авокадо - информация

Авокадото е наричано още крокодилска круша заради грапавата му нагъната кожица. Авокадото бива или безкрайно обожавано, или категорично отхвърляно.

Авокадото датира още от времето на ацтеките. Испанските конквистадори са го нарекли “абагадо” по името, дадено му от ацтеките – “масло от дървото”. Принадлежи към семейство дафинови, има вечно зелени листа, много приличащи на дафиновите. Познати са около 500 вида авокадо, които произхождат от три разновидности: мексиканско, гватемалско и западно-индийско.

Средната маса на един плод е около 250г-600г, с крушовидна форма. Покрит е с тъмнозелено до тъмновиолетово на цвят гладка или грапава кора. В средата има голяма кафеникава костилка, която не става за храна. Костилката е обградена от сочна маслена месеста част със светло зелен цвят и вкус на лешник.

Как да избираме авокадо?
За да проверите дали е узряло авокадото, притиснете го леко. Трябва да го усетите еластично, да не е твърдо. Когато избирате авокадо, подръжте плода в ръка. Кората трябва да е без петна. Той трябва да бъде плътен, при натиск с пръст да поддава, но не трябва да остават вдлъбнатини. Повечето сортове авокадо трябва да са черни на цвят, ако са узрели, иначе не стават за ядене.

Как да съхраняваме авокадото?
Оставете твърдите плодове авокадо да узреят на стайна температура, след това можете да ги съхранявате до 1 седмица в хладилник. Ако плодът е много твърд, оставете за няколко дни да узрее. Оптималната температура за съхраняване е около 10 градуса. Щом веднъж е срязано, авокадото почернява бързо. Ако искате да го запазите, напръскайте повърхността му с лимонов сок, опаковайте го херметически и го поставете в хладилник.

Какво да приготвим с авокадо?
* Разрежете авокадото на две и като въртите двете части ги отделете една от друга.
* Авокадото се консумира сурово, защото топлинната обработка променя вкуса му.
* Използва се в сандвичи, сосове, салати, десерти.
* Пасирайте меко авокадо, за да приготвите сос.
* Обелете и го нарежете за салати, сандвичи и бургери.
* Разполовете го по дължина, отстранете семката и го използвайте за основа при приготвяне на салата с пиле или със скариди.
* От костилка можете да се сдобиете с красиво зелено растение, което много бързо се превръща в дръвче.

Хранителна информация за авокадото:
* Без натрий и холестерол.
* Много богато на калий. В 1/3 авокадо се съдържат 370 мг – колкото в 180 г портокалов сок.
* Авокадото е богато на витамини А, РР, Е, В1, В2, В6, калий, цинк, желязо магнезий.
* Авокадото съдържа около 30 процента лесно усвоими от организма мазнини, а също и около 3 процента белтъчини, и поради това добре се съчетава с морски продукти, месо от птици и яйца.
* В 100 г авокадо се сдържат около 218 калории.

Авокадото традиционно се използва от жените в Мексико и Аризона като козметично масло, което леко прониква в кожата и я освежава. Полученото масло е жълтозелено има мек орехов мирис и е богато на витамините А, Е, Д, калий,калций, натрий, фосфор и желязо. Счита се че е много подходящо да се консумира от хора страдащи от заболявания на черния дроб.

Хранете се разумно за по-здрав мозък

Категория: Лечебни храни  (0)

Важни витамини за жените от всички възрасти

Категория: Витамини  (0)