Здравословно хранене при болест

Категория: Лечебни храни

Съвети за хранене за справяне с умората и повече сила.

Здравословното хранене при болест е предизвикателство – особено ако страдате от хронично заболяване като рак, артрит или дори депресия. Болестите и тяхното лечение могат да намалят апетита ви или да предизвикат гадене. Поради изтощението от раковото заболяване може да не сте в състояние да готвите. Артрита може значително да усложни излизането и пазаруването на продукти.

Естествено е да оставите правилното хранене да ви се изплъзне когато се борите с някоя болест. Но това е и опасно. Всеки има нужда от достатъчно витамини и хранителни вещества. И особено когато е болен.

Като се научите какво да търсите и как да избирате разумно, можете да си набавите необходимите хранителни вещества без много допълнителни усилия.

Здравословно хранене при болест: Белтъчини

Диетолозите са единодушни, че когато сте болни, ключът е в белтъчините. Белтъчините са жизненоважни за изграждането и възстановяването на клетките. Белтъчините ви помагат да предотвратите загубата на мускулна маса. Те също така спомагат за поддържането на баланса на течностите и повишават възстановителните способности на тялото ви.

Някои от най-добрите източници на протеини са очевидни. Пилешко, свинско, нетлъсто телешко, риба и агнешко са добри източници. Яйцата и сиренето също са лесно-усвоими форми на животински протеин.

Ами ако сте вегетарианец? Може да се окаже по-трудно да си набавяте белтъчини. Проблемът е, че трябва да консумирате доста зеленчукови протеини за да получите еквивалента на далеч по-малко количество животински протеин. Не всеки може да го направи.

Добри не-животински източници на белтъчини са бобовите храни, соеви продукти като тофу и ядки. Прибавянето на фъстъчено или бадемово масло към диетата е лесен начин да си набавите повече белтъчини.

Ако просто не можете да си добавите достатъчно белтъчини с храната, вашият лекар може да ви препоръча хранителни добавки под формата на протеинови напитки. Прахообразните протеини, които можете да разбъркате във всяко ястие също могат да ви бъдат полезни.

Здравословно хранене при болест: Как да си набавите достатъчно калории

Много от нас прекарват съзнателния си живот в броене на калории. Но за някои хора, когато се разболеят, тази фраза има обратно значение. Вместо да се опитват да намалят броя на калориите, които приемат те всъщност може да имат нужда да го увеличат.

Когато сте болни може да се нуждаете от повече калории от обикновеното, понеже тялото ви работи по-усилено. Но точно когато трябва да ядете повече, апетита ви го няма. Несъзнателната загуба на тегло може да бъде опасна. Може да ви остави в състояние на отпадналост, слабост и да попречи на лечението ви.

Предотвратяването на загубата на тегло би могло да постави хората – и техните диетолози – в странна ситуация. Противоречи на всякаква логика. Но наистина понякога се препоръчват пържени картофки със сирене, бургери и млечни шейкове на някои жени, болни от рак за да спрат да губят прекалено много тегло.

Висококалоричната диета е подходяща единствено за хора, които губят много тегло. Много хронични болести и лечението им представляват риск за натрупване на тегло. Но ако губите килограми по време на лечението, ето няколко съвета за здравословно хранене при болест:

  • Увеличете белтъчините в диетата си, понеже съдържат много калории
  • Пийте пълномаслено мляко вместо обезмаслено
  • Добавете сметана в супите, плодовете, зърнените закуски и други храни

Не трябва да започвате високо-калорийна диета на своя глава. Винаги говорете със своя лекар предварително за да разберете дали непланираната загуба на тегло носи риск за вас.

Здравословно хранене при болест: Фибри

Фибрите са полезни за вас и в краткосрочен, и в дългосрочен план. Спомагат за регулирането на стомаха и предотвратяват запек. В дългосрочен план, могат да намалят риска от стомашни проблеми, диабет и други болести.

Но когато не се чувствате добре е лесно да забравите за фибрите. Може да предпочетете по-лесни за консумация храни като картофеното пюре. Ако ви се гади, може да предпочетете препечен бял хляб вместо пълнозърнест. Тези промени в менюто, заедно с намаления прием на течности и по-малкото упражнения могат да доведат до запек.

За повечето хора приемът на достатъчно фибри е ключова част от здравословното състояние при болест. Най-добрите източници са плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Ако вашият лекар или диетолог препоръчва, обмислете и вземането на хранителна добавка с фибри.

Непременно говорете със своя лекар ако имате проблем с фибрите. Някои хора с хронични заболявания смятат, че от фибрите се чувстват подути. Ако имате диария – дали поради болестта или от лекарствата – може да трябва да намалите приема на фибри, поне за момента. Влязат ли нещата отново под контрол, можете да започнете да прибавяте храни с високо съдържание на фибри.

Здравословно хранене при болест: Добавки

Витамините и минералите са важни за здравето – калций, калий и витамини A, C, D и E са само малка част от тях.

Не правете обаче грешката да разчитате на добавки. Специалистите казват, че когато сте болни трябва да се концентрирате върху здравословното хранене, а не да се тъпчете с хапове и прахове.

Има толкова много хранителни вещества в плодовете и зеленчуците, които още не са идентифицирани. Добавките просто не могат да имат същия ефект.

Добавките не само не могат да се мерят с добрата диета, но и крият някои рискове. Ако имате сериозно заболяване, трябва да се уверите че никоя от добавките, които вземате не взаимодейства с лечението. Ето някои примери:

  • Омега-3 мастните киселини, които често се използват в лечението на артрит и други болести могат да бъдат опасни в комбинация с антикоагуланти.
  • Фолиевата киселина – стандартна съставка в мултивитамините – потенциално може да ограничи ефективността на метотрексата, лекарство, използвано за артрит, рак и други състояния.

Дори еднократна дневна доза мултивитамин може да се окаже опасна когато сте болни. Дозите на витамините са се увеличили с годините. Много продукти съдържат мега дози вместо препоръчителното дневно количество. Поради това са още по-рисковани.

Винаги се консултирайте със своя лекар преди да започнете да приемате добавки или друго алтернативно лечение. Той може да даде своето съгласие. Може също така да ви препоръча определени добавки, в зависимост от състоянието ви. По време на лечение обаче не бива да започвате прием на добавки по свое усмотрение.

Вместо това, съсредоточете се върху пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците. Ако консумирате широк набор от тези храни, ще получите витамините, минералите и фитохимикалите от които се нуждаете по естествен път. И няма да има нужда да се притеснявате, че можете да изядете твърде малко или твърде много от някое определено хранително вещество.

Здравословното хранене върви ръка за ръка с лечението

Способността ви да се храните здравословно зависи от това колко сте болни. Ако симптомите ви – например болка и гадене – надделяват, няма да можете да се храните колкото и да искате.

За да подобрите апетита си, трябва да овладеете симптомите и страничните ефекти. Веднъж успеете ли, ще имате възможност да се храните по-добре и да поддържате силата и издръжливостта си.

Правилното хранене трябва да върви ръка за ръка с правилното лечение. Говорете с лекаря си за всички симптоми, които пречат на способността ви да се храните. Лекарят може да ви предпише лекарство за болката, за повишаване на подвижността или за намаляване на гаденето.

Без значение каква е вашата диагноза, не се примирявайте с обезсилващите странични ефекти. Вижте с какво може да ви помогне вашия лекар.

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Оставете коментар