Диета на д-р Пиер Дюкан

Категория: Диети

Всеки мечтае за слабо и атлетично тяло! На жените им е особено добре познато това чувство.
Всяка жена се е борила с килограмите на даден етап от живота си!
Д-р Пиер Дюкан описва интересна методика в книгата си “Как да отслабнем завинаги”. Заглавието е доста грабващо, предизвикващо някои от мисли в теб, с които асоциираш поредният писател измамник, решил да припечели някой лев на гърба на вечно затлъстелите хора.

И така, накратко д-р Пиер Дюкан е френски диетолог, който дълго разработва начин на хранене, който да се бори успешно с килограмите. Този начин балансира глада ви и докато отслабвате, няма да губите мускулна маса, а предимно мазнини. Белтъчините позволяват да се отслабне без загуба на мускулна тъкан и без омекване на кожата. Белтъчините се усвояват трудно. За усвояването на 100 калории трапезна захар организмът ви изразходва само 7 калории. Усвояването на 100 калории масло или олио ви отнема 12 калории. А за да усвоите 100 калории чисти белтъчини, ще изразходвате цели 30 калории.

Предложената от него диета не е някакво революционно решение на проблема с излишните килограми и е доста близка до ниско-въглехидратната диета. Хранителният режим има три отделни етапа, както и един последен, който продължава завинаги.  Не се плашете от думата завинаги, защото изискването на този етап ЗАВИНАГИ е един ден от седмицата да се храните само с белтъчини. В крайна сметка нали не искате да постигнете мечтаното тегло, и после отново да се върнете към предишното тегло?

Стъпка 1: Ударен етап – ЕТАП НА УДАРНО СВАЛЯНЕ

Хранене: САМО белтъчини (протеини).
Колкото по – чисти (с малко мазнини), толкова по – добре. Това са: меса, риба, яйца, млечни. Списъкът им е даден по – долу (ЧИСТИ ПРОТЕИНИ).
През това време можете да ядете телешко и птиче месо (без патици и гъски), яйца (не повече от 10 жълтъка седмично), всякаква риба и морски деликатеси, но без консерви със зехтин, обезмаслени млечни продукти с ниско съдържание на сол.

Продължителност: Между 2 и 10 дни, в зависимост от килограмите, които искате да свалите.
Колкото повече килограми, толкова повече дни – ако килограмите за сваляне са много (над 10 кг), тогава ударният режим е от 5 до 10 дни. Ако килограмите за сваляне са малко (4-5 кг), тогава ударният режим е от 2-3-5 дни.
Ако имате наднормено тегло ще имате нужда от повече „ударни“ дни, но максимум 10. В противен случай и 3 до 5 ще ви бъдат достатъчни, за да активирате изгарянето на мазнини.
Най-големият плюс на чистите белтъчини е, че дори при самото им усвояване организмът изгаря калории.

Резултат: При 5 дни ударен режим, възможно е да се стигне и до 5 кг.

Стъпка 2: Смесен етап – ЕТАП НА СЪЩИНСКО ОТСЛАБВАНЕ

Хранене: Следва редуване на дни, в които можете да ядете и зеленчуци, и на такива, които отново изкарвате само на протеини. Препоръчително е до 5 дни да ядете смесено и също толкова само чисти протеини, но можете да увеличите и до седмица, ако ви е по-удобно. Не скъсявайте периода под три дни обаче, ако имате повече излишно тегло.

РИТЪМ НА РЕДУВАНЕТО – Най-ефикасният и който най-добре съответства на психиката на дебелия човек е 5:5. Това означава 5 дни на чисти протеини, 5 дни на протеини и зеленчуци. Този ритъм дава най-добри резултати.
Друго решение е ритъмът 1:1. Този ритъм е подходящ за хора с наднормено тегло не повече от 10 кг. То може да се приложи като почивка след ритъм 5:5.
Ритъмът 2:7 е за хора с малко килограми за сваляне.
Вариант на 2:7 е 2:0, тоест 2 дни чисти протеини дневно и 5 дни нормално хранене, но без прекаляване. Този режим и този ритъм подхождат най-много на жени с целулит, които често са слаби в горната част на тялото и закръглени в ханша и бедрата.
Първите 10 кг. се свалят за около 2 месеца. След това свалянето е по-плавно.

