Защо закуската не е толкова важна за тялото?

Категория: Основи на храненето

Свикнали сме с широко разпространеното убеждение, че наддаването на тегло се свързва предимно с храната. По-точно, с преяждане. По-голямата част от диетите са фокусирани върху ограниченията на храните, но закуската, обядът и вечерята се считат за задължителни. Не можете да пропуснете нищо. Но можете да намалите броя на приетите калории. Има обаче причина да се съмняваме в задължителната закуска.

Тялото на човек, който не се занимава с тежък физически труд, след възстановяване на силата на нощния сън, не се нуждае от допълнителна енергия. Закусваме не защото уж изпитваме силно чувство на глад, а защото следваме навика. Просто казано, човек се вдъхновява с идеята, че е гладен и без закуска ще му е трудно да дочака вечерята.

Разбира се, самохипнозата е доста силна проява на лична хипноза. Но нека помислим върху факта, че между трите „планирани“ хранения (закуска, обяд и вечеря) мнозина имат и така наречените закуски. Всъщност стомахът ни работи денонощно и седем дни в седмицата. Не всички обаче разбират, че такава диета е прекомерно натоварване за стомаха.

Той няма време да се отпусне и да се възползва от запасите на енергия, натрупана „в резерв“. Проблемът е също, че митът за необходимостта от закуска се основава на нашия навик

Отказът от закуска е психологически труден. Освен това в хладилника има храна и не е трудно да я нагреете в микровълновата. Но ако сте яли здраво по време на вечерята, а след това няколко пъти сте закусили през нощта, тогава храната няма да има време да се превърне изцяло в енергия за тялото. А това означава, че ще се усвоява още няколко часа. И затова няма нужда да добавяте нова порция храна в стомаха си.

Обикновеният народ никога не е преяждал. Хората не са знаели какво е излишно тегло. Ако сте склонни към това, тогава опитайте с обилна вечеря и нощни закуски, за да откажете закуската. Има два варианта за ползи за здравето

Първият вариант: вместо нормална вечеря, пийте само чаша кефир през нощта и отказвайте нощните закуски, за да имате добра закуска сутрин.

Вторият вариант: след вечерята (не прекалено калорична), не правете нощни закуски, а сутрин пийте само чаша мляко или натурален плодов сок. Не забравяйте, че вашето здраве зависи от това как се организира храненето според времето и калориите.

Изберете някоя от нашите диети, в която можете да избегнете закуската. Успех!

Оставете коментар