Хранене и здравословни храни при лечение на ракови заболявания

Категория: Рак

Сега се нуждаете от здравословно хранене повече от всякога.

Когато се лекувате от раково заболяване, тялото ви е подложено на атака – и от самата болест, и от лечението и. Затова е по-важно от всякога да си набавяте хранителните вещества, витамините и минералите, които са ви нужни за да запазите силите си.

Понякога при лечението на ракови заболявания обаче е трудно да се храните с каквото и да било. Химиотерапията е известна с това, че причинява гадене, а други лечения на рака – от операции до лъчетерапия – също могат да повлияят на храненето. Дори само психологическия стрес е достатъчен да повлияе апетита.

Още повече, самото понятие „правилно хранене” може да се преобърне с главата надолу при лечението на раковите заболявания. Яденето на здравословна храна може да се превърне в нещо съвсем различно докато се лекувате от рак, от това което е било преди или ще бъде след лечението.

И какво е правилното хранене за раково болните? И как да се храните добре, когато яденето е последното нещо, което искате да правите? Ето някои съвети от специалистите.

Хранене при рак: Поддържане на силата и енергията

Що се отнася до борба с изтощението от рака и подсилване чрез правилно хранене, трябва много да внимавате с протеините. Облъчването, операциите, химиотерапията и самият рак могат да увеличат потребността на организма от белтъчини. Белтъчините помагат да се излекувате по-бързо. Как да си набавите достатъчно белтъчини?

Месото, пилето и рибата са добри източници на белтъчини. Някои хора обаче трудно ги понасят по време на лечение от ракови заболявания. Затова се препоръчва и яденето на следните лесно смилаеми храни:

  • Яйца
  • Млечни продукти като мляко, сирене, извара и кисело мляко
  • Боб, соя и ядки, както и фъстъчено и бадемово масло

Както за всички хранителни вещества, диетолозите съветват да си ги набавяте от естествени източници. Но ако няма как да стане, опитайте се да добавите протеини на прах – като суроватка или соя – или мляко на прах към диетата си. Ако поради лечението изпитвате затруднения с дъвченето и преглъщането, опитайте да ги смесите с меки храни като картофено пюре или плодови млечни десерти.

Не чакайте да започнете лечението за да увеличите приема на белтъчини. Искаме хората да са във възможно най-добро здравословно състояние преди операция, понеже телата им ще бъдат подложени на огромен стрес. Важно е да започнат лечението с адекватни запаси от белтъчини.

Хранене при рак: Как да избегнете загубата на тегло

Нежеланата загуба на тегло може да бъде сериозен проблем за някои от хората, които се лекуват от рак. Докато организма ви се бори с рака, той е подложен на стреса от лечението и метаболизма ви може да заработи по-усилено. Но макар и тялото ви да се нуждае от повече храна, вие сте прекалено зле за да се храните. Загубата на твърде много тегло може да повлияе лечението ви и дори да принуди лекаря ви да го прекрати.

Какво трябва да направите, ако сте изложени на риск от прекомерна загуба на тегло?

  • Диетолозите съветват да консумирате храни с високо калорична плътност – които съдържат повече калории на грам тегло. И тук белтъчините са идеални.
  • Ако от лекарствата загубите вкуса си към храната, опитайте се да я подправите с къри, риган или канела.
  • И – колкото и странно да звучи – може да имате нужда от повече мазнини в диетата си. Помнете, че рисковете от загубата на тегло са сериозни. Много диетолози може да ви посъветват да се храните с пици или сладолед с много мазнини ако това е единствения начин да си набавите достатъчно калории.

Не всички видове рак и лечения на рака обаче могат да доведат до загуба на тегло. Лечението от рак на гърдата, например, често води до натрупване на тегло. Така че не мислете, че правилното хранене при ракови заболявания непременно означава много висококалорични и богати на мазнини храни. Попитайте своя лекар или диетолог дали загубата на тегло е нещо, от което трябва да се притеснявате.

Хранене при ракови заболявания: Борба с гаденето

Благодарение на новите лекарства, омаломощаващото гадене от химиотерапията вече не е толкова неизбежно, колкото преди. Но 70% или 80% от хората на химиотерапия все още страдат от гадене и повръщане, дори в слаба степен. Кои храни могат да помогнат?

Джинджифилът е старо лекарство срещу гадене. Специалистите казват, че може да помогне на някои хора, но не и на всички. Други стандартни практики, като суха препечена филийка също биха могли да подействат. Много от богатите на скорбяла храни също действат добре за гаденето – като солени бисквити, брецели, сухи зърнени закуски, картофи и бял ориз.

Като цяло е трудно да се даде универсално предложение за храни, подходящи при гадене. Те се различават при различните хора.