Хапвайте всякакви зеленчуци, но внимавайте с количеството моркови и цвекло, защото те имат повече въглехидрати. Забранени са картофите, ориза, царевицата, бобените растения и лещата – имат твърде много от тях.
Горчицата, както и растителните подправки са разрешени през цялото време. Забравете обаче за всякакви сосове и мазнини със зеленчуците или месото. Освен това се старайте да не овкусявате храната със сол. Или поне не много.
Продължете този начин на хранене докато достигнете желаното тегло. Това може да трае дори няколко месеца, зависи каква е целта ви.

Продължителност: До достигане на желано тегло.

Резултат: Средно по 1 кг на седмица.

Стъпка 3: Преходен етап – ЕТАП НА ЗАПАЗВАНЕ НА ТЕГЛОТО

Хранене: Този етап е доста по-лесен и разнообразен. Освен добавянето на нови храни, има и добра новина – две гала вечери – каквото си поискате, дори десерт и чаша вино, но трябва да спазвате някои правила. Не преяждайте и не прекалявайте – не бъркайте 2 хранения седмично с 2 дни в седмицата. Освен това те не трябва да са последователни.
Веднъж седмично обаче имате нужда от ден за разпускане, който трябва да изкарвате изцяло на белтъчини. Така си гарантирате работещ метаболизъм, който енергично и правилно усвоява храната, а не я натрупва като мазнини.

Разрешено:
1. Протеинови храни от ударния етап
2. Зеленчуци от смесения етап
3. 1 порция плодове на ден, с изключение на банани, грозде и череши
4. 2 филии пълнозърнест хляб дневно
5. 40 гр кашкавал на ден
6. 2 порции нишестени храни на седмица (около 200 грама паста или 150 грама ориз, картофи или бобови растения)
7. Агнешко бутче и печено свинско филе

Задължително:
8. 2 гала вечери на седмица
9. 1 ден седмично ударен режим на чисти белтъчини

Продължителност: Преходният етап би трябвало да продължи толкова дни, колкото килограма сте свалили общо, като ги умножите по 10. Т.е. ако сте свалили 5 кг, преходния етап трябва да продължи (5 килограма Х 10 дни = 50 дни).

Резултат: Като свалени килограми – няма. Но целта му е да се избегне т.нар. “обратен ефект”, или връщане на свалените килограми.

Стъпка 4: Стабилизиращ етап – ЕТАП ДО КРАЯ НА ЖИВОТА

Хранене: Всичко, освен едни ден от седмицата, в който трябва да консумирате само чисти белтъчини.
Бавно и постепенно можете да се върнете към пълноценното хранене с достатъчно количество въглехидрати. Не забравяйте обаче, че трябва да ги приемате предимно в първата половина на деня, а не вечер.
Придържайте се към малки порции храна, избягвайте тестените и мазните храни и сладкишите. Ако започнете да се тъпчете с всякакви храни, рискувате да се върнете там, от където сте почнали. А нищо чудно – и по-назад.

Продължителност: До края на живота ви.

Резултат: Постигнато мечтано тегло, което се запазва.

Препоръки:
Ето и няколко основни препоръки, които трябва да спазвате през цялото време на диетата, както и след края й:
1. Не намалявайте приема на протеини – имате нужда от минимум 80 грама дневно;
2. Яжте по малко, винаги когато сте гладни;
3. Не пропускайте хранене по никакъв повод;
4. Няма ограничения в количествата на разрешените храни в Ударния и Смесения етап. Тук е мястото да се спомене едно важно правило “За да се отслабва, трябва да се яде”. Не се пропуска ядене. Задължителни са закуска, обяд вечеря, а ако се организирате да ядете през 4 часа, още по – добре.
5. Пийте много вода постоянно. Минимум 1.5-2.0 литра на ден. Ако е минерална, следете количеството натрий да бъде ниско.
Диетата трябва да е много богата на вода поради две причини: Първо, тя пречиства организма и подобрява резултатите от диетата. И второ, съчетанието от вода и чисти белтъчини оказва мощно въздействие върху целулита.
6. Сутрин закусвайте с около 50 грама/2 супени лъжици (през първите два етапа) до 100 грама/3 супени лъжици (в следващите два) овесени ТРИЦИ (не ядки). Целите са две: облекчаване на отделителните функции (запекът традиционно съпътства този род хранене) и увличане на калории. Има два варианта: разбъркани с вода или с ниско-маслено кисело мляко. Втори вариант е много по-вкусен, особено ако добавите течен подсладител.
7. Взимайте витамини и минерали, особено в началото, но изберете спортни, които са достатъчно силни;
8. Опитайте да започнете по-интензивна физическа активност;

