Защо закуската е най-важното хранене за деня

Категория: Стратегии за хранене

Децата се нуждаят от сутрешно хапване

Възрастните се нуждаят от закуска всеки ден за да бъдат в добра форма, а децата се нуждаят от нея още повече. Техните растящи организми и развиващи се мозъци разчитат изключително на редовния прием на храна. Когато пропуснат закуската, децата може да прекарат дори следващите осемнадесет часа без храна, а подобен период на гладуване може да им създаде много физически, интелектуални и поведенчески проблеми.

Добра инвестиция

Ако вие и децата ви често пропускате закуската за да спестите време или да поспите няколко минути повече, запомнете, че пълноценната, хранителна сутрешна закуска най-вероятно ще ви спести време в дългосрочен план. Като презаредите мозъка и тялото си ще бъдете по-ефективни във всичко, с което се захванете. Любопитно е, че някои изследвания показват, че деца, които пропускат закуската са мудни и отсъстват от училище по-често, отколкото децата, които редовно закусват. Приготвянето на хубава закуска може да отнеме съвсем малко време – колкото да залеете с мляко малко зърнена закуска. Времето, инвестирано в закуската е много по-ценно от няколко допълнителни минути сън, които получавате, спестявайки от сутрешното хранене. Ако на вас и на децата ви изглежда невъзможно отделянето на време за закуска, помислете за записване на децата в програма за училищна закуска, ако е възможно или приготвяйте суха закуска от вечерта, така че да можете да закусите по пътя за училище и работа.

Пропуснете закуската за да отслабнете?

Някои хора пропускат закуската в опитите си да отслабнат, но подобна практика по-скоро би могла да причини увеличаване, отколкото намаляване на теглото. Пропускането на закуската е свързано със затлъстяването. Проучванията показват, че деца, юноши и възрастни с наднормено тегло и затлъстяване са по-склонни да пропускат закуската от техните по-стройни връстници.

Според някои изследвания, пропускането на хранения и особено на закуската може значително да затрудни контрола на теглото. Хората, които пропускат закуската често ядат повече от нормалното на следващото хранене или прогонват глада с висококалорични междинни хапвания. Няколко изследвания подсказват, че хората може би са склонни да натрупват повече мазнини когато ядат по-рядко на по-големи порции, отколкото ако поемат същия брой калории на по-скромни, но по-чести хранения. За тинейджърите и особено тинейджърките, пропускането на закуската може да звучи като напълно логичен начин за намаляване на калориите и отслабване. Важно е майките да обяснят на децата си важността на сутрешното хранене и ролята, която то играе за поддържането на добро здраве и предотвратяването на затлъстяването.

Етикети: , , ,

Оставете коментар