И други техники могат да помогнат. Понеже е трудно да седнете и да изядете цяло ядене, вместо това яжте по-малки порции, по-често. Това, че знаете, че трябва да ядете може да бъде стресиращо когато ви е зле, и на свой ред яденето става по-трудно заради този стрес. Затова е препоръчително да се отърсите от нормалните си навици на хранене – опитайте се да се храните на свещи, с музика или навън. Всичко, което ви помага да избегнете нормалните асоциации може да помогне.

Хранене при ракови заболявания: Запазете хидратацията

Пиенето на достатъчно течности е ключова част от храненето при ракови заболявания. Според лекарите, много от симптомите, свързани с рака и неговото лечение – умора, замайване, гадене – могат всъщност да се окажат резултат от дехидратацията.

Хората, които се лекуват чрез химиотерапия трябва да бъдат особено внимателни за пиенето на достатъчно течности – обикновено около 8-10 чаши на ден. Някои от химикалите са опасни за бъбреците, а големите количества вода могат да помогнат за предпазването им. Ако страдате от диария или повръщане, най-вероятно губите много течности, които трябва да наваксате.

Почти всяка течност, която пациентът може да понесе е подходяща, стига лекарят да не казва обратното. Ако лечението ви обаче създава опасност от повишаване на теглото – или всъщност и за намаляването – внимавайте с калориите, които напитките съдържат.

Може ли да пиете кофеинови напитки? Като цяло да, макар че лекарят ви може да не е съгласен да ги броите за част от нормата от 8-10 чаши дневно. Попитайте своя лекар дали трябва напълно да изключите алкохола. Отговора зависи от вида на рака и лечението.

Хранене при ракови заболявания: Какви храни трябва да избягвам?

Отговорът е кратък и ясен: по време на лечение избягвайте тези храни, които не можете да понесете. Можете да консумирате почти всичко друго, освен ако лекарят ви даде различен съвет.

Трябва ли да се стремите към типичната добре балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци и с ниско съдържание на захар и мазнини? Разбира се. Това винаги е идеалната цел.

Ако някоя от тези храни обаче не ви понася, не се притеснявайте да ги изключите от менюто си за момента. Хора с подутини по устата може да изпитват болки при яденето на плодове. Тези, които страдат от гадене и диария може да установят, че просто не могат да понасят хляб и зърнени закуски с голямо съдържание на фибри. Това не е проблем. Помнете, че това лечение няма да продължи завинаги. Свърши ли лечението, можете да се завърнете към по-здравословни хранителни навици. Целта в момента е да преминете през лечението на всяка цена.

Разбира се, винаги трябва да следвате съветите на своя лекар за храненето при ракови заболявания. В зависимост от състоянието ви и другите ви здравни показатели, той може да ви даде конкретни предписания.

Хранене при ракови заболявания: Хранителни добавки и опасни диети

Макар че напоследък постоянно слушаме за използването на храната като лекарство, специалистите казват, че това не е най-добрата идея, когато се лекувате от рак. Не започвайте екстремна диета или прием на мега-дози от конкретни храни, добавки или витамини. Това може да представлява реална опасност.

Например, специалистите се тревожат, че консумацията на големи количества соеви продукти – като тофу – теоретично може да ускори растежа на тумори на млечната жлеза. Дори антиоксидантите – за които много хора смятат, че предотвратяват рака – може да бъдат опасни при лечението му.

Антиоксидантите помагат за защитата на клетките. Така че ако някой приема голямо количество антиоксиданти, на теория е възможно те да защитават раковите клетки, които ние се опитваме да унищожим чрез лечението.

Никога не започвайте прием на добавки – или консумация на големи количества от определени храни – без преди това да се посъветвате със своя лекар.

Как да получите помощ за храненето при лечението на раковите заболявания

Диетолозите са единодушни за едно нещо – няма универсална диета при раковите заболявания. Най-добрият подход към храненето при ракови заболявания зависи от вида на рака и лечението и най-вече – от това какво се нуждаете. Диетата, която е подходяща за едни в хода на лечението им, не винаги ставя за някой друг.

Затова, не се захващайте със списъци на „добри” и „лоши” храни при ракови заболявания. Вместо това, говорете със своя лекар или си запишете час при диетолог.

Предимството на работата с диетолог е в това, че ще получите повече от просто мъгляви, общи твърдения за това с какво трябва да се храните. Диетологът може да ви състави подробен индивидуален план за хранене.

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Един коментар за “Хранене и здравословни храни при лечение на ракови заболявания”

  1. Мария Кънчева Казва:

    Много полезни съвети намерих в този сайт. Изключително благодаря на създателя на сайта, като и на лекарите които ни помагат със съвети. Страхотни сте продължавайте винаги напред, и все така успешно.

Оставете коментар