Недостатъци:
За съжаление има и такива в тази диета.
Повишеният прием на месо предимно може да доведе до запек и храносмилателни проблеми. Ето защо са важни овесените ядки и трици сутрин – те ви осигуряват необходимото количество фибри.
Често организмът свиква в определен момент с хранителния режим и той спира да действа толкова ефективно. За целта се нуждаете от промяна в съотношението между изцяло протеиновите и смесените дни. А също и от повече движение.

Други препоръки:
1. Въоръжете се с търпение. Режимът действа стъпаловидно – редуват се периоди на спад на теглото и задържане на теглото.
2. Освен кантара, хубаво е да измервате и със сантиметърче топящите се тела. Характерното за режима е, че сваля по-бързо мерки, отколкото килограми.
3. Слушайте тялото си. При някой действа едно, при друг друго. Много често премахването на някои видове млечни продукти, ускорява свалянето. Последното за изключване е киселото мляко.
4. Внимавайте със солта. Води до задържане на течности в организма и много забавя нещата.
5. Внимавайте, какво си купувате. Често в магазинно приготвени кайми има много соя и сол. Аналогично за колбаси. Кренвиршите изключете, като източник на белтъчини.

Съветите на д-р Дюкан:

1. Никога не спазвайте диета, препоръчваща по-малко от 60 до 80 г чисти белтъчини. Освен ако не желаете да ограбите мускулите си, а кожата ви да увехне. Белтъчините позволяват да се отслабне без загуба на мускулна тъкан и без омекване на кожата. Белтъчините се усвояват трудно. За усвояването на 100 калории трапезна захар организмът ви изразходва само 7 калории. Усвояването на 100 калории масло или олио ви отнема 12 калории. А за да усвоите 100 калории чисти белтъчини, ще изразходвате цели 30 калории. Изберете сами!
2. Пийте много вода. Водата пречиства организма и подобрява резултатите от диетата. Съчетанието от вода и чисти белтъчини оказва мощно въздействие върху целулита. Забравете какво са ви говорили бабите ви – пийте вода, докато се храните.
3. Водата засища. Яжте от разрешените храни, колкото искате и толкова често, колкото ви се ще, и никога не прескачайте ядене. Мислете за това, което ядете – усещанията, предизвикани от храната, се улавят от центъра на засищането в мозъка. Яжте бавно – когато се храните бързо, намалявате количеството усещания, които стигат до мозъка ви.
4. Яжте студени храни и пийте студени напитки винаги, когато е възможно. За да ги усвои, организмът трябва да ги затопли и следователно да изразходва калории. Обливайте се с хладка вода. Ако останете под душа две минути, организмът ви ще изгори 100 калории само за да затопли тялото ви, а това е калоричният еквивалент на 3 км ходене пеш.
5. Откажете се от асансьора. Стойте прави колкото можете повече. Ходете целево – прибирайте се вкъщи пеш, ходете на пазар или на гости със собствените си крака.

Четирите етапа на протеиновата диета са замислени така, че да осигурят съответно
първият УДАРЕН режим – светкавична и стимулираща загуба на тегло; средна продължителност – пет дни; отслабване – 5 килограма
вторият СМЕСЕН режим – по-бавно, но неизменно намаляване на килограмите до постигане на желаното тегло; редуване на белтъчини и зеленчуци: средна продължителност – една седмица за сваляне на един килограм.
третият ПРЕХОДЕН режим – запазване на новопридобитото тегло през период с продължителност, равна на 10 дни за всеки свален килограм;
четвъртият – ОКОНЧАТЕЛНО СТАБИЛИЗИРАНЕ на теглото чрез спазване на еднодневна диета веднъж седмично до края на живота.

