Диета с малко мазнини – защо с малко мазнини не означава с малко затруднения

Категория: Стратегии

Рафтовете на супермаркетите са пълни с продукти без мазнини – всичко от бисквити до хляб, от сокове (които по начало си нямат мазнини) до комбинация от малко и сметана за кафето. Но ако се стремите да разработите диета с малко мазнини, за да поддържате ниско нивото на холестерола, продуктите без мазнини не са магическото решение.

Всъщност, здравните специалисти предупреждават, че продуктите без мазнини могат да създадат повече проблеми отколкото тръбят, че разрешават.

Какво съдържат продуктите с етикет “без мазнини”?

Проблемът не е в определението. Храни с етикет “без мазнини” наистина трябва да бъдат без мазнини. Храните “без мазнини” трябва да съдържат 0.5 гр. мазнини на порция.

“Нискомаслените” храни от своя страна трябва да съдържат 3 или по-малко грама мазнини на порция. Храните с “намалено съдържание на мазнини” трябва да съдържат поне 25% по-малко мазнини от традиционните храни. А “леките” храни трябва да съдържат или 1/3 по малко калории, или 50% по-малко мазнини.

Проблемът е в това, че храните без мазнини не рядко са и без вкус. И за да компенсират липсата на вкус, производителите често слагат други съставки – особено захар, брашно, сгъстители и сол – в продуктите. Това може да повиши съдържанието на калориите.

Освен това, ако храните не са особено привлекателни, могат да доведат до преяждане като компенсация за липсата на вкус.

Не толкова малко, но добри мазнини

И ако продуктите без мазнини не са решение за диета с ниско съдържание на мазнини, то какво е? Някои скорошни проучвания показват, че главен виновник за здравословните проблеми няма да се окаже количеството мазнини, което приемате.

В действителност, осемгодишният „Опит за променяне на диетите на женската здравна инициатива” установява, че жените, на нискомаслена диета и тези на стандартна имат почти еднакъв процент инфаркти, удари и други сърдечносъдови заболявания. Други проучвания не са успели да намерят връзка между диетите, богати на мазнини и други болести като рак и затлъстяване.

Вместо това, изглежда, че е най-важен видът мазнини, който консумирате.

Днес специалистите по храненето използват термините „добри мазнини” и „лоши мазнини”. Важно е все пак да поддържате нивото на мазнините в диетата си до около 30 %, но много по-важно е да ядете правилните, полезни за сърцето мазнини.

“Добрите” мазнини включват мононенаситени и полиненаситени мазнини. Мононенаситените мазнини (като олио от рапица и зехтин) са тези, за които е установено, че понижават „лошия холестерол” (липопротеини с ниска плътност) в кръвния поток и увеличават количеството „добър холестерол” (липопротеини с висока плътност). Холестеролът от липопротеини с ниска плътност се свързва с атеросклерозата и сърдечните заболявания. Липопротеините с висока плътност изглежда изчиства лошият холестерол от кръвта. Полиненаситените мазнини (като тези в тлъстата риба като тон и сьомга) просто спомагат за намаляването на холестерола от липопротеини с ниска плътност.

“Лошите” мазнини включват наситените мазнини от животински продукти (телешко, свинско, пилешко, масло и други млечни продукти). Те също така включват и транс мазнините от хидрогенираните и частично хидрогенирани масла, които често се използват в купешките печива и и бързи храни. Друга „лоша мазнина” е холестерола, който се съдържа в яйчените жълтъци, месото, млечни продукти и някои миди. Всички тези мазнини са свързани с по-високо ниво липопротеини с ниска плътност.

Целта на всичко това не е да твърди, че продуктите без мазнини нямат място в полезна за сърцето диета. Но за да ги използвате разумно, специалистите ви съветват да:

  • Четете етикетите на продуктите без мазнини. Уверете се, че продуктът не е пълен със захар или добавки, и че наистина съдържа по-малко калории от традиционния си еквивалент. Уверете се също така че предложените размери на порциите не са твърде малки и нереалистични. Проучете какво се слага в обработените храни, понеже може да съдържат скрити мазнини.
  • Внимавайте с порциите. Ако изядете три порции нискомаслен сладолед с 3 грама мазнини и 250 калории на порция, ще поемете 9 гр. мазнини и 750 калории. Понякога е по-добре да изядете една порция от задоволяващата апетита нормална храна и да избегнете допълнителните калории и захар.
  • Яжте разнообразни зеленчуци, плодове и зърнени храни. Те ви осигуряват полезни за сърцето хранителни вещества и и фибри, които ви карат да се чувствате сити за по-дълго време, а обикновено не съдържат много калории. Освен това са естествено бедни на мазнини. Печеният картоф е по-здравословен дори от печения картофен чипс. Целият картоф съдържа повече хранителни вещества, повече фибри и по-малко калории. Овесените ядки, зеленчуците и плодовете съдържат също и разтворими фибри, които „обвързват” холестерола и помагат на тялото да го изхвърли.
  • Разработете последователна програма с упражнения. Упражненията помагат за намаляването на холестерола, изгарянето на калории, предотвратяването на болести и намаляването на стреса. Жизненоважни са за поддържането на цялостно добро здраве и са важно допълнение към здравословната диета.
  • Не се отказвайте от разработването на диета с ниско съдържание на мазнини. Ако консумирате по малко наситени мазнини, транс мазнини и холестерол можете да намалите нивото на мазнините в кръвния си поток. Това също би помогнало да намалите количеството калории, които приемате (понеже мазнините са по-калорични от белтъчините и въглехидратите). Това на свой ред ще ви помогне да поддържате по-ниско тегло – още един ключов фактор за контрола над нивото на липопротеините с ниска плътност.

Етикети: , , , , , , , , , , , ,

Оставете коментар