Затлъстяване, отслабване и диети с много малко калории

Категория: Стратегии

Традиционните методи за отслабване включват нискокалорични диети, които позволяват прием на 8000 до 1500 калории на ден и препоръчват редовните упражнения. Има алтернативен метод обаче, който умерено до силно затлъстелите хора могат да обмислят ако целят забележителна краткосрочна загуба на тегло – диетите с много малко калории (ДММК).

Много ДММК са предварително приготвени формули с по 800 или по-малко калории, които заместват всякакъв друг хранителен прием. Други, като добре известната диета „Грейпфрут” (наречена още Холивудска диета) разчитат на яденето на големи количества едни и същи нискокалорични храни. ДММК не са като легалните заместители на храненето, които се предписват за да заместят едно или две хранения на ден.

До колко са ефективни диетите с много малко калории?

Диета с много малко калории може да позволи на умерено или тежко затлъстял човек да отслабне с 1.5 до 2.5 килограма, и да намали теглото си със средно около 20 килограма за 12 седмици. Такава загуба на тегло може да подобри състоянието при болестни състояния, свързани със затлъстяването като диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол. ДММК обаче не са по-ефективни за дългосрочно поддържане на намаленото тегло от някои по-скромни диетични ограничения. Комбинацията на ДММК с поведенческа терапия и упражнения може да ускори загубата на тегло и да спомогне за задържането на това състояние за в бъдеще. Поведенческата терапия ви помага да разберете какво ви кара да преяждате, така че да можете съзнателно да промените това поведение.

Безопасни ли са диетите с много малко калории?

Диетите с много малко калории са общо-взето безопасни, когато се провеждат с подходящо медицинско наблюдение и при хора с индекс на телесната маса (ИТМ) по-голям от 30. Приложението на ДММК при хора с ИТМ 27 до 30 трябва да бъде ограничено до онези, които страдат от медицински усложнения, свързани със затлъстяването.

ДММК не са подходящи за всеки. Лекарите обикновено ги препоръчват в зависимост от отделният случай и вашият доктор трябва да реши дали такава диета е подходяща за вас или не. ДММК не се препоръчват за бременни жени или кърмачки, не са подходящи и за деца и юноши, освен в специализирани програми за лечение. Поради потенциалната необходимост от лекарства за други, предшестващи заболявания или възможни странични ефекти, те не са подходящи и за хора над 50 години.

Какви са страничните ефекти на диетите с много малко калории?

Много хора, спазвали такава диета за 4 до 16 седмици се оплакват от дребни странични ефекти като преумора, запек, гадене и диария, но тези състояния обикновено се подобряват в рамките на няколко седмици и рядко възпрепятстват хората от приключването на програмата.

Най-честия сериозен страничен ефект от ДММК е образуването на камъни в жлъчката. Жлъчните камъни, които често се развиват у хора, страдащи от затлъстяване и особено жени са още по-често срещани по време на бърза загуба на тегло. Причината може би се корени в това, че бързата загуба на теглото явно намалява способността на жлъчния мехур да задържа жлъчната течност. Не е ясно обаче дали ДММК пряко причиняват камъни в жлъчката или количеството на загубените килограми е причината за формирането им.

Какви са другите недостатъци на диетите с много малко калории?

За да бъдем здрави се нуждаем от балансирана храна от различни хранителни групи. Много е трудно да се вмести добро хранене в само 800 калории (дори диетолог би се затруднил), особено ако се храните с една и съща храна ден след ден.

Също така, спрете ли веднъж диетата, най-вероятно ще възвърнете теглото, освен ако не промените начина си на живот и не се отдадете на редовна физическа активност и по-добър поглед над храната. Ако се убежденията ви са трайни, ще можете да предотвратите повторно покачване на теглото.

Етикети: , , , , , , ,

Оставете коментар