Как действат белтъчините?
1. Чистотата на белтъчините намалява калоричният им принос.
2. Усвояването на белтъчините е придружено от висок разход на калории.
3. Чистите белтъчини намаляват апетита
4. Чистите белтъчини засилват съпротивителните сили на организма
5. Чистите белтъчини позволяват да се отслабне без загуба на мускулна тъкан и без омекване на кожата.

Чисти протеини

От следните категории храни можете да консумирате колкото желаете без никакви ограничения и колкото ви се прииска. Разрешено е и да ги смесвате.

1. Постни меса – телешкото, говеждо и конско
Говеждото: всички части, които се пекат във фурна или на грил, а именно – стекът, филето, ростбифът, забранени са рибицата и котлетите, които са прекалено тлъсти.
Телешко: позволени са шницелът и частите за печене: котлетите също могат да се консумират, след като се отстрани тлъстата им част.
Свинското и агнешкото са забранени през ударният период, през който трябва да се приемат възможно най-чисти протеинови храни.
Можете да приготвяте месата според вкуса си, но без масло, олио, сметана нито дори олекотена. Най-препоръчителното е печенето на скара, но тези меса могат да се пекат и във фурна и да се варят.
Каймата също може да се консумира, стига да е от чисто месо и мазността и да не надвишава 10-15 %.

2. Дреболии
От тази категория е разрешен черният дроб-телешки, говежди или птичи, както телешкият и агнешкият езици, които не са тлъсти. Колкото до говеждият език – консумирайте му само върха, който е най-постната част. Черният дроб е ценен с високото си съдържание на витамини, които са изключително полезни през период на отслабване, но за съжаление е богат и на холестерол, поради което се изключва от менюто на предразположените към сърдечно-съдови заболявания.
Риби: За тази категория храни няма никакви ограничения. Всички риби са позволени, все едно дали постни или тлъсти, пушени или сушени, може и консервирани в собствен сос, без олио. Може да се сварят в бяло вино и подправки, да се опече във фолио, на скара… но без мазнина!

3. Морски дарове
Всички ракообразни и всички миди (скариди, омари, рази, лангисти, лангустини, стриди, миди, рапани, охлюви)

4. Птиче месо
Всички птици са позволени, с изключение на птиците с плосък клюн – патицата и гъската, но при изричното условие да се консумират без кожата.

5. Постни шунки
Шунки със съдържание на мазнини м/у 2 и 4 %.
Традиционната шунка и джоланът не са разрешени, както и беконът, който е още по-тлъст.

6. Яйчни продукти
Яйцата се консумират твърдо сварени или рохки, на очи, на омлет или бъркани в тефлонов тиган без мазнина.

7. Обезмаслени млечни продукти
Кисело мляко, извара и сирене.

ДОБАВКИТЕ:

1. Обезмасленото мляко – прясно или на прах може да подобри вкуса или да посгъсти чая или кафето, както и да участва в приготвянето на сосове, кремове и други подобни.
2. Захарта е забранена.
3. Оцетът, мащерката, копърът, лукът, магданозът и всички подправки са не само позволени, но и препоръчителни.
4. Лимонът може да се използва изстискан върху рибите и месата, но не и като лимонада.
5. Солта и горчицата са разрешени, но в умерени количества. Могат да се заместят с безсолна горчица и диетична сол.
6. Обикновеният кетчуп не е разрешен, но има диетичен – без сол и захар, който можете да употребявате в ограничени количества.
7. Олиото и зехтина не са позволени!

ЗАБРАНЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Забранени са нишестените зеленчуци: картофи, ориз, царевица, грах, бакла, леща, нахут. Без да забравяме авокадото, което много хора смятат за зеленчук, а то е плод и то много мазен. Артишокът също трябва да се избягва.

Важно: През смесената фаза на диетата не трябва да се добавя никакво олио или зехтин в салатите.

Етикети: , ,

Оставете коментар