Изберете си другарче в отслабването

Категория: Първи стъпки

Отслабването с компания е по-забавно и може да ви помогне да свалите още повече килограми.

Няма измъкване от това: Пътят към отслабването може да бъде доста неравен. Но досущ като повечето житейски пътешествия, той би могъл да бъде по-лек ако го извървите заедно с някой друг.

В какъв случай идва ред на „другарчето в отслабването” – партньор, който не само споделя целите ви са отслабване и тренировка, но и може да ви помогне да откриете по-равна и гладка пътека към желаната фигура. Много специалисти казват, че отслабването с другарче може да бъде ключът към успеха или провала при много планове за намаляване на теглото.

Повечето хора влагат всичките си усилия в намирането на правилната диета или програма с упражнения, но не обръщат никакво внимание на изграждането на система за подкрепа и отчетност на резултатите, и твърде често точно в това се корени проблема.

Специалистите казват, че хората не винаги се провалят защото са следвали неудачен план за сваляне на тегло, а защото им липсва добра система за подкрепа. Това може да бъде решаващият фактор, който да накара една диета да проработи – или да не проработи. В сферата на диетите, има доказателства, че социалната подкрепа е фактор, който влияе положително на свалянето на тегло.

В проучване се открива, че хора, които са се упражнявали заедно с другарче, което е отслабвало успешно, също са имали повече успех със свалянето на килограми.

Какво трябва да бъде доброто другарче в отслабването?

Повечето от нас знаят какво ги привлича в партньорите им и могат лесно да изброят добродетелите на най-близките си приятели. Ако смятате обаче да използвате същите тези насоки в избора на другарче в отслабването, може много да сгрешите.

Може да имате партньор или близък приятел, когото много да обичате, но ако все още сте с наднормено тегло и се борите да го свалите, това партньорство, макар и идеално в други житейски сфери, няма да може да ви помогне да намалите теглото си.

Като такъв, търсенето на другарче в отслабването, което притежава същите качества като партньора или най-добрия ви приятел не винаги е идеалното решение.

Специалистите казват, че понякога качества които не бихте търпели у партньор – като например да ви държи отговорен/а за всяка ваша хапка – биха могли да бъдат точно качествата, необходими за другарчето ви в отслабването.

Изводът: Изборът на партньор в отслабването, също както изборът на диета е нещо строго индивидуално. Така, както няма диета, която да пасва перфектно на всеки човек така няма и универсални другарчета в отслабването.

Истината е, че дори когато имаме едни и същи цели,това, което ни кара да ги постигнем е различно за всеки човек. И това означава, че всеки човек се нуждае от нещо малко по-различно в другарчето си за отслабване.

И как да разберете от какво се нуждаете? Погледнете дълбоко в себе си и бъдете брутално искрени, за да разберете от какво се нуждаете, за да проработи самочувствието ви в отслабването.

Не се концентрирайте само в това да го направите заедно с някой друг. Другарчетата по диета са просто двама души, които споделят една обща цел и знаят, че могат да разчитат един на друг за да постигнат тази цел, при каквото и да е положение.

За някои хора, това би могло да означава да тренират заедно, да се събират за да готвят или да си разменят готварски рецепти по един-два пъти в седмицата. За други, би могло да означава да се редуват да гледат децата, така че всеки да може да отиде във фитнеса поотделно.

Друг важен момент е взаимността при отделянето на лично време. И двамата партньори трябва да постигнат съгласие по въпроса колко време и енергия трябва да отредят за партньорството и да обсъдят какво искат един от друг за това време.

Друго важно нещо: Основния начин за контактуване и подкрепа. Ако проверявате постоянно емейла си и имате нужда от другарче, което е винаги на линия ако изпратите съобщение за помощ през интернет, постарайте се да намерите другарче, което има толкова лесен достъп до компютър, колкото и вие. Ако това, от което се нуждаете е комуникация лице в лице, изберете си другарче, което има нужда от същото – и време, за да го осъществи.

За някои хора, анонимността на интернет-другарчето е най-доброто решение. За други е нужен някой, с който могат да се съберат в сряда вечер и да се претеглят. Няма значение, ако и двете страни искат едно и също нещо.

Без значение какъв е методът на комуникация, важно е другарчетата да отделят време за да се изслушват взаимно.
Може да бъде онлайн в интернет чат, може по телефона, по емейл, или на живо, стига само да има време, което всеки един от вас да може да отдели за да изслушва и окуражава другия в отслабването.

Важно е също да знаете, че окуражаването приема много различни форми.

За някои хора това са милите думи на подкрепа, на други е нужно някой да отиде до тях и буквално да ги завлече до фитнеса. Ако всеки от двамата другари знае какви са нуждите и очакванията на другия, те могат да разчитат един на друг.

За да сте сигурни, че и вие и другарчето ви ще получите това, за което сте се разбрали, обмислете подписването на „другарски договор” – документ, който описва взаимните ви цели и начините, по които смятате да си помагате за постигането им. Хем ще е по забавно свалянето на излишни килограми и на двамата.

Постарайте се да включите както краткосрочни цели (“Искам да ходя на фитнес три пъти седмично и ти трябва да идваш с мен”), така и дългосрочни – като например колко тегло искате да свалите, или пък колко мили бихте искали да извървявате всяка седмица.

Целите трябва да бъдат твърди, но начините за постигането им – гъвкави, така че да могат да вместят това, което научавате за себе си и за другия през целия процес.

Нека и двамата често да си напомняте договора, като го препрочитате, за да си напомняте един на друг какво точно искате да постигнете.

В същото време, не се страхувайте да прекратите партньорството ако не върви добре. Ако не получавате това, от което се нуждаете в отслабването, или ако другарчето ви иска повече, отколкото можете да му дадете, поговорете откровено за това, което ви притеснява. Ако не можете да го оправите, трябва да продължите напред.

Целта на другарчето по отслабване е да улесни пътя на двете страни и да направи нещата по-лесни и по-забавни за всеки от партньорите. Ако не се получава, няма за какво да продължавате.

Ако пък диетичното ви партньорство започне да се превръща в красиво приятелство, специалистите казват – „Действайте!”.

Може да откриете, че изграждате приятелство за цял живот, което да продължи в духа на взаимна подкрепа до края на живота ви.

Етикети: , , , , ,

Оставете коментар