Добра храна за децата в предучилищна възраст

Категория: Здрави деца

Накарайте дори най-капризните да се хранят здравословно – с минимум усилия

Децата в предучилищна възраст са активни, духовити досадници. И докато в общи линии са сладки и забавни, съвсем нормално е за 3, 4 и 5 годишните да имат собствено мнение – особено по въпросите за храненето.

Ето няколко съвета от специалистите как да избегнете хранителните войни с децата в предучилищна възраст.

Какво е менюто?

Децата в предучилищна възраст могат да ядат каквото и останалите членове на семейството. Това важи при условие, че семейното меню включва разнообразна и здравословна храна в умерени количества.

В зависимост от възрастта, енергията на активно дете в предучилищна възраст си съперничи с тази на зряла жена. И въпреки че не е необходимо да се следи приемът на калории на детето, важно е тези калории да бъдат полезни.

Схемата на хранене на малкото дете трябва да съдържа предимно здравословни храни като нетлъсти меса, птици, морски деликатеси, яйца и варива, пълнозърнести храни като например пълнозърнест хляб и зърнени закуски, поне две порции млечни продукти на ден и пресни или слабо обработени плодове и зеленчуци.

Има място и за лакомства, но ограничено. Дръжте безполезни храни като бисквити и бонбони извън дома за да ограничите изкушението. Но не прекалявайте. Децата може да изпитат по-силно привличане към забранените храни.

Отделете време за храненето

Редовните семейни обеди и вечери дават възможност за правилно хранене, и не само. Храненето в група поощрява правилните маниери и подпомага развитието на речта и уменията за водене на разговор. Когато намалите до минимум разсейващите фактори като изключите телевизора и включите телефонния секретар показвате на детето си че времето за хранене е запазено за да се насладите на здравословната храна и за изграждането на важни връзки.

Докато ритуалът на редовните семейни хранения е успокояващ за по-големите деца, храненето с деца на предучилищна възраст може да бъде хаотично и цапащо. Подгответе се за разливания и окапвания докато детето ви развива уменията си да се храни само. Въздържайте се да изпадате в маниакални състояния на тема чистота за да намалите стреса по време на хранене до минимум.

Ако сте твърде стриктни за чистотата на масата за хранене може да накарате детето ви да се почувства зле от това, че си е разляло млякото или че се е окапало.

Маймунке виж, маймунке повтори

Искате детето ви да приеме печени картофи вместо пържени и да предпочете млякото пред сладките безалкохолни напитки? Тогава трябва и вие да направите същото.

Проучванията показват, че децата усвояват хранителните навици на своите родители от най-ранна възраст. Не очаквайте детето ви да се храни по-добре от вас самите.

Дребосъците обичат да имитират възрастните и ще повторят вашите хранителни навици, без значение дали те са положителни или имат нужда от подобряване. Използвайте вроденото любопитство на децата и заместете нездравословните храни със здравословни. Има голям шанс детето да яде това което и вие, а хранителният му хоризонт да се разшири с минимум подозрение.

Ето и някои предложения за заместители, които предлагат разнообразие и добра хранителна стойност:

 • Кус-кус вместо бял ориз
 • Сладки картофи вместо обикновени
 • Канадски бекон вместо бекон
 • Картофено пюре с нискомаслено мляко вместо пържени картофи
 • Смокинови десертчета вместо бисквити с много мазнини
 • Кисело мляко в тубичка (първо замразете за по-лесна употреба) вместо сладолед
 • Нискомаслен чедър вместо обикновено сирене

Междинните закуски попълват липсващите хранителни вещества

Графикът на основните и междинни хранения спомага за здравословната диета на децата в предучилищна възраст. Проблемът е, че малките деца не винаги следват фиксиран план за хранене. Болести, в т.ч. ушни възпаления и настинки, умора и скокове в растежа могат временно да изменят честотата и количеството на храненето на вашето дете.

Здравословни междинни закуски спомагат за попълването на липсващите хранителни вещества в детското меню. Най добрите закуски са питателни храни, в количества достатъчни да залъжат глада на сина или дъщеря ви. Не се безпокойте, ако на следващото хранене не са твърде гладни.

Когато предлагате питателни закуски, децата ви получават това от което се нуждаят, така че не е проблем ако не ядат много на вечеря.

