Диета с гликемичен индекс (домат, гъби, патладжан)

Категория: Диети


От самото начало гликемичният индекс е създаден за нуждите на пациенти с диабет. Гликемичният индекс се използва за посочване на нивата на глюкоза при консумация на храни, богати на въглехидрати. Глюкозата е основният източник на енергия за човешкото тяло. GI е показател за степента на разпадане на продуктите с последващото им превръщане в глюкоза. Колкото по-бързо храната се преобразува в глюкоза, толкова повече GI се увеличава. Максималният GI е 100, а това е самата глюкоза в чистата й форма.

Същността на диетата с гликемичен индекс:

Една хранителна система, основана на познаване на гликемичния индекс, не предполага строги комбинации от продукти и категорични забрани. Необходимо е да се заменят само продукти с висок GI, така наречените „лоши“ въглехидрати, с тези, чийто GI е нисък или среден. Специални и сложни ястия не е необходимо да се готвят, препоръките са доста често срещани, намират се в много диети. Фракционно хранене, поне пет пъти, умерени порции, основното хранене трябва да е сутрин, пийте няколко литра минерална вода на ден.

Продукти, съдържащи висок GI:

100 – глюкоза;
95 – първокласно пшенично брашно, хляб и сладкиши от него;
95 – печени картофи / картофено пюре;
90 – пържени картофи;
85 – натурален мед;
85 – варени моркови;
80 – царевица
80 – карамелен сос;
75 – захар;
70 – мюсли, бисквитки, шоколад, варени картофи, царевица, диня;
65 – бял ориз, грис, цвекло, сив хляб;
60 – банан;
55 – пъпеш, конфитюр, конфитюр;

Продукти, съдържащи нисък GI:

50 – зърнен хляб, с трици, грах, кафяв ориз;
40 – овесени ядки, пълнозърнести макаронени изделия, прясно изцедени сокове, ягоди, фурми, цариградско грозде;
35 – мляко и млечни продукти с нисък процент на съдържание на мазнини;
30 – плодове, ръжен хляб, леща, сливи;
22 – горчив шоколад;
20 – фруктоза, червени боровинки;
15 – лимон, домат, зелени и листни зеленчуци, гъби, патладжан, млечни продукти.

Отзиви за диетата :

Диетата с гликемичен индекс може да се практикува няколко седмици подред, през първата седмица трябва да използвате само продукти от втория списък, като не забравяте умерена физическа активност. В следващите седмици можете да добавяте продукти от първия списък, но умерено.

Отслабването няма да бъде рязко, но постоянно. Ако приемете тази диета като начин на живот, тогава теглото в крайна сметка ще се върне към нормалното и ще останете на това ниво. Тялото бавно ще свиква с правилния метаболизъм, дейността на стомашно-чревния тракт ще се нормализира.

Оставете коментар