-лесно от намаляването. Тялото се настройва към по-високото тегло и „пренастройва” контролната точка така, че да го запази.

Настройването към по-ниска граница е трудно, но не невъзможно. Ако се обърнете към здравословното хранене и упражненията, бихте могли да понижите контролната си точка.

Десет процентното решение на задачата с отслабването

Според специалистите, ако задържите свалените 10% от теглото в рамките на 6 месеца до година, това помага на тялото ви да се адаптира към по-ниското тегло и по този начин да пренастрои контролната точка.

Когато сваляте много килограми наведнъж, инициирате вътрешна борба и стойностите на хормони като грелинът се повишават за да ви накарат да се почувствате по-гладни, понеже тялото ви защитава комфортните стойности на контролната точка.

Вместо това, специалистите предлагат да се опитате да свалите 10% от теглото си по старомодния начин – като постепенно променяте навиците си, свързани с храненето и упражненията – и да поддържате това ново тегло в рамките на няколко месеца преди да се опитате да свалите още. Не само, че тялото ви ще получи сигнал да намали контролната си точка, но и ще си дадете възможност да свикнете с новите храни, по-малките порции и редовните упражнения.

Когато пациентът свали 10% може и да не достигне до желаният размер панталони, но започва да осъзнава как малката загуба на тегло влияе положително на здравето му. Чувства се по-добре, спи по-добре, има повече енергия и по-малко болки в ставите, а някои хора успяват да намалят лекарствата, които приемат.

Колко трябва да тежа?

Повечето хора надценяват количеството килограми, което действително могат да свалят и това води до разочарования. За да откриете теглото, с което се чувствате щастливи или здрави, проследите историята на теглото си като възрастен и да определите тегло, което сте били в състояние да поддържате естествено и сравнително лесно.

А ако сте качили повече от няколко килограма след сватбата, забравете че ще успеете да се пъхнете в сватбената рокля. Когато трупате тегло, размерът и броят на мастните ви клетки се увеличава, което най-вероятно ще ви попречи да възстановите предишното тегло.

Вместо да се концентрирате върху цифричките на кантара, си поставете няколко поведенчески цели. Закусвайте всеки ден, разхождайте се ежедневно, яжте повече плодове и зеленчуци – като си поставяте поведенчески цели, по-лесно ги изпълнявате и ще се почувствате добре. Придържайте се към тази линия на поведение 3-6 месеца и тя ще се превърне в част от живота ви.

Яжте по около 22 калории на килограм от сегашното си тегло, от питателни храни (бедни на мазнини, богати на немазни белтъчини, с високо съдържание на фибри), спортувайте редовно и проверете теглото си след около месец.

Теглото ви ще се успокои и най-вероятно ще свалите 10% и ще останете на това ниво, което е и моментът да се опитате трайно да задържите постигнатото тегло.

Когато достигнете здравословно ниво, може да увеличите до около 26 калории на килограм.

Съвети за успешно отслабване

Ето няколко съвета за успешно отслабване:

  1. Хранете се редовно. Хората, които се хранят редовно консумират по-малки количества храна от тези, които се хранят нередовно.
  2. Използвайте чиния, седнете и се насладете на храната си. Хората, които го правят ядат порции, по-малки с 43% от тези, които се хранят в движение.
  3. Осигурете си поне 30 минути умерено физическо натоварване на ден.
  4. Има разлика между това колко и какво ядете. Насладете се на нормални порции храни, богати на фибри (плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни) и немазни или нискомаслени белтъчини – това е тайната на ситостта.
  5. Мислете позитивно: Концентрирайте се върху ползите на по-здравословния начин на живот, а не върху кантара.

Етикети: , , , , , , ,

Оставете коментар