Хранете детето си на определено място, за предпочитане маса в кухня или трапезария. Сядането на масата за хранене и само за хранене помага на децата да обърнат внимание на усещането си за ситост.

Опитайте тези хранителни и вкусни предложения за междинни закуски на вашето дете:

 • 1/2 сандвич
 • Добре сготвени зеленчуци и нискомаслен сос за топене
 • Пълнозърнести солени бисквити и сирене
 • Кисело мляко
 • Плодови млечни десерти
 • Мляко
 • Нарязани твърдо сварени или бъркани яйца
 • Суха зърнена закуска; зърнена закуска с мляко
 • Нискомаслени пуканки за микровълнова (от 4 годишна възраст).

Поощрете здравословното тегло

Детето ви е все още малко, но не е твърде рано да му помогнете да постигне здравословно тегло. За целта най-важното е да уважавате способността на детето в предучилищна възраст да преценя само колко да яде. Едно проучване показва до каква степен децата умеят да регулират сами хранителния си прием – и как възрастните могат да попречат на тази вродена способност.

Когато изследователите сервирали на дете в предучилищна възраст двойна порция макарони със сирене, детето изяло по-голямо количество на по-големи хапки. Но когато изследователите поставили двойната порция в купа за сервиране и предложили на децата да си сипят сами, децата избрали количество, подходящо за възрастта им: порция от около 1/2 чаша за 3 годишните и 3/4 чаша за 4 и 5 годишните.

Ограничаването на телевизията – дори образователните програми – също подобрява шансовете на децата на предучилищна възраст да постигнат здравословно тегло. Според неотдавнашно проучване на “Архиви на педиатрията и юношеската медицина”, при тригодишни деца, които гледали два или три часа телевизия на ден съществува три пъти по-голяма вероятност от свръх-тегло, отколкото  при деца, които гледат по-малко.

Изкушаващо е да позволим на детето да гледа телевизия, така че да откраднем няколко минути за себе си, но този навик трудно се изкоренява. И докато диетолозите специалисти, не очакват от родителите да забранят телевизията, те са непреклонни относно разделянето на храненето от телевизора.

Какъв е проблемът с храненето пред телевизора? Изследователите на скоро са открили, че деца на предучилищна възраст с нормално тегло, които често се хранят докато гледат телевизия, обикновено изяждат по-голямо количество, най-вероятно понеже се разсейват от нормалните сигнали за ситост.

Здравословно хранене с претенциозни деца

Децата на предучилищна възраст често са капризни. Те може да предпочитат една храна в продължение на седмици наред, въпреки опитите ви да разнообразите менюто. Не можете да прекратите претенциите на децата за храната, но бихте могли да контролирате начина, по който реагирате на техните заявки за пилешки хапки или макарони със сирене всеки ден.

Голямо изкушение е да приготвяте само храните, за които сте сигурни, че децата ви ще приемат. Но трябва да устоите на този импулс.

Нормално е да се притесните ако детето продължава да избира едно и също ограничено меню. Докато чакате детето да се измъкне от тази практика, успокойте се и му предложете мулти-витамини, подходящи за възрастта му. Мулти-витамините попълват малки празнини в приема на хранителни вещества на капризните деца, и особено на приема на желязо – хранително вещество, което е жизненоважно за развитието на детския мозък и имунна система и за нивото на енергия.

Етикети: , , , , , , , , , , , ,

Един коментар за “Добра храна за децата в предучилищна възраст”

 1. ива петрова Казва:

  За децата е особено важно да се хранят здравословно и да спортуват активно. Този навик трябва да се гради както вкъщи, така и в училище. Според данни на Националния център по опазване на общественото здраве като цяло се регистрира снижаване нивото на физическа дееспособност сред децата. Много разпространени са свръхтеглото (средно 15%) и затлъстяването (средно 5%), като се установява тенденция за тяхното увеличаване. Като основна причина за това се изтъква лошото състояние на материалната база за спорт в училищата. Децата искат да спортуват, но нямат необходимите условия за това. И тук се включват инициативи като “Активни и Здрави” на Фондация “Димитър Бербатов” и “Данон Сердика”. Целта й е създаване на трайни навици за здравословен начин на живот сред децата в училищна възраст чрез активен спорт и здравословно хранене.

Оставете коментар