Затлъстяване

Категория: Първи стъпки

Какво е затлъстяването?

Затлъстяването представлява прекомерни пропорции на телесната мазнина. Един човек се смята за затлъстял, когато теглото му превишава с 20 или повече процента нормалното тегло. Най-често срещаната мярка за затлъстяването е индексът на телесната маса или ИТМ. Смята се, че човек е с наднормено тегло ако ИТМ му е между 25 и 29.9 и затлъстял – ако ИТМ е 30 и повече.

“Морбидно затлъстяване” означава, че човек е или с 50%-100% по-тежък от нормалното тегло, повече от 45 кг. над нормалното тегло или има ИТМ 40 или по-висок, или пък е със значително по-високо тегло, което възпрепятства нормалните функции и пречи на здравето.

От какво се причинява затлъстяването?

Затлъстяването се получава, когато човек консумира повече калории, отколкото изгаря. За много хора това означава, че ядат твърде много и се упражняват твърде малко. Но има и други фактори, които имат роля за затлъстяването. Някои от тях са:

 • Възраст. С възрастта способността на организма ви да преработва храната се забавя и нямате нужда от толкова много калории за да поддържате теглото си. Поради тази причина хората забелязват, че ядат същите количества и се упражняват колкото когато са били на 20 но като станат на 40, започват да напълняват.
 • Пол. Жените имат по-голяма склонност към наднормено тегло от мъжете. Метаболизмът на мъжете работи по-бързо, когато тялото е в покой (това означава, че изгарят повече калории докато почиват), така че мъжете се нуждаят от повече калории, за да поддържат телесното си тегло. Освен това, скоростта на обмяна на веществата на жените след менопаузата се забавя. Това е и една от причините, поради които много жени напълняват след менопаузата.
 • Генетични особености. Затлъстяването (и прекомерната слабост) са семейни черти. В проучване над възрастни, осиновени като деца учените установяват, че теглото на участниците било по-близко до това на биологичните им родители, отколкото до това на осиновителите им. Средата, осигурена от осиновяващото семейство явно имала по-малко влияние, за развитието на затлъстяване у хората, от генетичното наследство. Всъщност, ако биологичната ви майка е дебела в зрелите си години, има около 75% вероятност и вие да бъдете. Ако тя е слаба, също така има 75% и вие да сте слаби. Въпреки това хора, които смятат, че гените им са ги обрекли на затлъстяване не трябва да се обезкуражават. Много хора, генетично предразположени към затлъстяване не затлъстяват или са в състояние да намалят теглото си и да го запазят по-ниско.
 • Фактори от околната среда. Въпреки че гените са важен фактор в много случаи на затлъстяване, околната среда също играе важна роля. Факторите от околната среда включват начин на живот и поведение, като например с какво се храни човек и колко активен е физически.
 • Физическа активност. Активните индивиди имат нужда от повече калории от по-малко активните за да поддържат теглото си. Освен това, физическата активност обикновено намалява апетита на хората, страдащи от затлъстяване, а увеличава способността на организма да преработва преференциално мазнините за да добие енергия. Смята се, че до голяма степен увеличението на случаите на затлъстяване през последните 20 години се дължи на по-ниското ново на ежедневна физическа активност.
 • Психологически фактори. Психологическите фактори също влияят на хранителните навици и затлъстяването. Много хора ядат в отговор на негативни емоции като скука, тъга или гняв. Макар и повечето от страдащите от затлъстяване да нямат повече психологически смущения от хората с нормално тегло, около 30% от тези, които търсят лечение за сериозните си проблеми с теглото имат проблеми с преяждането. По време на случаи на преяждане, те изяждат големи количества храна и имат чувството, че не могат да контролират количествата, които изяждат.
 • Заболявания. Макар да не е толкова често срещано, колкото много хора смятат, има някои болести, които могат да причинят затлъстяване. Те включват хормонални проблеми като хипотиреоидизъм (лошата работа на щитовидната жлеза забавя метаболизма), депресия и някои редки мозъчни болести, които също могат да доведат до преяждане.
 • Лекарствени препарати. Някои лекарства, като например стероидите и някои антидепресанти, могат да причинят голямо натрупване на тегло.

Емоционални аспекти на затлъстяването

Един от най-болезнените аспекти на затлъстяването би могло да бъде емоционалното страдание, което то причинява. Обществото отдава голямо значение на външния вид, като често свежда разбирането за привлекателност до слабост и наличие на мускули. Освен това, много хора погрешно смятат хората, страдащи от затлъстяване за лакоми, мързеливи, или и двете. Все повече и повече доказателства обаче противоречат на това схващане. Хората, страдащи от затлъстяване често се сблъскват с предразсъдъци или дискриминация на работа, в училище, докато търсят работа или в социална среда. Често срещани са усещането за отхвърленост, срамът или депресията.

Кога да потърсим помощ при затлъстяване?

Трябва да се свържете със своя лекар ако имате емоционални проблеми свързани със затлъстяването, имате нужда от помощ, за да отслабнете или попадате в която и да е от следните категории:

 • Ако имате ИТМ 30 или повече, се считайте за затлъстели. Трябва да говорите със своя лекар за отслабването, понеже сте изложени на сериозен риск от здравословни проблеми.
 • Ако имате коремче – т. нар. „бирено шкембе” или „резервна гума” – имате повече мазнини в и около вътрешните си органи. Мазнините в корема увеличават риска от развиване на много от сериозните болестни състояния, свързани със затлъстяването. Талията на жените трябва да бъде под 90 см. При мъжете – под 100 см. Ако обиколката на талията ви е по-голяма, обсъдете със своя лекар как бихте могли да отслабнете.

Етикети: , , , , ,

Един коментар за “Затлъстяване”

 1. ива петрова Казва:

  Две основни предпоставки да бъдем здрави са здравословното хранене и активното спортуване. За съжаление много често нито едното не се изпълнява. Тревожната тенденция по отношение на наднорменото тегло и затлъстяването сред българските деца продължава да се задълбочава. Според данни на Националния център по опазване на общественото здраве като цяло се регистрира снижаване нивото на физическа дееспособност сред децата. Много разпространени са свръхтеглото (средно 15%) и затлъстяването (средно 5%), като се установява тенденция за тяхното увеличаване. “Активни и здрави” е кампания на Фондация “Димитър Бербатов” и “Данон Сердика”, която се ражда именно след осъзнаването на тази тъжна статистика. Целта й е създаване на трайни навици за здравословен начин на живот сред децата в училищна възраст чрез активен спорт и здравословно хранене.

Оставете коментар