айрян - информация

Айрян или айран, е безалкохолна напитка, направена от кисело мляко, разредено с вода. Понякога се сервира посолена на вкус.

В България за направата на айрян се използва пълномаслено кисело мляко и вода в пропорция 1:1. Айрянът се произвежда и в заводи на хранителната промишленост, като се продава готов в магазинната мрежа.Напитката се сервира студена и е подходяща за горещите летни дни, както и за хора с ниско кръвно налягане. Айрянът е добро мезе за мастика.

Турският вариант на напитката се приготвя от вода и кисело мляко в пропорция 2:1, разбъркани със сол до пяна. Айранът може да се овкуси допълнително с маточина, мента или босилек. Използва се резливо и мазно кисело мляко (10 % масленост) или чрез обикновено кисело мляко, смесено със сметана и лимонен сок.

От кисело мляко се приготвя и индийската напитка ласи, която има сладък и солен вариант с различни подправки.

Съгласно технологията на производство в предприятия за млекопреработка айранът се приготвя от обезмаслено краве мляко с масленост 0,1% и киселинност 19°T. След пастьоризация млякото се охлажда до 42 – 43°C и се прибавя закваска. След получаване на плътен коагулум млякото се хомогенизира добре до течна консистенция.

Източник: Wikipedia

Сваляне на 3 кг за 5 дни с ананас и ориз

Категория: Диети  (0)