Диета без въглехидрати

Категория: Диети


Диета без въглехидрати помага бързо да се отървете от излишната мастна маса, но е най-опасната сред всички спортни диети. Чисто протеиновата диета осигурява силно натоварване на бъбреците, провокира натрупването на кетонови тела в кръвта, подкисляване, отравяне от кетонови тела, признак за което е намаляване на работоспособността, слабост, сънливост, сухи устни, миризма на ацетон от устната кухина.

Можете да се предпазите от това с диета без въглехидрати, като консумирате голямо количество вода, постепенно и постепенно намалявате нивото на въглехидратите и приемате допълнително количество въглехидрати, когато се появят признаци на кетоацидоза. Всички тези мерки ви позволяват да поддържате диета без въглехидрати без сериозни последици за здравето, да постигнете увеличение на мускулния релеф и да се отървете от 15-30 кг излишни мазнини.

При спазване на диета без въглехидрати, в храната са разрешени само храни, съдържащи протеини: яйчен белтък, пилешки гърди без кожа, риба с ниско съдържание на мазнини, калмари. Храната може да се приготвя само на скара или на пара.

Диета без въглехидрати трябва да се препоръча от лекар, който ще определи структурата и състоянието на тялото на спортиста.

Изключват се солените, мариновани, пушени и консервирани храни, които имат богат състав на витамини и макронутриенти. Не можете да включите в диетата други източници на протеини, независимо от състава на продуктите. Количеството протеин, подложено на диета без въглехидрати, може да се увеличи в сравнение с обичайния режим и да достигне до 4 g на 1 kg телесно тегло.

Храни, богати на фибри и ниско съдържание на въглехидрати – зеленина, крес, зелени зеленчуци, краставици и всички видове зеле – трябва да се дозират. Съдържащите се в тях въглехидрати не трябва да надвишават 10 g на ден. Яденето на растителни храни трябва да бъде в изключително сурова, нетермична обработка. През последната седмица на диета без въглехидрати, дори тези храни трябва да бъдат изключени от диетата, приемът на мазнини през този период също е напълно изключен.

Разрешени Храни – Ниско въглехидратна диета:

Вашата ниско въглехидратна диета трябва да се състои от високо протеинова храна с малко количество въглехидрати и мазнини.

всяко месо (свинско и агнешко вкл., но крехки);
гъби;
млечни продукти;
яйца;
зеленчуци, с изключение на боб, царевица, грах, леща, картофи, авокадо, маслини;
ядки и семена;
от зърнените се допускат кафяв ориз, елда, трици (до 150 грама на ден);
всеки плод в количество от 1-2 бр. на ден, с изключение на бананите и гроздето.

Забранени Храни – Ниско въглехидратна диета

бял ориз, макаронени изделия, картофи;
хляб;
всякакви сладки и сладкиши;
всяко пушено месо, колбаси, кренвирши;
мастни сосове, кетчуп, майонеза;
захар (чай и кафе се пият неподсладени);
банани и грозде (съдържат много фруктоза – натурална захар);
сокове, компоти и други сладки напитки;
алкохол.

Оставете коментар